• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Acceleration Watch (Understanding Accelerating Change)
    http://www.accelerationwatch.com/
    BIOH
    BIOH --- ---
    no viděl jsem s nim rozhovor a je to takovej magor, že to musim mít, nehledě na to že bude zajmavý koukat jakej charakter dělal poradce presidentovi, ten dotisk bude
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    ahahhaaaahaa, to si fakt jako nekdo chcete koupit toho loosra? tak to me pobavilo :D
    BIOH
    BIOH --- ---
    MONKOK: no ale je to vyprodaný :-( snad bude dotisk
    KOKES
    KOKES --- ---
    BROZKEFF: jen připomenu, že tato technologie se zasloužila o náš drastický nárůst vědomostí/všeobecného rozhledu, což by při "papírové" technologii nebylo možné, nebo by trvalo mnohonásobně déle. Internet opravdu spojuje národy a akceleruje kultury.
    Já myslím, že si čtečku koupíme všici, když ne teď, tak brzy..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BROZKEFF: Colapse od Jarred Diamonda jsem četl asi už před rokem, nebo kdy.. v anglickém originále (nebo to bylo na podzim, když jsem si to koupil ?)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KOKES: ano, myšlenka elektronické kanceláře, kde nebude potřeba mít všechno tištěné, máme snad pdfka neasi, mě taky dřív nějak brala. taková ta představa jak to nebude ekologické, bude se šetřit papír ergo naše lesy etc etc.

nakonec docházím k závěru:
    - budu si kupovat za pár tisíc další krám nazývaný "e-paper" abych mohl všude s sebou tahat to co chci číst a měl to aspoň přibližně podobně pohodlné jako kdekoli vytáhnout ty papíry, co si teď zcela rutinně tisknu? (Resp. při ceně nákladů za tisk budu muset vytisknout asi 10 tisíc listů než se dostanu na cenu té čtečky (kterou taky stálo něco vyrobit myšleno energie), která bude pořád navíc závislá na tom proudu, což papírový text jakmile ho už vytisknu, je na tomhle nezávislej

navíc teda jednu stařičkou laserovku včetně toneru asi na 10 let jsem dostal zadarmo. kvalita tisku sice mizerná, ale na to tištění dokumentů pro čtení po šalinách, zastávkách a jiných místech bohatě dostačující. rezignoval jsem tak na honbu za technologickými udělátky se snahou se plně elektronizovat, místo toho si radši jednou za půl roku koupím balík recyklovaných papírů za 120 korun a pak tisknu dohaleluja. ať žije počítač, ať žije skener a tiskárna.

tož asi tak
    momentálně žijeme v super době kdy se tyhle věci extrémně zlevnily a zdostupnily, tj. demokratizovaly, pořád tu máme el. proud 24/7 stejně jako všechny další věci typu voda, plyn, veřejnou dopravu, fungující administrativu etc. etc.
    takže maximální vděčnost za to co je
    ... teda otázkou je jak dlouho mám tenhle bezprecedentní luxus ještě vydrží.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOKES: no ano.... ale já se třeba nijak nehrnu do PDF fakturace.... protože pochopitelně, PDF které vypadá jako to moje může vygenerovat při troše šikovnosti kdekdo. Ovšem především některé mechanismy byly vymyšlené jako mechanismy kontroly, celá písemná kultura je v podstatě o tom, že tak nějak co je psáno, to je dáno, a lidé se chovají podle toho - zatímco kybernetická kultura jde přesně opačným směrem, ale protože se v důsledku nikdo neřídí tím, co mu počítače poroučí, tak se z toho všeho stává jen obří zábavný systém - jedna velká distribuovaná počítačová hra.

svoji roli hrají i náklady a kvalita... nesvázané listy papíru z tvé tiskárny jednak vůbec nemusí být levnější, než ta sériově vytištěna kniha (a to ani pro tebe, nemluvě o nákladech výrobních), jednak ta kniha přeci jen je svázaná, zatímco knihy co jsem někdy tisknul na lejzrovce se mi doma povalují jako neúhledné hromady papíru. takže není to vše tak sluníčkové.

moje vize ohledně tohohle by ponechala nějakou roli pro místní komunitu: tedy např. ve tvé čtvrti by byla knihárna s profesionálnějšími nástroji, než je tvoje lejzrovka u tebe doma, a PDF by si poslal do té knihárny, a tam by sis druhý den vyzvedl svázanou knížku. byla by v tom nějaká lidská interakce a komunikace... to, že mi knížka leze doma z lejzrovky, je v podstatě do značné míry bezcenné, protože funkce knihy je že je to i nástroj nějaké sociální interakce... (i když třeba dnes už jen na nevědomé úrovni, neřešíš to vědomě) ... když jde jenom o to přečíst si knihu, přečtu si ji na monitoru. ale název knížky, kterou si čteš v tramvaji, na lavičce, nebo ji máš doma na nočním stolku, si ostatní kolem tebe třeba mohou přečíst, zatímco co si čteš na notebooku je jenom tvoje věc, a izoluje tě to.

Jinak pokud jsem to dobře pochopil, tak v tomhle klubu jsem s tezemi o blížící se technologické singularitě v podstatě asi správně, že ? :-) jenže pozor... já nevidím všechny věci, které jsou v tomto směru před námi jen bezvýhradně optimisticky... i když nechci být ani skeptik a dystopik za každou cenu...
    KOKES
    KOKES --- ---
    mě například překvapuje/vadí, že masivně používáme kompy, ale souběžně s tím v kanclu papírujem. Když si třeba objednám knížku od Amazonu v GB, pošlou pošťáka přes půl Evropy/světa aby ji doručil. Při dnešní technologii bych čekal(když už teda nečtu tu knihu na netu), že pošlou pdf do mě nejbližší tiskárny, tam vytisknou,svážou, dovezou. Těch příkladů je spousta. Tady se zatím žádný breakthrough nekoná.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: ty jo, jsi zralá si něco přečíst od Charlesse Strosse, o tom prolínání fyzický reality a cyberspacu, aby si to přestala brát na tak lehkou váhu :-) pořád si frčíš na tom Stephensonovi.. jenže ten je už totálně out, nebo ne on sám jako autor, ale jeho techno-optimistické knížky z 90. let jsou out... future is now, baby....
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: no mne jde o ten aspekt okamziteho zpracovavani informaci... za chuze neco nekam uploadujes a zaroven vyuzivas data z netu ... prolinani fyzicke reality a kyberspacu. Jako ze breakthrough zalozeny na radovem posunu moznosti vedomi ovlivnovat energie nebo tak neco, mystika ;)

off topic to mozna je no

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: no... tak třeba já v sobotu plánuju (dá-li počasí, což asi nedá) uspořádat úplňkovou mini-party, na které bych pouštěl hudbu z MPtrojek uložených v mobilu :-)

minimalismus je hezká hra, sám jsem takhle kdysi vyrazil do hor s několika kostkami pevného lihu a takovým tím skládacím vařičem, takže proč to nerealizovat s IT hračkama taky... ale k čemu to kua je vlastně dobrý ? a není to tu offtopic ? :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: tak na tiskarnu do kapsy si este nakej patek pockame, nicmene ty komply s internetem jsou v malym uz bezne realny... je pravda ze to byl dobrej kancl.. akurat kdyz jsem chtel varit, tak sem musel krajet zeleninu na tvy posteli :-D stul komplet zaskladanej :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: patrna byt muze, ale ta dosavadni mne omezuje v pohybu.

treba na biu jsme meli uz s kerrayem open office, notasy wifi a tiskarnu, takze se dalo rozumne realizovat veci. ale porad jeste je clovek upoutan na zidli. portable reseni by to zase cele posunulo o nekolik radu dal...
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    XCHAOS: !!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: proč všichni sní o využití technologie k simulaci světa, ve kterém žádné technologie buď neexistuje, nebo není potřeba, nebo není patrná ? :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    system obecny lat. systemae vulgaris , je statem chraneny tvor z rodu spojkovcu. Je velmi plachy a vyskytuje se v nahornich plosinach tibetske planiny. Ve volne prirode je jiz prakticky vyhubeny nebot jeho slozitost z nej udelala velmi zranitelny organismus, ktery je snadnou koristi predatoru a je nachylna na prudsi klimaticke zmeny. Jeho spatreni je domorodym obyvatelstvem povazovane za priznak smuly a prichazejiciho nestesti a tak v obdobich pareni tohoto organismu radsi tibetane zustavaji doma a poji od rana do vecera buvoli mleko smichane s maslem a cernym cajem.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    BROZKEFF:

Jakeho sytemu? Obecného? A je toto tvrzeni dokazano?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam