• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MACHALIK: Za tímhle je podstatně složitější matika a poměrně dost výzkumu. Pár těch "vylepšovadel" na sluchátka jsem slyšel (údajně to má být pomůcka pro zvukaře aby mohl dělat mixy bez reproduktorů) a to co měly společného bylo to, že zněly totálně na píču, i když používaly složitější postupy než jen umělý crosstalk. Tohle zní dobře, v principu to v podstatě simuluje dvě line source bedny oddělené uprostřed akustickou stěnou, ale nebudu předstírat že do té matiky vidím do hloubky - podstatné je že věřím svým uším a doporučuju to vyzkoušet a poslechnout (lowendistům zejména - proto to odkazuju sem, jakkoliv na ambiophonics webu jsou reakce i highendistů).
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    VOZKA: To bude něco jako takovej ten sluchátkovej trik, jak ti pustí přeslechy napříč mušlema, takže se zdá, že to hraje zepředu. Jako nepopírám, že to asi něco udělá, ale je to prostě další "zázrak".
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MACHALIK: Eliminuje zkreslení, který je daný konceptem klasickýho sterea a přítomný i v ideálních podmínkách. Osobně nevidim problém.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    VOZKA: Čili zavlečený prostorový zkreslení, který eliminuje zkreslení?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ale tak rekneme ze ta arn 8604 je proste velkej reprak, kterej neco odmaka, nad tim bych si uplne neodplivoval, ale zbytek stoji za prd. Zlutaka uz jsem dlouho neslysel, dostal jsem to asi v patnacti od strejdy a par let jsem na tom i poslouchal. Dokonce mam i ten pocit, ze zlutak byl zvukove hodnocenej lip, nez pozdejsi vejskace od TVM (ARN 104 a podobné), jenze ty samy o sobe byly strasny peklo.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Slyšeli jste o Ambiophonics? Přepočet stereo signálu který funguje tak, že když dáte reprobedny zhruba 20° od sebe, tak sníží crosstalk natolik, že vytvoří soundstage o šířce 150-180° aniž by zkresloval zvuk.

    Já mám pocit, že jsem právě udělal zatím nejzásadnější objev z hlediska věrnosti poslechu a spolu s tím zážitku z něj. Nehledě na to že jsem strávil v součtu pěkných pár hodin výběrem beden, zkoušením ideálního umístění, tlumení rezonancí do stolu, dokonce i barbarským srovnáváním cháry na basech pomocí ekvalizace (ano, vyplatilo se, máte-li bedny na blbým místě a nemůžete s tím nic moc dělat, doporučuju), tak tohle mi přineslo největší kvalitativní skok.

    Před cca rokem a čtvrt jsem byl na výstavě High End Praha, kde jsem slyšel x párů beden za 100k plus, a to čím se skoro všechny lišily od lacinějších beden na které člověk narazí i normálně byla v malé míře detailnost, ale v největší míře dynamika a podání prostoru, obojí hrozně posiluje přirozenost a zážitek z hudby. A s Ambiophonic setupem mám najednou s blbejma monitorama za 13k postavenejma na stole přirozenější podání prostoru než měly leckterý bedny za podstatně víc než 100k v klasickým stereu. Nejlepší na tom je, že i když je nemám v ideálním postavení (mám je zatím dál od sebe) a někdy tak dochází ke slyšitelnému zkreslení výšek u nástrojů které jsou ve středu pole, tak celá nahrávka stejně zní daleko přirozeněji, protože to najednou není jako blbá bedna, ale spíš jako koncertní zvuk, kde taky nečekáte 100% audiofilní zážitek. Stejně tak jsou i přesto všechny nástroje mnohem čitelnější protože pro sebe mají vyhrazený prostor. WTF??

    Dema najdete zde: http://www.ambiophonics.org/Demos.html
    Určitě doporučuju vyzkoušet "2 Channel Ambiophone RACE cancelled" - to jsou nahrávky pořízené speciálním ambiophone mikrofonem kde je změna nejjasnější. Při domácím přepočtu klasických stereo nahrávek není efekt až tak dobrý, protože spousta z nich se snaží nedostatky klasického sterea nějak zakrýt nebo využít uměle, třeba s hodně "heavy" elektrickými kytarami v metalu je trochu potíž a je potřeba efekt zmírnit (což přehrávače/pluginy umí), není to out-of-the-box, ale i tak je to pořád nebe a dudy a u skoro jakékoliv akustické hudby to funguje skvěle bez zásahů.
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Chtěl bych se zeptat na TANNOY Sensys 1, jestli někdo nemá zkušennosti, reference, atd.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    Pozri MACHALIK: je gay, nema rad vianoce, dobry zvuk a tiez nie noziky. On je hrdina 3D
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    MACHALIK: Hele a ty Cantony le 190 tě zaujaly čím? Furt je tady doporučuješ, a i když tvůj styl nedávám, zdá se že se v tom aspon trochu orientuješ. A mě je teď někdo nabídnul. Dík.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MACHALIK: hifibazar je datart? ok:)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    MACHALIK:
    to asi ne, ale v planu to ani nemam
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HAWKS: Hele, mozna na tom i vydelas.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A zadnej technar s rohlikem na ksichte, co si chodi poslouchat seticky na rychtu na louce, s tim nijak nesouvisi. Kdybych vedel, Ganboju, ze se daji tyhle vraky sehnat za sestku dneska, tak jsem ti to tehdy do te posty doporucil. Takzes nakonec koupil neco jinyho nez ty postribreny veci z Datartu, cos mi linkoval?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    MACHALIK:
    spis je zvlastni, ze prodal i jine exemplare za vyssi ceny
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HAWKS: Kdyz nam bylo patnact, tak nam vyhovovalo leccos, ostatne ja mam dodnes velkou slabost pro skodovky. Ale tadyta bedna nenabizi nic, ani tu zabavnou jizdu s plovoucim zadkem. Je to vergl vzniklej z nedostatku lepsich moznosti. Zatimco na zapade se prodavaly Infinity RS-1b, u nas se bastlily tesly z ARN-xxxx a ARP a ARS. Krejca je solidni hajzl, ze si za tyhle (podmoceny!!) kurvy vezme sestku - a zalohu! Ale kde je zakaznik, tam je prodejce. Pro me je to jak kdyby sis koupil orezlyho vartburga za tricku. Protoze ti vyhovoval. Nechapu.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    HAWKS: civole to si me mel rict pred cca rokem. to sem daroval 12 stredovejsek made in tesla- uplne novejch nikdy nepouzitejch
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    GANBOY:
    aaaa, dik, nekdo se me zastal :D Mam pro to jaksi slabost
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    GANBOY: btw mam pocit ze sme pak delali i hloubkovy vyzkum a nepodarilo se nam najit tri stejny bedny a to jich tam meli asi 30-40 :D
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    HAWKS: ja te nahodou i chapu- kdyz mistni brnenskej expert to asi nepochopi...
    pridam jendu zkusenost- cca pred dvema rokama? sem se byl podivat na nejakou tu vetsi loucni techno juchacku a kdyz sem tak prolejzal relativne velky a kvalitne hrajici zvuky (to by asi machalikovi praskla zilka kdyby vedel kolik nektery ty kluci nasypali do svejch zvuku:D) s cistou linkou ze kdyz byla stara deska clovek i to "strachani" po asfaltu slysel proste krasa! nicmene... stejne sem nakonec skoncil u takove enmecke podivnosti slozeny ze starejch trisek- chraplalo to, drevenej zvuk jak svin a stejne sem u tyhle steny zustal i s kolegou z prace (co si rok v anglii setril prachy aby si koupil Funktion One 10kw seticek) a dalsima vytecnikama s rohlikem na ksichtu blazene si uzivajic "retro" zvuku :)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ale jinak je tam v zasade i ta romanticka vazba :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam