• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    ECHELON: Co třeba nějaký Technics SL1900 nebo 2000? Imho je toho mraky v té vintage produkci, určitě něco seženeš.
    ECHELON
    ECHELON --- ---
    Doporučte mi nějaký gramofon. Koukal jsem na to, co se teď prodává - Rega, Project, to jsou všechno ruční gramce. Já bych chtěl nějaký automatický a pokud možno direct drive. Klidně starší, cena do 10k. Je třeba v Praze nějaký respektovaný bazar a po čem se ram mám koukat?
    LOFEEK42
    LOFEEK42 --- ---
    Zdravím,
    plánujeme low-cost svatbu a DJ nám nevyšel, respektive jsme nikoho nesehnali za rozumný peníz... Každopádně zvuk je nějaký třeba, proto do cca 7-8k asi pořídíme nějaký bluetooth reprák a přes spotify nebo apple music připravíme nějaký playlisty.

Svatba bude na statku, takže reprák bude podle potřeby venku / uvnitř.

Otázka tedy zní, doporučíte mi tu nějaké takové řešení?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MADCAT: Není to tak strašný - nic co bys chtěl dělal po desátý, ale extrakravál to taky není..
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MADCAT: Já to dělám docela potichu - aspoň se mi nerozehraje nábytek a nezkresluje.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Hele, při jaké hlasitosti vlastně probíhá kalibrace AV receiveru mikrofonem? Dá se to udělat večer, nebo radši ať jsou všichni z domu, a pro jistotu i z republiky? Matně si vzpomínám, že jsem v manuálu viděl cosi o 0 dB, což je dost slušnej kravál, ale nejsu si jistej jestli si to nepletu s něčím jiným..?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MATT: Nekomplikuj si to, Thiele-Smallova teorie je prostě věda :)
    Klíčová slova: konstrukční zdvih membrány a tuhost závěsu konkrétního repra.
    MATT
    MATT --- ---
    TEDDYBEDDY: já se ale nebavim o konstrukci beden ale o videich, na kterejch litaj basaky a nabidl jsem jedno z vysvetleni.

Ale klidne nam tu prevypravej o rychlejch basech, treba to nekdo zapomel.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MATT: Tak dáš místo jednoho velkýho 2/4 menší ne? Nebude to spíš tím, že opticky je zdvih menší membrány zřetelnější? :)
    MATT
    MATT --- ---
    TEDDYBEDDY: hlasitost
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MATT: A co by konkrétně měl ten malej basák dohánět?
    MATT
    MATT --- ---
    MADCAT: ja pred 12ti lety natocil tohle ;))

Jak mi fouka supwolfer!
    https://www.youtube.com/watch?v=n6Q2IfzuUkY
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MATT: No tak co mě napadlo nejdřív a co poslouchám asi tak nejčastěji bylo zkusit nějakej psytrance, jsem si říkal, že v těch kopákách ty frekvence budou. No asi nee teda :-). Tak zkusím nějakej varhanní koncert, o nich se říká, že jsou takovým prubířským kamenem při testech reprosoustav, že to pořádně do hloubky nezahraje jen tak něco. Dubstep čoveče ani nevím co je, trochu se bojím jestli mně to neublíží..? :-)
    MATT
    MATT --- ---
    MADCAT: zalezi co poslouchas, musis do toho pustit nakej dubstep ;) a spis si pohrat s ekvalizerem nez zesilovat. ono ucho totiz nevnima linearne. a nejvic litaj basaky s malym prumerem, protoze se malou plochu snazej dohnat vychylkou.

HOWKING
    HOWKING --- ---
    MADCAT: Jo, to je u mě stejný, přehraje i 0.1 Hz, ale aby to vyvolalo odpovídající (i když pro člověka i tak neslyšitelný [ale citelný]) akusticky tlak odpovídající jiným frekvencím, tak by výchylka membrány musela být stovky metrů :-D Tedy účinnost skutečně brutálně klesá. (když 40Hz bude mít výchylku 1cm, tak 20 Hz musí mít 2cm a 10Hz 4cm... )
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Já do toho zkusil pustit nějakej sine wave generator, a pokud až jsem to slyšel už si nevybavuju, něco kolem 30 - 35 Hz to asi bylo, ale co mě zaujalo víc bylo to, že i signál 1 Hz to "přehrálo" - slyšet teda pochopitelně nebylo nic, ale vidět jo - prostě se ty membrány přesně dle sinusoidy pohybovaly pomalu sem a tam, a ne úplně málo. Proto mě právě i překvapuje, že při reprodukci hudby to vidět není.
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    MADCAT: ja to videl na vlastni oci pri pouziti testovaciho CD Stereo Video - zalezi na frekvenci, takze kdyz se tam pustil test s nakou hlubokou frekvenci, tak to litalo o nekolik centaku :) proc to dela i pri hudbe nevim..
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Už nějakou chvilku mi vrtá v hlavě jedna věc: občas na youtube narazím na video, jak někdo natočí svoji audio sestavu, především teda basáky, jak mu to při puštění nějaké muziky s hodně basama lítá jak hadr ve větru. Přitom když si doma pustím nějakou muziku já, tak při nějaké normální poslechové hlasitosti se basáky skoro ani nehnou, jenom jenom tak jemně, basů přitom ale je subjektivně dostatek, není to tak že by jich bylo málo. Když ale začnu přidávat volume, tak to vypadá, že výchylka basáků zůstává furt skoro stejná, ale úroveň kraválu samozřejmě roste, a tak nějak mám pocit, že podíl basů s rostoucí hlasitostí klesá - jakoby se zesilovač nebo reprobedny bály, že se něco poškodí nebo co. Přitom ale furt výchylka membrány je furt dejme tomu v mezích 1 - 2 mm. Plnej kotel jsem do toho teda zatím nepouštěl, to se nedá, ale zas mi přijde nepravděpodobný, že by ty videa na youtube byly nahrávaný se zesilovačem na plnej kotel, dyť to by nešlo... Zesilovač mám teda ne klasickej stereo, ale AV receiver Onkyo TX-NR 609, kterej umí 7x160 W, a repro k tomu Pure Acoustics Queen, což teda není určitě žádnej high end zázrak, ale za ty peníze imho hrajou velmi slušně. Už jsem kdesi zahlídl cosi ve smyslu, že není watt jako watt, a že klasickej stereo zesilovač má větší "sílu" nebo jak to nazvat, než vícekanálový receivery, ale jestli to může být ten důvod moc netuším. Zatím jsem teda na AVR nepouštěl kalibraci podle místnosti atd., tak třeba je tohle ten důvod...? Nebo někde něco blbě nastavený? Nemám teda celou 5.1 sestavu, pouze stereo, ale i tak při normálních poslechových hlasitostech je imho basů dost. Díky za tipy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam