Slyšeli jste o
Ambiophonics? Přepočet stereo signálu který funguje tak, že když dáte reprobedny zhruba 20° od sebe, tak sníží crosstalk natolik, že vytvoří soundstage o šířce 150-180° aniž by zkresloval zvuk.
Já mám pocit, že jsem právě udělal zatím nejzásadnější objev z hlediska věrnosti poslechu a spolu s tím zážitku z něj. Nehledě na to že jsem strávil v součtu pěkných pár hodin výběrem beden, zkoušením ideálního umístění, tlumení rezonancí do stolu, dokonce i barbarským srovnáváním cháry na basech pomocí ekvalizace (ano, vyplatilo se, máte-li bedny na blbým místě a nemůžete s tím nic moc dělat, doporučuju), tak tohle mi přineslo největší kvalitativní skok.
Před cca rokem a čtvrt jsem byl na výstavě High End Praha, kde jsem slyšel x párů beden za 100k plus, a to čím se skoro všechny lišily od lacinějších beden na které člověk narazí i normálně byla v malé míře detailnost, ale v největší míře dynamika a podání prostoru, obojí hrozně posiluje přirozenost a zážitek z hudby. A s Ambiophonic setupem mám najednou s blbejma monitorama za 13k postavenejma na stole přirozenější podání prostoru než měly leckterý bedny za podstatně víc než 100k v klasickým stereu. Nejlepší na tom je, že i když je nemám v ideálním postavení (mám je zatím dál od sebe) a někdy tak dochází ke slyšitelnému zkreslení výšek u nástrojů které jsou ve středu pole, tak celá nahrávka stejně zní daleko přirozeněji, protože to najednou není jako blbá bedna, ale spíš jako koncertní zvuk, kde taky nečekáte 100% audiofilní zážitek. Stejně tak jsou i přesto všechny nástroje mnohem čitelnější protože pro sebe mají vyhrazený prostor. WTF??
Dema najdete zde:
http://www.ambiophonics.org/Demos.html
Určitě doporučuju vyzkoušet "2 Channel Ambiophone RACE cancelled" - to jsou nahrávky pořízené speciálním ambiophone mikrofonem kde je změna nejjasnější. Při domácím přepočtu klasických stereo nahrávek není efekt až tak dobrý, protože spousta z nich se snaží nedostatky klasického sterea nějak zakrýt nebo využít uměle, třeba s hodně "heavy" elektrickými kytarami v metalu je trochu potíž a je potřeba efekt zmírnit (což přehrávače/pluginy umí), není to out-of-the-box, ale i tak je to pořád nebe a dudy a u skoro jakékoliv akustické hudby to funguje skvěle bez zásahů.