• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    HERR_FLICK: nevim, jestli bych souhlasil s tema 2-3 kHz jakozto nejdulezitejsim pasmem, ja bych ho videl spis niz, ale pokud v danym pasmu repraky hrajou bez zkresleni, tak ani to bych nevidel jako problem, za jsou dulezitejsi charakteristikou bedny smerovky; bedna, co hraje vyrovnanen jen v ose, ale mimo osu ne, je prusvih - clovek totiz neposloucha jen to, co an nej bedna hraje primo, ale taky vsechny odrazy v mistnosti a pokud ty nemaj frekvencne vyvazenej prubeh, tak zvuk proste ok neni
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    DEIKSAC: wattovej zesik uplne ne, ale jinak s tou citlivosti a bojacnosti lidi max souhlas.
    patnatipalec o dve rady niz mi hral lip nez desetipalec
    sestipalec na ozvuceni mistnosti natozpak zahrani v plny siri vubec nestaci, urcite ne v ramci dvoupasma
    navic dovupasma maj nevyhodu proti tripasmu, ze deleni vecinou probiha na pro ucho nejzasadnejsich 2-3kHz
    TEDDYBEDDY: v cene kolem 70k sou uz bedny, co v pohode chrastitka s 6palcem prehrajou a dneska uz je vic zesu za 30k co tomu zdatne budou sekundovat, takze nesouhlas, kor to prohlasovat za axiom uz je uplnej nesmysl
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: basove byt muze, ale za cenu male citlivosti a totalniho spl. Koneckoncu na domu je idealni vec treba 15" s vekou citlivosti, pak staci par wattovej zesik, akorat ze se velkejch beden v malejkch bytech lidi bojej
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TEDDYBEDDY: a) Šest palců není basové, ale středové repro. b) Velikost je součást kvality, stejně jako dynamika, hlasitost, basy a dalších x vlastností, ve kterých malé škopky dosahují shodných parametrů s repráky k PC.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEDDYBEDDY: 100k za dvoupasmo s 6", tos nasadil hodne vostrou hranici.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Pokusy o docilování koncertních akustických tlaků v místnostech do cca do 50 m2 s výškou stropů do 3m způsobuji ledatak neurotické potíže :)

    Souhlasim. A dodavam, ze zejmena u sousedu pode mnou :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Ha, střet ideí asik :)
    Pro vnímavé čtenáře tedy opakuji. Ve svém zájmu to berte jako ověřený nefalzifikovatelný axiom. Minimálně do příští technologické revoluce.
    S omezeným rozpočtem ( cca do 100kKč za bedny+zes. za nové) se vřele doporučuje soustředit se na kvalitu nikoli na velikost. Volí se lépe dvoupásmové nikoli vícepásmové, s basovým repro s velikostí cca max. do 6".
    Vyhnete se tak problematickému shánění vhodného zesilovače, který by ještě ve snesitelné kvalitě uřídil dynamiku větší membrány a krajně kompromisním konstrukcím šasí levných repro a jejich pásmových výhybek.

    Pokusy o docilování koncertních akustických tlaků v místnostech do cca do 50 m2 s výškou stropů do 3m způsobuje ledatak neurotické potíže :)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Sice jsem trochu přecitlivělej na moc velký množství basů, ale taky úplně nechápu jak se nějakejma pidiregálovkama dá ozvučit normální místnost. Ač jsem se svejma poměrně velkejma (i na osmipalcovej woofer) regálovkama dost spokojenej a při blízkým poslechu (kvůli kterýmu jsem je kupoval - nestěžuju si) maj těla dost, když poodejdu a přidám hlasitost, tak prostě místo hraní řvou. A to přestože tam jinak žádný slyšitelný zkreslení není a výkonově jsou hodně naddimenzovaný, je tam ještě velká rezerva.

    Na druhou stranu, vloni na highendu se mi asi nejvíc líbily dvoupásmový koaxiální Tannoye... :)) Hlavně kvůli prostoru a dynamice, jen byly sloupový a o fous větší.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TEDDYBEDDY: Úplně každý 3p v té ceně budou hrát o dvě třídy líp než daný Dynaudia, protože budou schopný hrát, ne jen špitat a cinkat. Muzika obsahuje víc věcí než jen jemnou honitbu teplých strunek v tiché, zšeřelé místnosti, což je bohužel všechno, co libovolný dvoupásma na muří noze v libovolné ceně dokážou nabídnout. Nevěřím, žes kdy vlastnil M800, případně jestli, taks je musel provozovat třeba s Revoxem, jinak bys tyto věty nikdy nepronášel! :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MATT: Jasne, osvedceny studiovy nearfieldy. Hodne muziky za malo penez. Zadny zoufaly experimenty s basama, ktery laciny radoby 3 pasma hlavne vydunej a zbytek poserou jeste vic, viz. ten diagram nize.

    Tady jeden tip na nejnizsi moznej lowend. Nevim jak to za ty prachy delaj, ale k notasu do kuchyne vubec neurazi http://kytary.cz/kurzweil-ks-40a/HN116570/
    MATT
    MATT --- ---
    TEDDYBEDDY: system 800
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MATT: Nejsem proti. Co je to za model?
    MACHALIK: Budu hadat cece. V tom imo neni jen to, ze vy v Brno myslite ze hifi je delat velkej curbes bum-cink. Ze ty ses ozenil?:)
    PS. Jako jasne -gulas v nadrazni se 6ti/ 5piv/3 rumy/40startek,
    ale my nekteri tady v Praha zajit raci do sushi baru a k martelu kohibu. Navrhni tedy nejaky sloupky v relaci tech malejch Dyno, ktery by nehraly vo 2 tridy niz, he

    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: chces snad tvrdit, ze ruzne napnuta struna nehraje ruzne? ze nelze skrin ci most zatizit tak, ze se v jejich castech nezvisi napnelizmus pripadne nevznikne novej uzel?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MATT: A tos vedel, ze ten velkej basak na Tannoyich ma vyssi fr nez ta mala hubicka vyskace, protoze sklenena kulicka doleti stejne vysoko jako drevena kosticka a pridavanim hmotnosti objektu zvysujes jeho prirozenou touhu kmitat? Vskutecnosti ti basy hrajou zprostredka a vejsky z toho velkyho okruzi. Duvodem je "napeti".
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TEDDYBEDDY: One point to stejne neni, akorat si koupil bedny, co neumi hrat basy, neumi hrat nahlas, neumi hrat velkej zvuk, neumi dynamiku, a barevne, coz je to jediny, co zbyva, jsou taky otazny, neb Dynaudio. Za me blaznovstvi.
    MATT
    MATT --- ---
    TEDDYBEDDY: to bys mel uctivat moje coax tannoye ;))

    kdyby nekoho zajimalo cos zas poslal za obr...

    Comparison between the 3D radiation patterns of a conventionally designed midrange-tweeter combination (left) and of the Boulder's coaxial midrange-tweeter system at the crossover frequency.
    The Boulder studio monitor
    http://unityaudioproducts.co.uk/boulder.php
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MACHALIK: Páč blíže ideálnímu " one point source". Čili, když levný, tak určitě regálovky. PS. Osobně neznám vícepásmový sloupy pod 100k za nový, který by v tomto ohledu nedělaly víc škody než užitku. Ale klidně dej tip :)
    CROME
    CROME --- ---
    tyvole jeden Beda se odebere do ignoru a hnedle ho nahradi novej Machal, to je fakt nahovno tohle
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: napeti te uklidni? kulicky byly prilis velka zkratka, to uznavam.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    a nechcete jit vlnit mostama nekam jinam?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam