• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYPolitická korektnost & pozitivní diskriminace
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DIVA: ono jde spis o to, ze politickou korektnosti se snazi odstranit nasledky apartheidu (nerovnost) a zadelava tim na nove problemy (slumy a uzavrene komunity nevytvareji cerni, ale pro zmenu bili). proste pozitivni diskriminace = taky diskriminace.
    DIVA
    DIVA --- ---
    _BENNY: asi je to trochu mimo, ale nevím kdo je krejčíř :) celebrity mě nikdá nebavily :) nevadí že ne ;)
    DIVA
    DIVA --- ---
    _BENNY: to je ten paradox. hromada divokých lidí v husté aglomeraci, navíc v blízkém kontaktu s civilizací (od podstaty zranitelnou) kterážto je zaskočena a brojí. těžko co dělat, halt se dědečkům ta kultivace dvakrát nezdařila, a zdroje zatím nevyschly. buď tam žít, s vědomím toho kde žiju, co z toho plyne za zisky a rizika, nebo mi to nesedí a jdu jinam. chtít aby někdo "shora" z jar uplácal británii nebo kýhovýra.. mno.. toš nevím
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DIVA: mno, nevim v kterych zemich na svete je bezne zit v obrnenym baraku s vlastni ochrankou a elektrickym plotem :-) ale o necem to hovori.

    kazdopadne, Krejcir si vybral fajnovou destinaci :D
    DIVA
    DIVA --- ---
    _BENNY: esi to nebude i tím že je to místo dost ekon. zajímavé aby se tyhle statistiky řešily. esi to není jenom tak jako jinde na světě kde lidský život prostě nemá takovou cenu jak v euroam. kult. sféře. když nebereš absolutní čísla ale procenta
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DIVA: ja zas kecal s bilym clovekem z Joburgu, ktery byl rodinou vyslany do Britanie kvuli jeho vlastni bezpecnosti. ono urcite zalezi na tom jak kde, ale cisla hovori neuprosne - nejvyssi procento znasilneni a zabiti strelnou zbrani na svete.
    DIVA
    DIVA --- ---
    k jar - četla jsem už různé zběsilosti, ale kdykoli jsem se bavila s místňákem (jinde po světě) tvářil se že o nic nejde. znám i blond klučinu stama, i čmouda, který neví o tom že není běloch (mají tam těch směsek povícero a někteří mulati jsou za bělochy halt) a všichni se vyjadřovali svorně v duchu: jo, velkoměsta jsou nebezpečné, kriminalita atd, na menších městech pohoda, jako všude..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Apartheid

    Důsledky pádu apartheidu

    Pád apartheidu zapříčinil výrazné změny ve společnosti. JAR má nyní velmi vysokou míru zločinnosti, jednu z nejvyšších na světě. Od roku 1994, tedy od pádu apartheidu jsou denně brutálně vražděni příslušníci bílé menšiny bez ohledu na věk, a to zejména v oblastech Mpumalanga, Gauteng a Limpopo. Seznam datovaný ke konci roku 2000 uvádí téměř 2000 zavražděných bělochů. V důsledku toho dochází k odlivu bílého obyvatelstva do anglofonních zemí jako je Austrálie, Velká Británie a Irsko. Od roku 1994 opustilo Jihoafrickou republiku odhadem na dva miliony bělochů.[1] Ekonomika JAR na to v současnosti doplácí, protože jí chybí kvalifikovaná pracovní síla.

    Pozitivní diskriminace

    Další z příčin, proč bílí z JAR odcházejí, je systém pozitivní diskriminace, tj. zvýhodnění černého obyvatelstva. Toto vedlo k paradoxní situaci, kdy byla čínská menšina v JAR klasifikována jako "bílá", nyní je rozhodnutím soudu klasifikována jako "černá", čímž získala přístup k řadě výhod.[2] Pozitivní diskriminace má být prevencí dominance bělochů v privátním sektoru.

    Přesto jihoafričtí běloši vydělávají i více než 14 let po skončení politiky apartheidu 4,5 krát více než jejich černí kolegové. Na druhou stranu se zvýšila chudoba bělošské menšiny, což je důsledkem znevýhodňování a politiky pozitivní diskriminace.[3][4]

    Běloši jsou diskriminováni také ve vzdělání.[5]
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://reflex.cz/Clanek34428.html

    BÍLÍ JIHOAFRIČANÉ UTÍKAJÍ ZE SVÉ ZEMĚ. Jít ven pro ně znamená jít jen na zahradu. Schovávají se za elektricky řízenými ploty. Bojí se. Jsou pracovití, milí a nejistí si vlastní budoucností. Za svůj izolovaný, osamělý a pohodlný životní styl se cítí vinni. Říká se tomu bílá vina.
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    _BENNY: bohužel...
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    JACHYMKO: Přesně tak, přikrášlil a navíc je to návrh před připomínkováním jednotlivých zemí...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    _BENNY: zrejme Spidla nema predstavu o beznem ritualu pareni lidskeho druhu - zeby nekdo, kdo je na tom jeste hure, nez ITici? :)

    Jinak mi to tedy prijde jako dalsi zbran proti nepohodlnym lidem, ktera se vuci poslusnym nebude pouzivat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ukázkou takového „stereotypu naruby“ je teze o údajné platové diskriminaci žen, která v ČR dosahuje úrovně pětadvacetiprocentního rozdílu ve mzdě. Ve skutečnosti činí tento rozdíl v rámci stejných povolání (a jen tam je možné jej zjišťovat) maximálně 4 procenta, a sice dle oficiálních statistik ministerstva práce a sociálních věcí. Často uváděný čtvrtinový rozdíl je způsoben pouze odlišným rozložením pracovní síly žen a mužů do různých profesí (feminizace některých odvětví – např. školství, a maskulinizace jiných, např. hutnictví a těžba nerostných surovin a uhlí). Přesto se uvedený údaj o monstrózní diskriminaci žen v platech dostává do oficiálních materiálů a mediálních prezentací a funguje podle principů zažitého stereotypu. Jeho popírání ovšem není povoleno – je politicky nekorektní, se vším, co k této klasifikaci náleží.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ideologie politické korektnosti a západní civilizace
    http://www.obcinst.cz/clanek.asp?id=949

    Jestliže jsou regulace jazyka a regulace chování velmi zjevnými a snadno popsatelnými symptomy přítomnosti diskursu politické korektnosti, její totalitární charakter se projevuje teprve ve třetí fázi jejího postupu: v regulaci myšlení. Přitom právě dosažení stavu plné autoregulace myšlení a nastavení nových morálních kritérií a vědomí toho, co je a co není přijatelné a vhodné, je konečným cílem politické korektnosti. V tomto ohledu dosahuje politická korektnost větších úspěchů než klasické totalitní režimy, které se většinou soustředily pouze na regulaci jazyka a chování.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    _BENNY: A.a. je politkorektni eufemismus na druhou ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HOBORG: affirmative action se u nas bohuzel preklada jako pozitivni diskriminace, jine vyrazivo se dosud neustalilo, jak nechutne :D
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    _BENNY: jak muzes rict "diskriminace", takovy negativni slovo.. spravne je to prece affirmative action :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam