• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MATT: Možná bude lepší si zase dát špeka a zapřemýšlet, proč všechny struny na kytaře nevydávají stejnej tón. Správně by ty tlustší měly prostě jen hrát slaběji, ne?
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: ty jeden zákone, dam ti zaludnou otazku. co pada rychleji, hlinikova nebo olovena kulicka?
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: priznam, ze nevim. chápu, ze stejnej "zvuk" těší vec rozkmita míň, ale to nic nerika a rezonanci. tvoje priklady, me rozhodne nepresvedcili o opaku.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PS: Proč by se zatíženýmu mostu nezměnila fr? Co by se s ní stalo? Zůstala stejná, jen by se změnila amplituda, a tato by se snížila? Zákon zachování energie, ne?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Jde hlavně o to tlumení.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jiná věc by byla na ni pověsit kbelík s vodou, tím ji efektivně přepůlíš a vzniknou dvě šňůry každá s vyší fr. Ale homogenní zvýšení hmotnosti vede ke snížení fr, viz struny na kytaře, o tom se snad nemusíme přít.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MATT: Kmitající objekt o větší hmotnosti má nižší rezonanční frekvenci, proto se přelaďují basáky přidáváním olůvek (ano, klesá taky citlivost), proto se výškáče dělají z co nejlehčích materiálů. Když na šňůru na prádlo navlečeš zahradní hadici nebo navěsíš dvacet kolíků, máš pocit, že to drnčí výš?
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: vyšší napětí vede k vyšší rezonační frekvenci, ne? si to vozkoušej na tý šňůře.. u toho mostu se imho nesníží frekvence, ale spíš její amplituda, nebo se posune mimo potencialně nebezpečnou mez.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: Na druhou stranu lepením závaží na basák se snižuje jeho fr, zatížením mostu nebo šňůry na prádlo nebo struny opět snižuješ fr. To jsou jednoduchý konstrukce, toto je křížově pospojovanej policovej systém, možná to tam funguje jinak, ale podle mě kdyby to byly jen horizontální police, tak se knížkama rezonance sníží.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: masa to jednak tlumi, druhak se ti efektivne zkrati spousta drah, asi jako kdyz zlomis kridu a ta zacne piskat
    BIOH: mam stary teslacky tripasma a na prach seru, vesmes posloucham tuner nebo pripichnu pres jacka telefon
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SAMGARR: Zarovnej repro s přední hranou a pokud možno i s hranami knížek, aby nebylo ani utopené ani vystrčené, ale v rovině, a dej nějak rozumně od stěny. Ono je to dost jedno beztak.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    MACHALIK:
    TEDDYBEDDY:
    DEIKSAC:
    Cela police je vyplnene knizkama a deskama, takze rezonovat asi moc nebude. Repro muze byt zarovnane s predni hranou police, takze natrubek bude 10 cm od zdi. Nechci davat bedny na stojan, protoze si z nich kocky udelaj pelech:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: Určitě? Zvýšení hmotnosti posouvá směrem dolů. Proč myslíš, že směrem nahoru? Hustota?
    BIOH
    BIOH --- ---
    uvažuju o zvuku do dílny, přehrávání MP3 a audio cd, máte zkušenosti s nějakým prachuodolným přehrávačem a ja řešit bedny aby nebyly zanesené?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    SAMGARR: V lowendových aplikacích bych to moc neřešil. Jináč jak píše Machalík, rozhodí ti to basy, subjektivně budou blízko u zdi hrát i hutněji. V jiným ohledu přijdeš o širší stereobázi a hloubku prostoru. U těch malejch Dyno jsou třeba pro tento účel přiloženy i ucpávky do basreflexu. Pro nenáročnou konzumaci hudby jako kulisy jde spíš o to aby ti celá ta konstrukce nedrnčela, což asi vyřeší ty knihy. Osobně bych bedny postavil vedle na nějaký těžší stojánky aspoň 25 cmo od zdi. https://www.google.cz/...=u&source=univ&sa=X&ei=6Un0U6eAJqTY4QTs7oGwDA&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=643
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: naplnění knihama naopak posune rezonanci směrem nahoru, ale to je detail
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Na téhle sestavě není překvapením, že neslyšno rozdíly v digitální doméně, ty bedny jsou super low. Příběh chápu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Máš brzdičky? :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Mam bedny na drevenych vozejčcích z Hornbachu, akorat na miru na moje rozmery meli. Mekka plastovo-gumova kolecka a lino, takze nemaj sanci dunet ani drncet. A muzu s nima jezdit. Doporucuju :) Taky zastavam v luftě nekde.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: SW: Foobar, asio vychytavky, flac (kdyz je). karta: ESI Juli@ (zminena), pres velky jacky do ekvalizeru DBX231s (tam jsou XLR, uznavam, zbytecny, kdyz vedou jen do eq. Ale on je bypassnutelny, mam ho kvuli filmum a PC hram). Pak je zesilovac, YAMAHA A-S500, premyslel jsem o necem starsim a "legendarnejsim", ale uz jsem se parkrat spalil, neco shorelo a bastlilo se to, nebyl nahradni dil... Tak jsem ted vzal novej na zdejsi doporuceni a nestezuju si, hraje hezky za tu cenu (asi osmicku stal). No a bedny mam JBL LX 800, uz to sou dědečci, ale mam k jejich zvuku citovej vztah, v puberte jsem je nenapadne "ukradl" tatovi a od ty doby sou se mnou. Uz jsem objednaval origo vejskace z Nemecka, ted ony uz nebyly, takze vopruz, vzadu se jednou ukopnul zlacenej konektor, takze na hulvata cin a pozlaceno chloridem zlatitym... Ale udrzuju je jak muzu.

    Proste pribeh, znas to, na necem se pro nekoho mozna konzervativne zaseknes, ale pak vlastne malokdy slysis neco, co je podle tvejch predstav a hraje to lip... Kolikrat na koncerte jsem lamentoval, kterej kokot to zvuci, ze chci tu skupinu radsi k sobe do obyvaku. No a pak jsem samozrejme slysel taky spoustu radove lepsich sestav a to uz jsme ve spatnym auditku, na to proste nemam a nebo mozna mam a nejsem ochoten dat, u desitek a stovek tisic zas zacinaj jiny priority, nez slysitelnej rozdil mezi CD a flac.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam