• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DEIKSAC: jasny. myslel jsem spis doporuceni na kably co maj vernejsi prenos nez obyc dvoulinka za 20,-/ metr
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    2*4 v poho unese nekolik kw, tak by to tvejch par wattu ve spicce mohlo zvladnout
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    caute, tak jsem nakonec objednal zesik Denon (+cd plyer k tomu jako bonus), a bedny (Canton LE 190 nebo Dynaadio Audience 40 jsou v jednání, snad dořeším tenhle týden.) díky za pomoc s výběrem guruům z týhle diskuze. Zvuk už teď, se starejma teslama, je někde jinde ;) budu teď chvíli o rohlíkách, ale zase si k tomu můžu pustit slušnej zvuk..
    no a nebyl bych to já kdybych nepoložil lama dotaz (filtroval jsem) co v podobný cenový relaci vůči zbytku sestavy (rozuměj do pětikila, max litra) pořídit za repro kabely? Nějaký 2x4 tasker třeba? Díky
    MATT
    MATT --- ---
    TEDDYBEDDY: jojo, neco takovyho, jen trosku mensi..
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MATT
    MATT --- ---
    nevite o receiveru co by mel phono vstup, umel prehravat mp3 ze site a umel aspon 4+0 kanalu?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Kapituluju :)
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: nojono, ale stejne si moji cast pravdy ignoroval a tvoje ubirani hmoty strunam nevysvetluje proc silonovy a kovovy struny dokazou zahrat stejnej ton.. ;)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MATT: Mě za to neplatěj, abych vysvětloval středoškolskou fyziku inženýrům.
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: mas pravdu, ale predat to neumis ;)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    BIOH: Třeba nějaký JBL Control někam na zeď?
    www.srovname.cz/vyhledat/katalog?search=jbl+control
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: Duty jsou pouze ty vnejsi steny, resp ma to uvnitr diry kruhovyho prurezu v tom podelnm smeru, takzte je to zaroven pomerne tuhy, rekneme, ze by tam mohla bejt na tom metru osmdesáti nějaká rezonance toho vzduchu uvnitř, ale vzhlem k hmotnosti sestavy je to nepodstatný, nakonec kdyz budes poustet v pokoji nizky sinusovky, tak nalozena knihovna bude kmitat davno potom, co ti ve vedlev kuchynii budou drncet sklenice a talire v lince.
    DOKKTOR: maximálně to bude fungovat jako bandpass, ale to by muselo bejt přiražený ke stěně
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MACHALIK: ikea dělá duté enom ty tlustější věci. toto je jak píše SAMGARR: dřevotříska a neco jako mdf. viz http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30275861/
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    MACHALIK: Nejsou uplne duty, ty silny bocnice jsou z neceho co vypada jak hodne osizena drevotriska kombinovana s kartonem. Police jsou normalni drevotriska.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DOKKTOR: Všechny tyhle police z Ikeje jsou dutý, kdyby nebyly, tak knihovna z takovejchhle plnejch fošen váží sto kilo. Ale jinak máš pravdu, ten chlívek bude mít největší roli. Když to odrazí od stěny ale, jak psal, tak i tento vliv se ztratí. Jinak si vyrobí pásmovou propust :)

    MATT: Nemáš ty mít technický vzdělání?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MACHALIK: odkud vychází tvá domněnka, že ta police je dutá? jinak si myslím, že tu řešíte naprostý nesmysl. věčí vliv bude mít imho konkrétně fr toho chlívku, ve kterém bude stát bedna - bude se to chovat jako další ozvučnice, do které funí basreflex
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: jsem jeste vozralej, ale chapu dobre, ze pri ladeni kytary se tada struny zltustujou a ztencujou?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: Já se na to zeptám když tak ještě vedle na fóru, ale podle mě se na to díváš špatně. Na jednu stranu se fr změní tím, že se z relativně jednoduchýho systému, jakým je homogenní - v případě ikeje nám to komplikuje dutá - police, chovající se do jisté míry jako ozvučnice, stane senvič složenej z této plus hromady nehomogenní zátěže knih, která navíc nemá vlastní rezonanci, stejně jako guma třeba, a na druhou stranu se mnohonásobně zvýší její hmotnost. To obojí povede ke snížení fr. Aby toho ale nebylo dost, je každá vodorovná police na x místech přerušená stojnou, která ji dělí na mnoho krátkých, čímž se z ní stává několik krátkých polic s vyšší rezonancí než jedna dlouhá, ale i těm při zatížaní zase fr klesne. Celá ta věc je akademičtější než by bylo zdrávo, ale v případě nějaké matematické simplifikace si skutečně myslím, že kdyby se změřila fr knihovny nenaložené a naložené kupř. tím, že bys do prázdné knihovny umístil generátor klouzavýho sinu a pak ve volným prostoru měřil jeho zesílení na nějakým konkrétním peaku (samo by ten peak nesměl být vlastní generátoru), případně by to šlo měřit třeba laserem na úrovni mechanickýho kmitání police (tři lasery pro tři osy), tak po naložení téže police knihami a provedení stejnýho pokusu jsem si velmi jistej, že fr bude nižší a amplituda nižší až nonexistentní (jinými slovy je zatlumená). Ale přidáním hmotnosti se ještě nikdy fr nezvedla. Vždyť kmitáš větší hmotností při použití stejné síly - výsledkem jsou pomalejší a slabší kmity :) Něco jinýho je sklenička, kterou plníš vodou, tam se fr zvyšuje, ale to je tím, že se zmenšuje plocha a hmotnost kmitající membrány (zalitá část skleničky je tlumena), stejně jako u struny laděním nahoru navíjíš část hmotnosti toho drátu pryč z kmitajícího systému.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: jenze to nejni homogenni zvyseni hmotnosti identicky veci (v duchu ty silnejsi struny), ale police nalozena matrosem, takze celkova hmotnost soustavy je nekolikanasobne a ne o par procent vetsi, druhak se ta police pod tou vahou prohne a ty bys musel celymu systemu dodavat daleko vyssi mnozstvi energie, abys ho efektivne rozkmital. Selsky si to predstavuju tak, ze nalozenim se netlumena 35 cm dlouha police o vaze asi dvou kilo zmeni v tlumenou, lehce prohnutou polici o vaze treba 15 kilo, ktera pak bude rezonovat spis na vzdalenostech odpovidajicim rozmerum tech knih
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MATT: Možná bude lepší si zase dát špeka a zapřemýšlet, proč všechny struny na kytaře nevydávají stejnej tón. Správně by ty tlustší měly prostě jen hrát slaběji, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam