ZUZKAOU: Chápu, že vybrat si terapeuta stejného pohlaví, jako byl rodič, s kterým měl klient jednodušší vztah, může být výhodné... méně překážek v kontaktu, víc bezpečí, víc důvěry. Ale myslím si, že vybrat si terapeuta stejného pohlaví, s kterým měl klient náročnější vztah, může být vlastně taky velmi výhodné... protože terapie umožňuje pracovat právě na tom přenosu a dává klientovi i možnost zažít si vztah jinak - v lepší verzi.
Přenos nefunguje jen mezi klientem a terapeutem, svoji zkušenost s rodiči si běžně a nevědomě promítáme na různé lidi kolem nás. Jako dítě jsem se bála svého otce a neuměla jsem s ním mluvit. Bála jsem se pak v podstatě skoro každého muže v mém okolí ...a ano, když jsem přišla do terapie, bála jsem se i svého terapeuta.
Ale nelituju, že jsem si zvolila muže, protože díky téhle volbě jsem byla konfrontovaná se svým strachem, mohla jsem v tom sama sobě víc porozumět. A také zjistit, že ne každý chlap je jako můj otec. A otevřel se mi netušený neznámý mužský svět, s mužským jazykem, mužským humorem, s jiným typem blízkosti a péče, než mají maminky a babičky. Mohla jsem si prožít dětskou fascinaci a okouzlení a lásku (s mým prvním terapeutem) a sáhnout si na i už dospělejší mužsko-ženskou přítažlivost, na hravý flirt, touhu a lásku (s mým druhým terapeutem). Teď mám třetího terapeuta a vlastně zjišťuju, že můj obraz mužů se proměnil - místo hrůzu nahánějících monster vidím lidské, citlivé a zranitelné bytosti, s kterými mohu mít blízký, inspirativní a oboustranně obohacující vztah. A můj obraz sebe jako ženy se také proměnil a vyzrál.
Terapie s ženskou terapeutkou - i když jsem měla s mámou jednodušší vztah - by mi tuhle zkušenost dát nemohla.
Takže k doporučením o výběru terapeuta v závislosti na pohlaví bych chtěla dodat, že výhodou může být i pracovat s terapeutem toho pohlaví, s kterým člověk má problém a kde si potřebuje doplnit neprožité vývojové kroky, učit se a zažít, jak vypadá vztah, blízkost, péče a komunikace, když funguje :o)
A možná nejlepší doporučení je to, aby člověk šel tam, kam ho srdce táhne a věřil sám sobě a své vnitřní intuitivní moudrosti .