Řešil jsem s kamarádem, jaké jsou teď nejvýhodnější aktivní monitory do 15k, který už zahrajou basy, a chci se podělit o zkušenost, kdyby tu někdo řešil podobnou věc. Měli jsme možnost srovnat dva dny po sobě Yamahy, KRKy, Mackie, Adamy ze série F i dražší A_X, Alesisy a JBL LSR308. Spoiler: vyhrály JBL.
Yamahy a KRKy nepřekvapivě sračka jako vždycky, Yamaha se s HS8 oproti HS80M nijak nevytáhla. Alesisy jako nižší cenovka celkem o ničem, poslouchatelné M1 Active Mk2 (které byly taky levnější, ale už se nevyrábí) se bohužel neopakují. Mackie MR8 v nové řadě MK3 naprosto zkurvili, MK2 jsou super bedny (které mám já a z druhé ruky doporučuju), takže nevím jak a proč k tomu došlo, ale jsou zahuhlané a mají strašnou díru na středech.
O Adamech by se dal napsat elaborát. Dražší i levnější série jsou dost detailní, s perfektně prokreslenými středy a výškami, ovšem za cenu posílení vyšších středů/nižších výšek, které je pro mě osobně unavující. Podání prostoru je celkem v pohodě, ale nic extra, a odezva kdekoliv mimo osu najednou docela hrozná. F7 mají problém s basy, pod 50 Hz skoro nehrají. A5X basy nehrají pro jistotu vůbec, Genelec 8020 jsou navzdory papírově horšímu rozsahu a prťavé velikosti basovější bedny. A7X jsou dost dobré, ale pro mě osobně určitě ne 27 000,- dobré.
JBL LSR308 mají několik problémů - především to, že subbasy jsou místy nekonkrétní a vyšší středy trochu tišší, takže třeba výše laděný snare v elektronické hudbě nekope do ksichtu tak jako u Adamů (kde to je zase moc, ideál by byl někde mezi tím). Celkově mají asi o něco horší mikrodynamiku. Taky konstrukce nepůsobí solidně - mají čelo z plastu (ale aspoň jsou ve skutečnosti o dost míň ohyzdné než na fotkách). Jinak ale zahrají i subbasy, nemají žádné výrazné díry na cháře, hrají dobře i mimo osu a mají na tuhle cenu skvělé podání prostoru (lepší jsem zatím slyšel jen u znatelně dražších prťavých Geneleců). Především ale znějí přirozeně a mají "otevřený" zvuk (nevím jak líp to popsat, ale je to opak Adamů a čekal bych, že to bude tím jejich zvukovodem). Celkově to jsou nejlevnější +- přirozeně znějící bedny, které zahrají basy, co momentálně na trhu znám, a můžu je doporučit.
LSR308 Products | JBL Professional
http://www.jblpro.com/www/products/recording-broadcast/3-series/lsr308