• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Ahoj, chci se zeptat na metodu EMDR. Terapeutka mi ji nabídka při léčbě traumatu, že to můžeme vyzkoušet.
    Má s tím někdo zkušenost? Když si o tom něco čtu, tak mám trochu pochybnosti, že by to mohlo fungovat, ale proč do toho nejít, že jo.
    Díky :)
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    Prosím, ke komu na psychoterapii s čerstvě diagnostikovanou hraniční poruchou osobnosti. Stacionář Bohnice čekačka 3-4 měsíce, Eset 6 měsíců. Je to dost akutní, je třeba následná péče po propuštění z Bohnic a mezi nástupem na některý ze stacionářů. Současná psycholožka má kapacitu max. 2x do měsíce a to je nedostačující.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: aha, tak to problem muze byt dost v tom, ze dost veci nejspis proste nechapu - potrebuji to rict opravdu konkretne a polopate. Ze jsi psal, ze mam mluvit "jak to chci mit", to jsem vubec nepochopila, co jsi tim myslel, az ted, kdyz jsi to vic rozvedl, tak chapu lip.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    Souhlasím že je to dost úkol terapeuta, ale holt taky i tvuj.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    Zkus více poouchat. Ostatne si vsimni že odpověď na tuhle otázku máš v mém minulém postu, jen ji zase nevidíš. Mluv o tom jak to chceš mít, jak si přeješ aby tvůj život vypadal, jak bude vypadat až problémy nebudou.. Je to pak dost jiná konverzace. Problémy přitahují pozornost a když se nedostaneš k nicemu jinému než vyprávění o problémech, věnujete energii jen jim. Takhle pak řešení většinou nevzniká.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    NEvim, mne prijde, ze by to mela byt prace toho terapeuta me nejak prokouknout a nasmerovat. U toho meho mi napr vadi, ze vzdy je na zacatku ticho az donekonecna nez nezacnu klabosit ja (mohl by treba prinest nejaky vhled z minule hodiny) nebo mi vadi, ze mi vubec nepoklada otazky, aby me treba nejak nasmeroval nebo privedl k necemu, co sama nevidim. Ale diky za tuhle diskusi, tohle mu priste reknu.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: a co jinyho mam rikat? Vzdyt to by pak bylo akorat ticho, ne. Mne netrapi nic z detstvi nebo minulosti, trapi me, co se deje ted. A kdyz mu to nepopisu, jak pak bude vedet, co resit? A co vubec budem resit? Vzdyt to tam akorat na sebe budem koukat, ne. Asi nechapu. Nechapu, co jinyho mam rikat. Ja do sebe vubec nevidim, jsem dost akutni skoro nonstop a porad mam nejake aktualni potize v pritomnosti, ktere mam pocit, ze mu je potreba prece rict.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    A pomáhá ti to taklhe? Jestli ne, zkus terapii využívat jinak. Záměr se na to jak to chceš mít, ne co se ti denně děje. Terapeut tě že slušnosti nechá mluvit, ostatně dost silne dáváš najevo že to tak chceš, ale není to uz užitečné. Disclaimer: jsem SFBT terapeut..
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: no kazdy den ne, ale proste zasadni udalosti za tech par dnu a jak se z toho citim. I ted, kdyz chodim 2x tydne, tak polovinu hodiny jen vysvetluju, co se se mnou delo a deje za tu dobu od posledniho setkani a taky mam casto pocit, ze to nestihnem probrat a je konec hodiny a priste zase zacinam s tim, co se mi delo a deje a zase to treba poradne neproberem, protoze dojde cas.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    Vyhovuje, ale nepomaha. Já mám jednoduchou zásadu, když to funguje, tak klidne častěji, když moc ne, tak toho nemit tolik. Není přece důvod popisovat co se ti stalo každý den, o tom terapie neni.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: ja nevim, jsem ted jiz zvykla z esetu 3 roky dochazet 2x tydne a vyhovuje mi to. 2x mesicne mi prijde fakt malo, stane se mi toho hodne i za tech par dnu, co mivam pauzu ted mezi tema 2 sezenima. Dochazet jen jednou tydne nebo min mi prijde, ze bych celou hodinu akorat vysvetlovala, co se mi za tu dobu, co jsme se nevideli, stalo a vlastne by pro praci s tim materialem ani nebyl pomalu cas. Takovy je muj dojem ze strany klienta... pokud k tomu neco mas, co me osviti, tak dej vedet.
    Jinak ano hypnoterapie je dobrej napad, jednu dobu jsem na ni dochazela a mela jsem pocit, ze to je jedina terapie, ktera mi pomahala, ale po roce to terapeut zrusil, protoze pry mel pocit, ze mi nepomaha a mela jsem z toho zasek a blokaci jeste nekolik let a vybudovat si duveru k novemu terapeutovi bylo dost tezke, je to jeden z duvodu, proc se tak drzim ted toho sveho, i kdyz mi jakoby zjevne moc nepomaha, ale uz mam duveru a nebojim se, ze mi jednoho dne rekne, ze tak koncime a neco v smyslu "mne se uz nechce s Vama pracovat, protoze me serete".
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    Btw proc pak nedat i 3000 2x měsíčně za machra?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    A ještě jedno zcela jiné doporučení bych měl.. Opět z toho co píšeš - jsi ochotná platit a chceš jasně instrukce co dělat.. To mi zní že by ti mohla fungovat hypnoterapie. Nepočítej ale s frekvencí 2x týdne, spíše jen pár sezení vradu půl roku...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: tak rady a doporučení neposlouchá nikdy nikdo :-D Možná že občas pár informací z nich k člověku doteče a nějak si to přechroustá.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    Jen rekapituluju co pises. Nemáš prostředky, ale chceš dávat 6400+ měsíčně za terapii 2x týdne. Chceš určovat frekvenci terapie a to tak, že ti soudný terapeut (mimo psychoanalyzy) takovou frekvenci odmitne. To budou dobré důvody proč to nevyjde... Já tam tu sebesabotaz vidím taky. Chceš aby ti terapeut řekl hlavně, co máš delat, konat.. Ale jak vidím tu diskuzi tady, tak mi to vyvolává dojem, že na takové náznaky reaguje tvá mysl vymyslenim důvodu proč to, co ti navrhují nebude fungovat. Moje rada by byla vice poslouchat jestli třeba ty doporučení co dělat a zkouset nedostávás uz u současného terapeuta, jen je zcela neslyšís a negujes a vnímáš jako utoky.. jak to vidím tady.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IOM_NUKSO: pokud začneš využívat služby Fokusu, tak budeš mít prostor pro to zmapovat co se děje a jak z toho ven, i kdyby tvoje představa že rozhodně nefunguje terapie v Esetu a nutně musíš měnit terapeuta nebyla úplně realistická. Služby Esetu i Fokusu můžeš využívat zároveń.

    Prostě se jim ozvi, vysvětli že teda máš terapeuta a psychiatra a že nemáš pocit, že by ti to úplně pomáhalo a jestli to s nima můžeš probrat a uvidíš, kam se to pohne a co ti nabídnou.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ZUZKAOU: ja tomu asi nerozumim. Takze mam kontaktovat to CDZ a oni mi pomuzou hledat duvody, proc ta terapie v esetu nefunguje? A pomuzou mi/nasmerujou me, co mam udelat, aby fungovala? A do toho CDZ mohu chodit paralelne s esetem?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IOM_NUKSO: Tak ještě jednou, když zajdeš do Fokusu, tak s tebou začnou nejprve mapovat tvoji situaci a potřeby. Včetně možné potřeby změnit terapeuta. To klidně můžeš dělat paralelně s esetem. když se ukáže že to je něco, co opravdu má smysl a že by třeba nestačilo rozšířit využívané služby a víc se soustředit na práci s tím, terapeutem, kde už máte rozběhnutý proces a odpracováno sposut hodin, tak ti s tím, pomůžou.


    ale pokud si umanutá, že musíš změnit psychotertepeuta a nic jiného ti nepomůže, tak co už. Ale podle mého to dopadne tak, že to neuděláš a najdeš si milion důvodů proč to neudělat - mimo jiné kvůli objednacím lhůtám a prachům. A budeš sama sobě nalhávat - hele zkusila jsem to, ale nejde to z "objektivnáích důvodů".
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ZUZKAOU: ja te nechapu. Chci zmenit terapeuta. Neda se chodit do dvou center nejaky cas zaroven, tak kde je v tom vymluva? Je to proste nemozny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IOM_NUKSO: jasně, nemá to smysl, nejde to, nebudeš to dělat, ty přesne víš co by ti pomohlo - až na to, že ta představa je jen výmluva proč reálnou podporu nehleda a změnu neudělat. Tvoje volby, prostě jeď dál a opakuj pořád to samé, ono se to určitě samo změní.


    A Ondřejov a Fokus jsou velmi odlišné služby s jiným fungováním.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam