KOKES: no ano.... ale já se třeba nijak nehrnu do PDF fakturace.... protože pochopitelně, PDF které vypadá jako to moje může vygenerovat při troše šikovnosti kdekdo. Ovšem především některé mechanismy byly vymyšlené jako mechanismy kontroly, celá písemná kultura je v podstatě o tom, že tak nějak co je psáno, to je dáno, a lidé se chovají podle toho - zatímco kybernetická kultura jde přesně opačným směrem, ale protože se v důsledku nikdo neřídí tím, co mu počítače poroučí, tak se z toho všeho stává jen obří zábavný systém - jedna velká distribuovaná počítačová hra.
svoji roli hrají i náklady a kvalita... nesvázané listy papíru z tvé tiskárny jednak vůbec nemusí být levnější, než ta sériově vytištěna kniha (a to ani pro tebe, nemluvě o nákladech výrobních), jednak ta kniha přeci jen je svázaná, zatímco knihy co jsem někdy tisknul na lejzrovce se mi doma povalují jako neúhledné hromady papíru. takže není to vše tak sluníčkové.
moje vize ohledně tohohle by ponechala nějakou roli pro místní komunitu: tedy např. ve tvé čtvrti by byla knihárna s profesionálnějšími nástroji, než je tvoje lejzrovka u tebe doma, a PDF by si poslal do té knihárny, a tam by sis druhý den vyzvedl svázanou knížku. byla by v tom nějaká lidská interakce a komunikace... to, že mi knížka leze doma z lejzrovky, je v podstatě do značné míry bezcenné, protože funkce knihy je že je to i nástroj nějaké sociální interakce... (i když třeba dnes už jen na nevědomé úrovni, neřešíš to vědomě) ... když jde jenom o to přečíst si knihu, přečtu si ji na monitoru. ale název knížky, kterou si čteš v tramvaji, na lavičce, nebo ji máš doma na nočním stolku, si ostatní kolem tebe třeba mohou přečíst, zatímco co si čteš na notebooku je jenom tvoje věc, a izoluje tě to.
Jinak pokud jsem to dobře pochopil, tak v tomhle klubu jsem s tezemi o blížící se technologické singularitě v podstatě asi správně, že ? :-) jenže pozor... já nevidím všechny věci, které jsou v tomto směru před námi jen bezvýhradně optimisticky... i když nechci být ani skeptik a dystopik za každou cenu...