• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MADIETTAvohoz na dnesek
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DEB: Národní divadlo, formulované je to hezky. :)
    EMAET
    EMAET --- ---
    DEB: amen
    DEB
    DEB --- ---
    abysme si rozumeli, me je jedno jak tam chodi ostatni lide, je to jejich vizitka
    ale myslet si o nich muzu cokoliv

"Svým zevnějškem dává ale divák najevo, že si je vědom slavnostního okamžiku, který v divadle prožívá. Očekáváme proto, že svým zevnějškem, oblečením a chováním respektuje divák v hledišti a přilehlých prostorách divadla společenské zvyklosti obvyklé při návštěvě divadelního představení."
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    SPIKE411: V divadle na Vinohradech měli figuríny "správně oblečených" diváků. Ale to je zrovna divadlo, kterého návštěva je dobré psychické pohodě nebezpečná, zcela nezávisle na dress codu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    EMAET: To beru, to je zcela pochopitelné. :)
    EMAET
    EMAET --- ---
    SPIKE411: Pomezí třeba :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JONY: Které divadlo má dress code? :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    EMAET: Pro mě svým způsobem taky, ale mně úplně ke štěstí stačí, když se tak obleču já a můj doprovod.

A zároveň oceňuju, že jsou divadla, kde je pro ně důležitější spíš právě ta uvolněná atmosféra a aby se všichni cítili dobře. Úctu jim vyjádřím třeba hlasitým potleskem vestoje. (Mimochodem ty někonečné tleskánky v českých divadlech jsou taky peklo, to mi přijde kruté vůči ansámblu; v Anglii se zatleská 2-3krát a šmytec.)
    JONY
    JONY --- ---
    Do divadla dodržet dress code zásadně ne, to jsem rebel, ale potom nadšeně dotyčný naběhne do nějakého techno klubu, kde je na vstupu vyhazovač, co tě nepustí dovnitř podle toho, jak vypadáš :-)
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    SPIKE411: Aby tam každý nechodil jako drban, mě třeba do divadla, nebo kamkoliv do společnosti kam se chodí ve slušném oblečení přijít jak drban v džínách a mikině přijde jako velká neúcta. Mělo by to být automatické, stejně jako si umýt ruce když jdete z toalety.

A přijde mi velice smutný, že se tu v minulosti nastavila norma velmi nízko, třeba při předávání vyznamenání za Ovara Becheroviče.

Jedna věc je být alternativní a tak trochu pankáč a druhá věc je být cíleně neslušnej buran.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    FOOTFAN: jj, dovedu si živě představit nějaké tetky v Moravském divadle Olomouc (dosaďte dle libosti nějakou regionální scénu), jak třídí lidi dle svého vybraného vkusu. Díky, ale ne.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    WRNQ: Jinak - divadla - snad kromě toho Národního/Opery apod., si už dávno nehrají na nic lepšího (narážka na „lepší“ restaurace v Egyptě).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    SPIKE411: To je asi slozitejsi tema a kazdej na to muze nahlizet jinak. Ja kdyz jdu do divadla nebo na operu, tak je to pro me spolecenska udalost a beru to zaroven tak, ze vzdavam uctu tem ucinkujicim. Na koncert nebo do kina chodim oblecenej normalne, ale do divadla/na operu atp si vzdycky beru kalhoty/kosili nebo oblek. Kdyz jsem byl treba ve vidensky opere, tak tam vyhazovali typka, kterej sel v modrejch dzinach.
    EMAET
    EMAET --- ---
    SPIKE411: ty jo, pro mě je to asi součást toho zážitku. Na druhou stranu je pravda, že doba už je jinde :) Přijde mi to jako zajímavé téma k zamyšlení
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (A to teda chodím na akce s předepsaným a vynucovaným fetish dress code.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    WRNQ: Divadla se rozhodla, že dresscode nikde uvádět nebudou. Trend ve světě je jasný, jenom tady si hrajeme na Národní obrození.

Na to můžu tak maximálně pokrčit rameny. Dokud ti lidé nesmrdí a nehlučí, tak mě zajímá, co se děje na jevišti.

Sice se oblékám do divadel spíš formálněji nebo nejhůř smart casual, ale přiznám se, že mě baví, jak ostatním praská žilka z toho, když někdo úplně cizí není oblečen podle jejich představ. Je to nadmíru zábavné.
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    WRNQ: Kdo určuje, co už je za šupáka? Pravidla etikety z 19. století? Nebo nedejbože pan Špaček?
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    DEB: Jo kde jsou doby kdy i decka chodily bezne oblecene takhle, dneska ma na sobe kazdej komedii. Svet se zblaznil

WRNQ
    WRNQ --- ---
    SPIKE411: O to vůbec nejde. Obléknout se můžeš klidně nějak alternativně, ne klasicky, ale prostě nemůžeš/neměl bys bejt za šupáka
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KOUDY: Ale proč? Aby divadla byla i nadále zamrzlá v 19. století a nikdo do nich nechodil?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam