• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    JIGGYBIGGIE
    JIGGYBIGGIE --- ---
    Pozvánka na Sympozium rodinné terapie: Rodinná terapie a muži aneb je mužství v krizi?

    SOFT - Sympozium rodinné terapie 2019
    http://soft-zs.cz/akce-softu/39-sympozium-rodinne-terapie-2019

    Milé kolegyně a kolegové,
    rádi bychom Vás pozvali na Sympozium rodinné terapie do Duchovního centra Vranov u Brna, které se koná ve dnech 26. – 28. 9. 2019.
    Tématem sympozia je mužství a jeho případné krize.
    Zkusíme společně hledat odpovědi na tyto a další otázky: Procházejí dnešní muži opravdu celospolečenskou krizí? Pokud ano, kde má tato krize kořeny a jak se projevuje v každodenním životě? O čem muži v terapiích (ne)mluví? Jakými vývojovými krizemi procházejí chlapci na cestě k mužství a jak jim můžeme pomoci jako rodinní terapeuti, čím muži a čím ženy? Jaké to je být rodinným terapeutem – mužem?

    Pozvání na naše sympozium přijala řada odborníků z řad lékařů, psychologů, rodinných terapeutů a akademiků: Martin Jára, Iva Šmídová, Lenka Šulová, Lea Brodová, Vladislav Chvála a Lída Trapková a další
    STALK
    STALK --- ---
    když tak přemejšlim jak to mam tak já se do těch projekcí moc nepouštim. chci mít trochu jinej vztah asi. ale nepochybně je to cesta
    STALK
    STALK --- ---
    ZUZKAOU: nevím co měl za výcvik, ale zaznělo to v komunitě
    ESTEL je zajmavý číst jaký vztahy sis v terapiích odžila a jak nad tim uvažuješ. - nechci to nějak hodnotit ale já od terapeuta nikdy nečekal že si na něm přímo budu odživat vztahy. - příjde mi to trochu jako z toho seriálu z rodenem :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STALK: tipnu si SUR?
    STALK
    STALK --- ---
    ZUZKAOU: to mi připomělo co často (s jisotu nadsázkou) říkal jistý terapeut adiktolog - "když to nebolí tak to neni terapie" :)
    ESTEL
    ESTEL --- ---
    ZUZKAOU: Ano...v začátku mé první terapie jsem si velmi hodně přála, aby to jednodušší bylo :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ESTEL: Přenos je základní mechanismus učení čehokoliv co není jen prostá informace a i tam dost pomáhá.

    Jinak jasně že mnohdy je zajímavější vybrat si terapeuta se kterým to bude náročnější. Ale při prvním kontaktu s psychoterapií mi přijde jednodušíí začínat tak, aby "odpor" (když už jsem u té psychoanalytické terminologie) přišel až po čase, kdy mám navázany pevnější vztah.
    ESTEL
    ESTEL --- ---
    ZUZKAOU: Chápu, že vybrat si terapeuta stejného pohlaví, jako byl rodič, s kterým měl klient jednodušší vztah, může být výhodné... méně překážek v kontaktu, víc bezpečí, víc důvěry. Ale myslím si, že vybrat si terapeuta stejného pohlaví, s kterým měl klient náročnější vztah, může být vlastně taky velmi výhodné... protože terapie umožňuje pracovat právě na tom přenosu a dává klientovi i možnost zažít si vztah jinak - v lepší verzi.

    Přenos nefunguje jen mezi klientem a terapeutem, svoji zkušenost s rodiči si běžně a nevědomě promítáme na různé lidi kolem nás. Jako dítě jsem se bála svého otce a neuměla jsem s ním mluvit. Bála jsem se pak v podstatě skoro každého muže v mém okolí ...a ano, když jsem přišla do terapie, bála jsem se i svého terapeuta.
    Ale nelituju, že jsem si zvolila muže, protože díky téhle volbě jsem byla konfrontovaná se svým strachem, mohla jsem v tom sama sobě víc porozumět. A také zjistit, že ne každý chlap je jako můj otec. A otevřel se mi netušený neznámý mužský svět, s mužským jazykem, mužským humorem, s jiným typem blízkosti a péče, než mají maminky a babičky. Mohla jsem si prožít dětskou fascinaci a okouzlení a lásku (s mým prvním terapeutem) a sáhnout si na i už dospělejší mužsko-ženskou přítažlivost, na hravý flirt, touhu a lásku (s mým druhým terapeutem). Teď mám třetího terapeuta a vlastně zjišťuju, že můj obraz mužů se proměnil - místo hrůzu nahánějících monster vidím lidské, citlivé a zranitelné bytosti, s kterými mohu mít blízký, inspirativní a oboustranně obohacující vztah. A můj obraz sebe jako ženy se také proměnil a vyzrál.

    Terapie s ženskou terapeutkou - i když jsem měla s mámou jednodušší vztah - by mi tuhle zkušenost dát nemohla.

    Takže k doporučením o výběru terapeuta v závislosti na pohlaví bych chtěla dodat, že výhodou může být i pracovat s terapeutem toho pohlaví, s kterým člověk má problém a kde si potřebuje doplnit neprožité vývojové kroky, učit se a zažít, jak vypadá vztah, blízkost, péče a komunikace, když funguje :o)

    A možná nejlepší doporučení je to, aby člověk šel tam, kam ho srdce táhne a věřil sám sobě a své vnitřní intuitivní moudrosti .



    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ZUZKAOU: taky jsem se nad tim tvym vyrokem zamyslela :) ale ted mi to dava asi vic smysl, co znamena komplikovany, ze to nemusi znamenat spatny. V terapii mi vic vyhovuji muzi, ale s otcem mam "horsi" vztah nez s mamou, plochy az negativni, ale je jednodussi jako ten vztah s mamou, kde se melou dohromady pozitiva i negativa a vyraznejsi emoce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: Starej dobrej přenos - tedy nové zkušenosti člověk posuzuje předešlými zážitky a prostě si do nich promítá to co už potkal. V psychoterapii se často stane, že si do terapeuta promítáš zkušenosti s rodiči. Ty směry, které vychází z hlubinějších přístupů s tím přímo pracují - Freud na tom psychoanalýzu postavil.

    Racionálně orientované směry to ignorují a taky v pořádku.

    Nedá se z toho dělat 100% pravidlo - to ostatně z ničeho v psychologii, natož v psychoterapii :-D
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Prosím o podrobnější info, proč je (psycho)terapeutovo pohlaví vhodné volit s ohledem na to, s jakým rodičem má člověk “jednodušší” vztah (ať už to je, co to je).

    Nepovažuji se za kdovíjak vyrovnaného člověka, ale vnímám svůj vztah k tátovi jako víc komplikovaný, než vztah k mámě, a přesto mi v životě víc vyhovovali mužští (psycho)terapeuti.

    Díky za osvětlení.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANICASE: hele primárně chceš terapeuta/terapeutku, které zkusíš veřit. Je lepší si vybrat takové pohlaví, s jakým rodičem máš jednodušší vztah.

    A pak záleží na tom jestli ti sedí spíš racionální přístup, nebo více či méně magický. Jestli cheš spíš volnější přístup, nebo spíš nějaký striktnější.
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    Malá reklama na zajímavou akci: Česko-americká psycholožka působící v Berkeley, budoucí prezidentka organizace "Psychologists for social responsibility" a terapeutka poskytující pomoc obětem policejního násilí, Daniela Kantorová, přijede brzy do Brna a bude mluvit o psychologických dopadech policejního násilí v černošských komunitách v USA a práci s traumatem. https://www.facebook.com/events/417047689148740/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BAAL: V praze? Vyber si někoho z pánů z pražských poraden.

    Jan Černý

    http://terapie-vztahu.cz/cze/

    Pavel Rataj

    http://www.terraweb.cz/pavel-rataj

    pokud něco více do alternativního směru

    https://www.michalpetr.com/


    A teda Šmolka je tak jako etalon ... staré školy...
    http://www.amrp.cz/scaronmolka-petr.html
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    Is MDMA psychiatry’s antibiotic? | Ben Sessa | TEDxUniversityofBristol
    https://www.youtube.com/...u.be&fbclid=IwAR0_Zo1ikCGErwASvTCSN_rJYZ1WxgYNm1Q9Gh5Hje6y8gievuF2Qwo9ke0
    STALK
    STALK --- ---
    BOB_GALLOWS: Ježiš na tohodle týpka bych uplně zapoměl! - zpětně nějak pořád nevim kam si ho zařadit - ale rozhodně v aroganci je třída! - cvičit umí, jestli výborně nedovedu posoudit. ale běda přijdeš li tam s trikem s límečkem, nedejbože s řetízkem. :) - mísí se ve mě nostalgie s údivem jak je tohle všechno možný v tomhle roce na jednom (ze dvou?) detoxů v praze...
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    STALK: Výbornou jógu na závislostech vede Jílek, ale je otázkou, co je výborný... Někomu určitě sedne i smích medvěda abstinenta a naopak, jóga v mírně gestapackym podání Jílka nesedne každýmu.
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    možná eště jednu k předchozím

    to máte ten autistický problém: vzhledem k tomu, jak je ten krám (bhaktijóga) udělaný, není moc věcí, na které by nepomohl, co si tak vzpomenu

    *imho/gtfo*
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    IOM_NUKSO: hledej Petr Řehák, pracoval léta ve Fokusu, teď má vlastní praxi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IOM_NUKSO: trapný na to se vykašli - jim to trapný nebude, to že klient má právo bejt na tom tu hůř, tu líp fakt zvládaj.

    Konkrétní mě nikdo nenapadá, stejně je přijímací postup stejný, že se ozveš a pak hledáte cestu jak spolupracovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam