Už nějakou chvilku mi vrtá v hlavě jedna věc: občas na youtube narazím na video, jak někdo natočí svoji audio sestavu, především teda basáky, jak mu to při puštění nějaké muziky s hodně basama lítá jak hadr ve větru. Přitom když si doma pustím nějakou muziku já, tak při nějaké normální poslechové hlasitosti se basáky skoro ani nehnou, jenom jenom tak jemně, basů přitom ale je subjektivně dostatek, není to tak že by jich bylo málo. Když ale začnu přidávat volume, tak to vypadá, že výchylka basáků zůstává furt skoro stejná, ale úroveň kraválu samozřejmě roste, a tak nějak mám pocit, že podíl basů s rostoucí hlasitostí klesá - jakoby se zesilovač nebo reprobedny bály, že se něco poškodí nebo co. Přitom ale furt výchylka membrány je furt dejme tomu v mezích 1 - 2 mm. Plnej kotel jsem do toho teda zatím nepouštěl, to se nedá, ale zas mi přijde nepravděpodobný, že by ty videa na youtube byly nahrávaný se zesilovačem na plnej kotel, dyť to by nešlo... Zesilovač mám teda ne klasickej stereo, ale AV receiver Onkyo TX-NR 609, kterej umí 7x160 W, a repro k tomu
Pure Acoustics Queen, což teda není určitě žádnej high end zázrak, ale za ty peníze imho hrajou velmi slušně. Už jsem kdesi zahlídl cosi ve smyslu, že není watt jako watt, a že klasickej stereo zesilovač má větší "sílu" nebo jak to nazvat, než vícekanálový receivery, ale jestli to může být ten důvod moc netuším. Zatím jsem teda na AVR nepouštěl kalibraci podle místnosti atd., tak třeba je tohle ten důvod...? Nebo někde něco blbě nastavený? Nemám teda celou 5.1 sestavu, pouze stereo, ale i tak při normálních poslechových hlasitostech je imho basů dost. Díky za tipy.