• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    N_I: jo tak jsi to udelal presne jak jsem cekal. tak is to uzij...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    N_I: a kdybych byl terapeut tak ty otazky odvrhnes jako teraputicke a tedy ze jim neveris a nebudes se jimi zabyvat? to na tebe tvuj mozek hraje dobre pasti. cokoli co by ti mohlo pomoct oznac za terapii, cokoli co by mohlo jit do hloubky za terapeuiticke a tomu ty neveris a tedy se tim nemusis zabyvat.
    btw. jsi v klubu psychoterapie.
    N_I
    N_I --- ---
    MORPHLER: otázka byla obecná, takže s dovolením neodpovím, cítím z toho ordinaci.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    N_I: a odpovis na to nbo potrebujes nejdrive vedet vice o me?
    btw. lecba jakoukoli praci je implikovana alterntiva- ty klastery a nektere z komunit jsou presne o praci.
    N_I
    N_I --- ---
    MORPHLER: komunity jsou plné samozvaných terapeutů s návody, přijde mi

"jak bys presneji definoval/a to, co chces alternovat?
    stejne jako bych potreboval vice rezvest pro pochopeni co to zrovna pro tebe znamena ztratit duveru v ty system"

jsi terapeut? zni to jako z ordinace

léčba slovem zní asi fajn
    co takhle léčba tvrdou prací?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    N_I: par asi i jo. nektere filosofie (napr. stoicismus, existencionalismus...), pak ruzne klastery, ashramy, retreat statky a jine podobne opusteni spolecnosti, taky ruzne extremy bez leku a doktoru (pobyt ve tme, ruzne otuzovani, pusty, poutě...) a nekdy jen proste zmena/opusteni toho, co ti v zivote dela paseku..
    Vlastne mi neni jasne ceho to teda bude alternativa (k lekum, doktorum a terapii) - lecby? (tam asi z definice moc alternativ neni pac si ty obory vzaly tento pojem jako svuj), pomoci? (nekdy pomuze i "jen" vlidne slovo blizkeho), sdileni? (ruzna komunita a pratele v tomhle asi funguji lepe nez doktori) nebo ceho presne. jak bys presneji definoval/a to, co chces alternovat?
    stejne jako bych potreboval vice rezvest pro pochopeni co to zrovna pro tebe znamena ztratit duveru v ty systemy. ja treba nikdy fam prumyslu nejak neveril, ale neznamena to ze neverim v ucinky nekterych leku. stejne jako si myslim sve o celych skolach psychoterapie, ale lecbu slovem obecne jako princip dost uznavam.
    N_I
    N_I --- ---
    co se stane když ztratíte důvěru v léky a farmaceutický průmysl a v terapie a terapeuty?

existuje jiná alternativa?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    URPUTNIK: Ta odpověď byla hned v prvním postu, i jsem ji adaptoval do formy, která vypadala, že bude srozumitelnější.

S tím, že tu odpověď z nějakého důvodu urputně ignoruješ, neudělám nic…🤷🏽‍♂️
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    COMODOR_FALKON: nepochopil, protoze stale neodpovidas na moji otazku :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    URPUTNIK: Pochopil.

Teď pominu, že já (skoro) vždycky píšu dlouhé posty — tenhle byl relativně krátký.

Když už to chceš přirovnat k autům, tak je to situace, kdy víš o někom bez řidičáku, kdo si párkrát zajezdil na motokáře a teď se chystá organizovat průjezdy půlnoční magistrálou rychlostí 200 km/h za volantem fakt velkého SUV.

Což spoustě lidí (hlavně těch bez řidičáku nebo s řidičákem v čistírně) přijde hrozně cool a super zábava, při které se rozhodně nikomu nemůže nic stát… Carmageddon Rulez!!

Ale většina držitelů řidičáku, byť třeba jen na skůtr, z té představy dostane lehký záchvat paniky…
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    COMODOR_FALKON: myslim, ze jsi nepochopil co jsem tim myslel :)

zkusim to rict jeste jinak - odkazujes se na "někde na úrovni přípravy zabití z nedbalosti" .. to je treba kazdy, kdo si dela ridicsky prukaz. Kvuli nim ale nepises dlouhe posty na diskuzni fora. Takze proc Te tenhle konkretni priklad potencialniho budouciho rizika tak aktivizuje?
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    COMODOR_FALKON: Koukala jsem na to - podobných nabídek je hrozně moc, opravdu to není vyjímka (a jsou i horší).
    Překvapilo mě, že jí sice hodně lidí sleduje, ale reakcí má málo. Na mě ten profil působí dost nevýrazně. Nechala bych to být.

A jak už zmínil URPUTNIK: - o tomhle taky od včera přemýšlím — proč se tě to tak dotýká. Je jasný, že tě to mrzí, pokud se tvoje dřívější, zřejmě dlouholetá a blízká kamarádka vydala směrem, který ti přijde nevhodný nebo potenciálně nebezpečný… Ale NENÍ to tvoje zodpovědnost ani starost. Lidi si prostě volí svoje vlastní cesty a během života mohou směr ještě kolikrát změnit.
    A přátelé bohužel odcházejí někdy i z mnohem podivnějších nebo smutnějších důvodů...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    URPUTNIK: Máš to hned v tom prvním příspěvku…

Vlivem kumulace negativních faktorů představuje čím dál vyšší riziko (s klesající předvídatelností), někde na úrovni přípravy "zabití z nedbalosti" — jen ještě není známé kdy a jak.

Moji nečinnost by bylo možno do určité míry hodnotit (ne legálně, pouze fakticky) jako spolupachatelství — až se něco stane.
    (Nicméně, teď jsem svoji míru případné odpovědnosti lehce rozředil mezi osazenstvo tohoto auditka😸)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    COMODOR_FALKON: to zni, jako ze je ted potreba opracovat tvoji stranu stolu :) prijde mi to jako skvele tema na individualni psychoterapii “co je v te situaci, ze to pouta tolik moji energie a pozornosti”?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    URPUTNIK: Myslím, že po výměně názorů v posledních 24 hodinách můj vliv klesl někam k nule - dokonce to vypadá, že přede mnou manuálně skryla všechny svoje posty od začátku roku…🤷🏽‍♂️
    (nebo si promazala profil, to z telefonu nezjistím)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    HELLENKA: Ona právě (když už je používá), tak používá slova "psychoterapie", "terapie" a "koučink" velmi často jako synonyma, na FB i LinkedIn…
    Občas to pak smaže, občas ne…

Počítám, že reálný dopad bude velmi malý, ale obsahem, který generuje, kolem sebe buduje komunitu labilních lidí, z nichž tak jednotky až nižší desítky jí budou ochotni skrz parasociální vztahy důvěřovat, včetně finanční podpory.

Její stávající esostránky:
    FB: https://www.facebook.com/uzivam.pomalu
    IG: https://www.instagram.com/uzivam.pomalu?igsh=MTJsOGx0OWVubGNweg==

LinkedIn Ti pošlu do DM
    Ten rok 2024, kdy sekla s brigádami a zůstala doma, byl zároveň rok s asi největší regresí k esoterice.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    COMODOR_FALKON: nesmi se prezentovat jako "psychoterapeut"

Pokud ale bude dělat jen „koučink“, ezoteriku, seberozvoj apod.,tak to je prostě legální a zabránit jí v tom asi nelze. Je dost možný, že nesežene klienty, nebo ne dlouhodobé.... Většina lidí si imho rozmyslí, komu dá peníze a v dnešní době je konkurence velká... Nepředpokládám teda, že dělá něco "speciálního" ?

Ukážeš její stránky / instagram ?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    COMODOR_FALKON: ta chystana novela zakona o psychoterapii nepomuze? samozrejme, i pak si muze prejmenovat zivnost na "zivotni pruvodce" a pachat dobro dal .. pokud je vymknuta ze systemu "z principu" a tvuj vztah s ni neni dostatecne pevny, aby slysela tvoje obavy, tak ti moc karet nezbyva ..

co kdyby si absolvovala nejaky oficialni PST vycvik, byt jen tu sebezkusenostni cast? by ji to jednak mohlo otevrit oci, druhak snizit to riziko ..
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    COMODOR_FALKON: Koukám, že to téma se tu už před pár lety letmo mihlo — VON_GILOTINE
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Vypadá to tu mrtvě, ale…

Má tu někdo nějakou praktickou zkušenost, jak řešit "psychoterapeuty z TEMU" ?

TLDR:
    Labilní "terapeutka z TEMU" bez kvalifikace a s nulovým ukotvením v realitě a ve společnosti, si chce otevřít "alternativní psychoterapeutickou praxi", čímž se stává potenciálně nebezpečná pro potenciální "pacienty"…
    Což u mne vyvolává určité etické dilema.

Long story:
    Jedna psychicky nestabilní známá/bývalá blízká kamarádka (dále jen MW/B) si kdysi dodělala maturitu a pak v průběhu let pár sebezkušenostních kurzů a nějaké šamanistické kurzy a začala se prohlašovat za psychoterapeutku a koučku. Asi 2 roky zpět dokonce hledala prostory, kde by si mohla otevřít "praxi".

Paralelně se během těch let izolovala v polyvztahu s manželským párem, kde manžel byl kontrolující osobnost, což vedlo k tomu, že se z ní de facto poměrně rychle stala "žena v domácnosti" / "neplacená služka".
    To vedlo k tomu, že v průběhu let postupně ztrácela kontakt s realitou, byla terminálně online (natolik, že když jsem se jednou za týden/měsíc objevil na FB, tak většina notifikací byla na posty pod jejími 3-4 profily) a postovala těžce filtrované fotky sebe, ale hlavně jídla a pak několikastránkové elaboráty o tom jak se má skvěle a jak byl úžasný nějaký esokurz — přičemž úspěšnost svého života měřila hlavně tím, jestli dostala aspoň dvojciferný počet lajků.

Nicméně toxický charakter jejího vztahu vedl k tomu, že nakonec úvahy o "psychoterapeutické praxi" (krátce po avizaci hledání prostoru) opustila, partner si to nepřál.

Jenže teď se ten vztah rozpadl a nápad se vrátil, přičemž MW se mezitím na své pouti po esoterické spirále ještě hlouběji propadla do svého insta-life a ztratila zjevně i zbytky kontaktu s realitou.

Čímž se stala potenciálně nebezpečnou a pokud se jí podaří si nějakou "alternativní praxi" otevřít, je jen otázkou času, než někoho tak nějak nedopatřením zabije.

Můžu doufat, že se jí to nepovede ani otevřít, ale co když ano?
    A pak se něco katastrofálně pokazí a všichni se budou ptát, jak se to mohlo stát, že o tom nikdo nevěděl dřív, etc.

Věděl no, dokonce se značným předstihem, ale…

Jít formálně proti MW/B má i určitou společenskou cenu — sice se posledních ~10let dost izolovala, ale pořád platí, že máme dost společných známých, kteří jsou podobně jako já víc offline, nemají takový přehled o míře její osobnostní degradace a tak případnou konfrontaci nejspíš budou vnímat dost negativně…

Zvlášť když jsem známý tím, že spoustu věcí příliš analyzuji a většina lidí mne nakonec aspoň částečně poslechne, což mi brutálně snižuje úspěšnost originálních predikcí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam