BANSHEE: Pro zjednoduseni: vsiml jsem si opravdu toho, ze mym prevazujicim cilem je stavet se proti obhajcum LS, nikoli proti integraci.
Existuje jiste nekolik zpusobu, jak "integrovat" Evropu, at uz to znamena cokoli. V tuto chvili existuje nejaka smlouva, ktera nabizi jednu z cest.
Me opravdu velmi vadi mnozi obhajci LS se svymi zpusoby obhajoby. Me se hodne nelibi, kdyz obhajci LS tvrdi, ze bez LS je "konec integrace". Nelibi se mi, kdyz obhajci LS mluvi o odpurcich jako o "bande grazlu". A nelibi se mi, kdyz obhajci LS mluvi o tom, ze kdyz LS neprojde, bude to mi pro nas "straslive nasledky".
Slova v uvozovkach jsou zjednodusujici a prehnane, o to snad pochopitelnejsi vyrazy. Neminim se o nich dohadovat. Jde mi o transparentnost.
Jsem hluboce presvedceny, ze podstatou demokracie je dodrzovani pravidel, na kterych se shodne (nejaka) vetsina obyvatel, dokud se neshodne na pravidlech jinych. Jsem hluboce presvedceny o tom, ze do demokratickeho rozhodovani nepatri straseni. Je mi take jasne, ze v demokracii mnohdy neprojdou hlasovanim ustanoveni, ktera mohu povazovat za naprosto esencialni. Pres to jsem hluboce presvedceny o tom, ze to nema byt duvodem me urazenosti, ale naopak pokynem pro zvyseni meho usili.
V tom je zasadni rozdil mezi mnou a vetsinou zastancu LS v teto diskusi citovanych a mozna nekterych diskutujicich, ktery citim. To je ta vec, proti ktere brojim.
Lisabonska smlouva je produktem lidi, s jejichz pohledem na svet nejspis nesouhlasim - a mas pravdu v tom, ze jde o nuance, slohovou upravu, a podobne, do znacne miry nedulezite veci. Kdyz ale nejaky obhajce LS rekne, ze LS je nedokonala, ale prevazuje u nej o trochu vice nalada pro ratifikaci, ja musim rici, ze u me to je velmi podobne, ale prevazi ta nalada proti.
Ja se ale snazim neargumentovat (a snad to nedelam) tim, ze kdyz to prijmeme, bude to v prdeli. Ja rikam, ze nesouhlasim s ideologickym zabarvenim LS. A na tvych prikladech to take ukazu:
(Nejprve tedy se ohradim vuci casti ustavy, kterou jsi vybral, protoze tato cast jednoznacne neodpovida uryvku casti LS - Preambule. Vsimni si, ze jsem i preambuli LS nerek za celou dobu ani slovo.)
Srovnam ale LS a SS :o)
Rozdil je ve formulaci: EU prispiva k rozvoji / NATO bude prispivat k dalsimu rozvoji. To je pomerne rozdilna formulace. (samozrejme ne o moc)
Jeste by melo stat za zminku, ze jsem nekritizoval, co je tam napsano, ale rikal jsem, ze obhajci LS jsou manici, co radi mluvi o "stastnych zitrcich". V cem toto neni naprosto utopicke gesto bez kouli?
Vymyceni chudoby, ochrana lidskych prav (ale hlavne ditete, nezapomenme zduraznit, ze dite je prvoradym clovekem), k solidarite (tak to je vrchol vtipu), dodrzovani a rozvoj mezinarodniho prava (hlavne ten rozvoj, kdyz uz nam to dodrzovani moc prosazovat nejde), spravedlive obchodovani (co to je???)...
Vem si, co tam pise to NATO: oni maji cile. Jejich cilem je rozvoj mezinarodnich vztahu a posilovani svobodnych instituci a v te same vete i rikaji, jak toho chteji dosahnout: usilovanim o lepsi porozumneni a vytvarenim podminek.
NATO bude usilovat o vylouceni konfliktu ze SVE politiky. V te vete je jasne dano, ze se budou maximalne pokouset vest bezkonfliktni politiku. Nikoli ze NATO prispeje k celosvetovemu miru.
Ty dva uryvky jsou proste nebe a dudy. Ano, ten NATO uryvek je vzneseny. Ale ten EU uryvek je pouze ubohy blabol.