• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MADCAT: Pak to může být záchyt pole toho motoru hlavou. Není dobře stíněný.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Co může být špatně na tape decku (Sony TC-K 690) když v nahrávce v tichých pasážích, zejména tedy v mezerách mezi skladbama, je slyšet brum, jako když bručí/bzučí trafo? Reaguje to na výši záznamové úrovně, plus v tom decku byl měněnej motor - originál nešel v tu dobu sehnat (prý), takže je tam nějaký neoriginál - může tam třeba být nějaký nefunkční zemění, takže to bručí, nebo za to může ten motor sám? Nikdy jsem na tom nenahrával, nebyla potřeba, měl jsem to vyloženě na poslech starších kazet, ale teď jsem chtěl něco nahrát klukovi a takovýhle překvapení... :-I
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    DOCKINEZ: Aha, nojo.. tož ehm je vidět, že vlastně ani nevím, proč tam ty kondiky vlastně jsou a jak fungujou :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADCAT: Šlo by to poznat měřením a porovnáním oproti stavu nového kusu. On je důvod, proč tam ty kondenzátory jsou - jenom jejich vlastnosti jdou časem do háje a i u nových bývá tolerance kapacity třeba 20%.

A jak se ty vlastnosti mění pomaličku v čase, tak se ucho stihne přivyknout.

Já u svých cca 15 let starých Cantonů před pár lety měnil kondenzátory ve výhybce - za pár euro jsem koupil ekvivalenty od Mundorfu a nějaké bipolární šmejdy nahradil kvalitnějším svitkovými.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MADCAT: Uchometricky to být poznat nemusí, ale to neznamená, že ti to časem neodpálí zesilovač a nebo některý z driverů v bedně.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MAJA: Dík... a zrovna mě to nutí se zeptat proč to vlastně teda někdo řeší, když to není poznat? :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADCAT: bez měření na 99% nepoznáš ... jestli jsou ve výhybce elektrolytické kondenzátory, tak budou po 20-ti letech téměř s jistotou po smrti ...
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Dá se nějak ze zvuku reprobeden poznat nebo jinak zjistit, že je něco v nepořádku s výhybkou, potažmo se součástkama na ní přítomnýma? Jak se říká, že kondenzátory s časem vysychají atd... Ne že bych měl konkrétní podezření, ale mám doma jedny bedny cca 20 let starý, tak jestli už to náhodou nehrozí třeba.... Díky.
    MATT
    MATT --- ---
    VOZKA: Me se uz nechce cekat na dalsiho postaka ;) Pripadne me ty dve stovky nezabijou a zbytek se neztrati (konektory a zdroj). Doufam, ze mi nevyprodaj GM elekronics, v posledni dobe vsechno co chci, tak zmizi ;))
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MATT: Nojo, myslel jsem si že tuším, ale netuším :). Ale koukám že je na Aliexpresu a na Ebayi docela dost boardů s TPA3250, což by mělo bejt srovnatelný (ale neměl jsem je v ruce). Ale nic nebude tak levný jako ty 3116, takže jestli to chceš co nejlevnější, tak ta 3116 není špatná volba.
    MATT
    MATT --- ---
    VOZKA: dik za info. tusis, kde se da koupit? ja to nasel jen na digikey za $140, to snad radsi nejdriv zkusim ten sumici za 195 KC.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MATT: Zkus se podívat jestli někde nenajdeš spíš tu novější řadu, myslím že to jsou tpa3220 a podobně. Ty 3116/3118 nejsou špatný, ale mají takovou divnou "vlastnost" že na vyšší hlasitosti šumí. Nevím proč (není to zesílení šumu na vstupu, při přiblížení k maximální hlasitosti zase šumět přestanou), ale dělaly to všechny 3 nebo 4 implementace co jsem měl v ruce, včetně referenční s celkem kvalitním alps potenciometrem (tj. tohle asi taky není zdroj) kterou si dělal kolega.

Na jednu stranu já jsem to v praxi při poslechu snad nikdy neslyšel protože většinou na tak vysoké hlasitosti ani neposlouchám a když jo, tak by se ten šum v randálu utopil. Na druhou stranu proč kupovat tohle když by snad už měly být k dispozici i moduly které to nedělají.
    MATT
    MATT --- ---
    OMNISLASH: ;))) ja vahal nekolik dni, tak mam, co jsem zaslouzil.. na tom allegru byl taky za 2,5k, a ted koukam na CZC je za trojku. Nicmene mezitim jsem vymyslel, ze koupim modul TPA3116D2 a neco postavim.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    MATT: Pardon. Ten, kdo ti ho tehdy hnedka vykoupil v czc, jsem byl ja :) Hraje v pohode, plni, co jsem od nej cekal. Moc se mi nechce verit tomu avizovanemu top vykonu, ale nejsem odbornik. Plus mi prijde, ze i s tim minimalnim zaprahem, co mu davam, je docela teply. Jinak ok a neni duvod nedoporucit.
    Kazdopadne cca tyden zpet jsem ze zvedavosti koukal a stale se da misty za podobnou venu sehnat na jinych shopech.
    MATT
    MATT --- ---
    MATT: tak ten v CZC mi prodali, ale sehnal jsem za podobnou cenu na allegro, ale kdyz prisel tak nehral. dneska jsem ho poslal zpatky polakum. nemate prosim na mysli nejakou alternativu?
    MATT
    MATT --- ---
    Nevite o nakym vykupu audio techniky v Praze? Brzo mi bude prebejvat Technics SU-V7. Chci se toho zbavit co nejrychlejc a neresit lidi.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    VOZKA: LSX2 mají taky chromecast, ok, to jsem nevěděl. Tak to jsou určitě lepší. Ale taky za cca dvojnásobek ceny Beamu. Navíc další HDMI se vždycky může hodit.
    Lowcost alternativa LSX 2 je Klipsch The Fives.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UMIAKI: A nemají ty KEF LSX 2 ty samé hdmi/bezdrátové fičury co ten receiver? To je skutečná otázka, nikoliv řečnická, páč jsem tenhle problém ještě neřešil. Jsou to aktivy, mají HDMI ARC (plus 3,5mm jack, USB vstup, optiku, ethernet...), Chromecast, Bluetooth, podporu Spotify... A hraje to dobře, při zohlednění toho, že je to prostě prťavý a kouzla se nekonají (a i to dobře vypadá).
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    BEREGOND:
    UMIAKI: trochu ho mates, HDMI ARC je jak vstup tak vystup. Do soundbaru muzes pripojit dalsi veci, pri spravne implementaci CEC se pak na televizi objevi jako dalsi vstupy (u me to udela stromecek kde mam HDMI port se soundbarem a pod nim dalsi zdroje). Zvuk ze vseho, at uz je to pripojene do soundbaru nebo do televize, pak jde do toho soundbaru.
    Obcas se to muze chovat divne, protoze televize muze umet nejaky typ stopy/kodeku a soundbar jiny, neco pak umi prekonvertovat televize, neco umi prekonvertovat zdroj (pokud vi, ze televize/soundbar ten kodek neumi) - takze to muze byt trochu matouci pokud to clovek vylozene chce nejak, ale dnes uz je to dost vyresene a nemel by sis toho vlastne vsimnout. Priklad: Televize neumi DTS-HD ale soundbar ano. Pokud to pripojis do televize, nemusi to vzdycky fungovat a misto toho se pouzije treba DD 5.1 (prestoze technicky muze televize poslat to co umi soundbar, nebo je tam na to volab pro passthrough, ale je to o software takze YMMV), zatimco kdyz to das do soundbaru tak to fungovat bude (ale zase prijdes treba o A/V sync v televizi a budes to muset ladit v soundbaru).

Ale je to pro consumery, takze kdyz to zapojis spravne a nebudes mit bedny za 100K s pozlacenymi kabely a zvuk netopyra, tak stejne rozdil nepoznas...
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    BEREGOND: Ne. HDMI Arc je HDMI výstup. Ten připojíš k TV. HDMI vstup do soundbaru bys měl na jednu konzoli. Druhou konzoli a chromecast bys měl přímo do TV.
    V případě toho Sony by ses Chromecastu zbavil, protože ho má vestavěný, takže bys měl do TV dvě konzole a soundbar. V Soundbaru jeden volný HDMI kdyby něco :-)
    K Sonosu samozřejmě subwoofer je, ale stojí hroznou dardu. Objem který potřebuješ na basy se z toho soundbaru prostě nedá vykouzlit. To Sony je ale taky stavěné na to, že je samo bez subu. Kdybys chtěl tak můžeš dokoupit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam