• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    FARFELOO: rekl bych ze cca 7 x 5m. Jak sem rikal, poustim si Spotify takze to neni zadna CD kvalita. Je to docela rozmanity - pop, rock, ale i nejakou elektroniku a ambient.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMATORY: Můžeš ještě říct prosím jak máš velkou místnost a co posloucháš za hudbu?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    COMATORY: bych ti doporucil levnej kousek DENON RCD-M41DAB, ma dva opticky vstupy, hraje paradne a ma FM/DAB+, BT a CD.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    COMATORY: Denon DRA-800H, ale není za 5 - 13k... 🤷🏻‍♂️
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    ENGUMAZ: Ja urcite nebudu mit prilezitost si jit nekam poslechnout bedny, bohuzel je to momentalne mimo moji kapacitu (ale rad bych!)

VOZKA: Diky za tip na bedny.

Ja uz jeden DAC doma mam, akorat bych asi prece jenom nakonec preferoval zesilovac abych mel flexibilitu pripojeni dalsich veci, nicmene tipy na DAC beru ze je to taky varianta. Se zesilovacem bych to asi vyresil tak, ze bych vedl opticky kabel z pocitace do zesiku.

Koukal sem na NAD D3020 ale ten sem nikde nevidel, ze by sel sehnat. Mate nejaky jiny tipy?* Koukal sem na Alzu a hifistereo.cz ale asi to nedokazu moc posoudit.

* Je mi jasny ze od zesilovace se pak budou odvijet i bedny. Jak sem psal hledam zesilovac nekde mezi 5-13k, bedny bych pak dokoupil zvlast. Tam mam budget na obe bedny 7-8k.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UMIAKI: Podle mě budou levnej DAC plus monitory typu JBL LSR 30xP MK2 nebo Kali LPx (za x dosaď dle požadované maximální velikosti či ceny) hrát naopak líp a v některých kombinacích za nižší cenu. Moje zkušenost je že u těchhle ultrabudgetovejch beden nic s lepším poměrem cena/výkon není (ty Klipsche imo nejsou, Ruarky jsem neslyšel) a jde jen o to jak člověk řeší vzhled.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    FARFELOO: Může k tomu časem přikoupit malý sub a někam ho schovat.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    UMIAKI: Pokud nemá velkou místnost, tak ty Ruarky vypadají super jako TV repráčky. Slyšel jsem trochu jiný model a dost mě to bavilo.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    COMATORY: Aha, takže televizi máš vlastně jako monitor.
    V tom případě jak ti radí ostatní - aktivní bedny s optickým vstupem.
    Ruark MrI MkII
    Klipsch R51PM

Nebo DAC a zesilovač (nebo 2v1) a bedny ale za stejnou cenu to bude složitější a bude hrát možná hůř.
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    COMATORY: To nebudou hrat
    Podle me mysli, at si jdes poslechnout a vybrat do poslechovky
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    FARFELOO: Takze myslis ze takovy mezi krok koupit bedny, zapojit je prozatim rovnou do kompu a pak pripadne zesilovac?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMATORY: V tom případě potřebuješ jen normální stereo zesilovač s optickým vstupem. Nebo DAC a klasickej zesik, klidně vintage. Nebo aktivní repro. Spousta variant. Začal bych od repráků: zvuk, cena, velikost a vzhled. Určitě si jít poslechnout někam. Každej má rád něco jinýho a je lepší mít levnější bedny se zvukem, kterej ti sedí než naopak. A pak bych k tomu hledal teprve odpovídající zesilovač nebo teda vybrat aktivky, pokud budou sedět zvukově a cenově…

Já začal taky od zesilovače a pak jsem zjistil, že by to moc nefungovalo (malej výkon na sloupový repro, který jsem si vybral)
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    COMATORY: Pokud ten mac mini umi digitalni vystup a telka ne, tak hledas jednoduse stereo zesilovac s optickym digitalnim vstupem (koaxialni nestaci), ktery propojis s macem a na macu nastavis, aby zvuk posilal pouze do te optiky. Hudba i filmy ti pak budou hrat z repraku. AV receiver v tom pripade neni jednodussi reseni, ale naopak zbytecne pretechnizovane.
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    FARFELOO: TV nema opticky vystup. Jen koaxialni vystupy (pripadne sluchatka, ty jsou ale klasicky line-out).

UMIAKI: Ja sem to moc asi dobre nevysvetlil. Jo mam televizi a k ni pripojenej pocitac, ale televizni vysilani na ni vubec nemam, resp. nepouzivam. Takze do te TV jde akorat pocitac pres HDMI a to mi staci (plus ten switch, ale to pouzivam celkem sporadicky).

Jo ten pocitac ma i ven optiku (mac mini 2014) alespon co sem byl schopny vygooglit.

Ty AV receivery maji fakt tak naprd zvuk? Si rikam ze by to bylo nejednodussi reseni.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    COMATORY: Nenapsal jsi, jestli chceš i zvuk z TV pouštět do repráků a taky jestli si přes PC pouštíš filmy.
    Kdybys chtěl z PC pouze zvuk, tak bude ideální nechat převod z digitálu na analog na zesilovači nebo DACu, takže to PC připojíš USB nebo optikou (jestli ji fakt má). Taky mysli na to, že nahrávky/spotify/televize mají třeba jinou hlasitost a někdy bude třeba ovládat hlasitost nebo přepínat vstupy a takhle ke každé věci budeš mít jeden ovladač.

Já mám televizi přez HDMI arc do receiveru a tak můžu telku poslouchat přes TV reproduktory nebo přepnout na receiver, ovládám jedním ovladačem a receiver se zapíná a vypíná současně s TV.
    Na hudbu mám raspberryPi s optickým výstupem připojené do receiveru a pak ovládám pomocí ovladače receiveru a mobilu.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMATORY: Docela oříšek popravdě!
    Vzhledem k tomu, že nechceš surround a posloucháš i dost hudby, tak to chce určitě stereo zesilovač spíš než AV receiver. Jenže ty nemají většinou HDMI vstup a pokud ano, tak jsou to už docela drahý řešení (napadá mě vychvalovaný Bluesound PowerNode 3). Stereo předzesilovače taky HDMI nemívají. Co mě napadá: umí tvoje telka výstup přes optiku? V tom případě bys mohl mít cokoliv co má optický vstup a USB na počítač. To je buď nějaké kombo předzesilovače/zesilovače a nebo v poslední době stále lepší a lepší powered repro (budget řešení třeba Klipsch řada PM, Edifier apod)

Pokud optika není cesta, tak Klipsch the Fives mají dokonce i HDMI vstup, ale jsou pořád ještě výjimkou.
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    KURVADRAT: ja mam mac mini ktery je vlastne zapnuty furt, obcas ho uspim. tusim ze ma moznost digitalniho vystupu pres optical out (a nebo hdmi).

ten rozpocet zatim resim jen pro av receiver/zesilovac. jo spotify ovladam telefonem ale preferuju to pres ten pocitac (bezi mi tam totiz i lokalni hudebni knihovnat atd), kazdopadne ten BT je urcite plus.

jo ten Onkyo je asi moc velkej (o kousek). mam moznosti: sirka - 41cm, hloubka 34cm, vyska 15-31cm. ten NAD se mi docela libi.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    COMATORY: Cau, resil jsem pred lety stejny problem a zvolil jsem kombinaci stereo zesilovace a regalovek. Mel jsem pozadavek, ze z PC chci digitalni vystup, abych nemusel resit jeste zvukovou kartu a nakonec jsem tehdy natrefil na Onkyo A-9130 v akci asi za 7k5,-, ale hadam, ze to uz je na tebe velky. Bedny mam Audioengine HDP6 cherry ale ty jsem vybral hlavne proto, ze se mi fakt libej (ja vim, shame on me :D ). Subjektivne hrajou dobre, ale dostat je do Evropy a za rozumnou cenu bylo komplikovany.
    Tech 5-13k mas na celou sestavu, nebo jen na zesik? Pokud na zesik, tak urcite koukni na NAD D3020. Predpokladam, ze spotify ovladas telefonem a ten NAD ma i bluetooth, takze bys na poslech nemusel zapinat PC a zapinal ho jen na filmy. Pokud je ten rozpocet na vsechno, tak bych se mozna koukal po kvalitnejsich aktivnich bednach, idealne i s bluetooth, jako treba Kiplsch R51PM.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    COMATORY: Aktivní bedny?
    Klipsch R-51PM
    https://www.l-e.cz/klipsch-r-51pm
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    COMATORY: Jeste k tomu chci dodat informaci, ze bych si z toho pripojeneho kompu poustel rad hudbu a mel u toho vypnutou telku, to je vlastne jeden z hlavnich duvodu proc neco takoveho porizuju, ale to je asi irelevantni predpokladam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam