• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: :o)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: Já současně se čtením Karpenkových dějin alchymie kydám a vytvářím černé zlato! Nesedím jen celé dny pod lampičkou v tmavé místnosti :) A procesy proměny pilně sleduji denně, nejen při práci na statku.

K čemu jsou dobré knihy o historii lecjakých fenoménů? Proč čtu dějiny alchymie když doma nemám po pokojích baňky a tyglíky a na stěnách nemám měsíční pentákl? K čemu je mi znalost historie alchymie, pokud netoužím být alchymistou? Myslím, že takové vyznání by pro ostatní nebylo přínosem. Fulcanelliho Tajemství katedrál mám v knihovně taktéž, velmi inspirativní čtivo. Jakož i Corpus Hermeticum (to je ale dost špatný překlad). Díky za doporučení, kouknu na to v zemské knihovně.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: rekni - k cemu jsou takove knihy a poznani dobre? kdyby v nich aspon bylo lidske teplo. my zijeme svoje male zivoty a i relativne trivialni esence, diky kterym zahojis zahnisany bolak v hube, nebo mas "bdele sny" cenime jako hodnotnejsi. jsou soucasti zivota. takto si prectes "moudro", ze ktereho ziskas spis notne zkresleny pohled nez neco jineho. kdyby po me chtel nekdo abych mu doporucil literaturu k seznameni s alchymii, tak bych mu doporucil spis tohle. RB patril do skupiny lidi, kteri studovali ve Francii alchymii po Fulcanellim. mozna se s nim sam setkal. v kazdem pripade patril k blizkym pratelum Rene Alleaua, cloveka ktery Kamen vyrobil, i kdyz mu stesti neprinesl, a Canselieta, jedineho "oficialniho" Fulcanelliho zaka.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: to máš pravdu, je to široká oblast: stovky až tisíce let, různé světadíly, kultury, různé priority! Karpenko se to snažil vtěsnat na 400 stran a chápu, že pro praktiky je to "jak bzučení mouchy v uších". Já k tomu přistupoval jako k sociokulturnímu fenoménu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: toto je VELMI siroka oblast. kdyz vezmeme jen zapadni alchymii - mame tady neco, co se nazyvalo alchymie nebo spagyrie, nebo chymie (jak se komu hodilo a ktera se prisne vzato zabyva jen Velkym Dilem) a mame tady spagyrii (ktere se taky casto rika alchymie, ktera se zabyva laboraci ve vsech trech risi). prvni je popsana jen v obrazech a je vice knezska (protoze iniciace do ni se delo v Oratori) a rozjimaci nez laboracni, druha je primarne laboracni. prvni vyrabi Lek, druha mnoho leku, barev, elixiru, esenci, ma vyuziti v magii.. prvni ma Kamen, druha mnoho kamenu, z nich mozna i antimonovy Lapis Ignus umi transmutovat kovy, ale neni to Velke Dilo. u prvni i u druhe se vyuzivaji stejne nazvy pro ruzne veci. je to gulas a bordel na mnoho let studia a laborovani jenom nez se clovek trochu zorientuje. a taky musis mit to Pozehnani, abys mel stesti na lidi. a abys mel dost pokory abys poslouchal co rikaji, aby se ti vubec venovali, a abys umel cist mezi radky...

SCHWEPZ: co ti mam k tomu rict - mi Karpenko prijde asi tak malo zajimavy jako knechti, ktere "vitezne" odhalil jako podvodniky.. nevypovida to totiz vubec nic o tom podstatnem, jen o balastu kolem. jako bys soudil soucasne chemiky podle Mr. Beana (od 9:10 :o) - http://www.youtube.com/watch?v=T4_jvAg6ltQ
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: to jsou dvě věci - jednak popis procesu - ten je u alchymistů prokazatelně zatemnělý - z důvodu uchování tajemství (a jiných důvodů - imaginace ap.). Ne vždy se ale alchymisté shodil (napříč staletími) na pojmech a obrazech.

A druhá věc je, jestli může jedinec se znalostí stovek historických pramenů (Karpenko) a bez velký znalosti Tajemství Velkého Díla Starých demaskovat některé jedince jako podvodníky ,)

No a co se týče vzorce na pálení vápna, tak jistě, musíš chodit do ZŠ, eskymákovi by to hned jasné nebylo, o tom žádná.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: pokora jistě, však nejsou žádné "malé/velké věci" a i Smaragdová deska mluví jasně: Quod est inferius est sicut quod est superius, et quod est superius est sicut quod est inferius, ad perpetranda miracula rei unius!

Má zkušenost s praktickou alchymii je tak nízká (pokud nepočítám vaření a kompostování :) že těžko ohodnotím dílo Starých a tajemných mistrů jinak, než v rámci kontemplace; ergo symbolicky.

A k tomu Karpenkovi. Chápu kam míříš. Jde o to, že on šel k pramenům a strávil s nimi mnoho let. Proto může lecos demaskovat ,-) Nemyslím si, že to dělá proto, že mu uniká Velké Dílo :)

Transmutace zlata zcela průkazně proběhla za pomocí "moderní vědy", ale bylo to velmi komplikované a velmi nákladné v podstatě změna jader atomů.

navrhuji, nechme otázku, jestli je to možné za pomocí lapis, či prášku nalezeného v hrobě možné, otevřenou!

btw. transmutaci prvků umějí i krabi! :) Co na to Nikola Flamel nebo hrabě St. germain? :)

Transmutace prvků: naděje na revoluci (Jedenmecítma šlépějí, píše Josef Štěpánek)
    http://josefstepanek.cz/1018/transmutace-prvku-nadeje-na-revoluci.html
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: zeleny lev="nezraly" prvni merkur neboli rozpoustedlo. velmi presne zachyceni vlastnosti jedne naprosto konkretni latky. a jeste kdyz zere slunce=(nase) zlato (dalsi konkretni latka, ktera nema nic spolecneho s Au)=nakres procesu ziskavani merkura filosofickeho :o). jina pojmova soustava jsem rekl a ze ne necitelna tem, kteri nevi o co se jedna? nebo chces rict, ze libovolny trivialni chemicky vzorec (napr. CaCO3 → CaO + CO2) je pro nezasveceneho srozumitelny?
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: nekteri by rekli, ze stari hermetici se sklaneli i pred mensimi zazraky nez jsou schopni moderni vedci, a pokora a ciste nadseni z nich prystici se nejednou podilela na jejich osviceni, zatimco profani lhostejny pristup k bozim darum, kterymi jsme zavaleni a ktere nam mnohdy ulehcuji zivot, prinasi spise prokleti.

SCHWEPZ: pan Karpenko je velmi vzdelany. ale znalost Velkeho Dila je Deus Dei a ten mu nebyl dan. Univerzitni vzdelani neni garantem pochopeni, obavam se, ze spise naopak, protoze clovek ziska urcitou pojmovou soustavu a ta je jina nez pojmova soustava Starych. verim, ze kdyz tak clovek ma (ze ma titul, mrak znalosti a presto mu "zlate ptace" stale unika), tak to musi jednoho kurevsky nahnevat!

btw. Kellymu urezali usi, ale oni s Johnem Deem nekolik transmutaci udelali (pomoci prasku, ktery mel JD z nejakeho hrobu), pak jim ale prasek dosel, oni novy nebyli schopni udelat a.. v kazdem pripade - budeme-li dusledni - bud to JDE a pak je lhostejno, kolikrat se to povedlo, nebo to NEJDE a pak neni zadny uspesny pripad. lucavku a kralovskou lucavku znali uz od 14 nebo 15 stoleti a k testovani pravosti Au a Ag je bezne pouzivali, takze si nemyslim, ze by bylo tak snadne ochcat zkusene zlatniky, kteri s cetnymi podvodniky museli obcas prijit do styku.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Já to nechci nějak pitvat, to téma, ale něco jsem o alchymii načetl, minimálně Dr. Karpenkovi věřím a vyplynulo, že o reálné transmutaci se spíše hodně mluvilo (ano, prý 1605 před Rudolfem atp.), ale většinou šlo o dvojitá dna a podobné triky na oblbnutí kurfiřtů. Když pak chtěli více, nebo opáčko, tak často končili alchymisté ve věžích a na mučidlech, nebo s uřezanými ušima (Dr. Kelly). Chudáci byli zavření někde na hradě a furt to zkoušeli pod hrozbou trestu (jedna show je něco jiného, než dělat seriovou výrobu umělého zlata) - a mezitím třeba vynalezli míšeňský porcelán, což bylo pro saského kurfiřta jako zlato, páč ten z číny byl drahý. Nechci být za skeptika, ale chápu to také spiše jako DARJEEL: tedy jako symbolický akt. Různé stupně přeměny.

Třeba zelený lev, metalické mládí, jak poetické! Lva považovali za vtělení zlata...

Btw.
    Císař Leopold I. zaměstnával ve Vídni jako "dvorního chymika" Wenzela Seilera, původně augustiniánského mnicha pocházejícího snad z Prahy. Ten se proslavil tím, že nechal vytvořit medailon o váze 7200 gramů vyrobený údajně ze stříbra získaného při alchymických pokusech. Sailer před císařem a dalšími svědky ponořil medailon z části do čiré kapaliny a potopená část dostala během chvilky barvu zlata.

Medailon je uložen v Uměleckohistorickém muzeu ve Vídni a odtud si jej v roce 1932 vypůjčil tým odborníků k analýze. Zjistili, že je vyroben ze slitiny zlata, stříbra a mědi. Poměr kovů byl nastaven tak, aby povrch předmětu připomínal stříbro. Experti pak pokus zopakovali, použili zředěnou kyselinu dusičnou, která rozpouští všechny kovy kromě zlata. Když se tedy medailon ponořil, stříbro a měď se rozpustily a povrch zezlátnul. Pěkná ukázka toho, že alchymisté byli často velice zdatní metalurgové a chemici, schopní promyšleně pracovat s kovy.
    Zdroj: http://www.lidovky.cz/...umeli-skvele-napodobit-egyptane-dhk-/veda.aspx?c=A110519_211006_ln_veda_mev
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: Ale fajn, že o tom takhle píšeš, dobrý téma :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: mám teď kognitivní disonanci ,-)

na jedné straně se mi to nechce věřit (klasickou vědeckou cestou to jde velmi těžko a stojí to horu energie) na druhé straně věřím Tobě :o) No těším se, až se Ti něco takového podaří :-) Možná to bude spíše téma na rozhovor osobní, dá-li příští jaro-léto Bůh :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: presne tak, nejspis desitky tun :o). zlato vyrobene transmutaci je pry velice kvalitni. co jsem cetl, tak zlatnici ho kupovali radi, protoze kdyz ho slili jeste s jednim dilem stribra, tak se to vsechno premenilo na zlato (kovy ruzne "dokonalosti" se transmutuji hure nebo lepe, tedy sezerou vic nebo mene trans. prasku a stribro uz je hodne ciste, tedy zbytkove stopy Kamene, ktere zustaly ve zlate, nejspis stacily). transmutace tedy neni jenom symbolicka. v 17. stoleti se jich "verejne" udelalo po evrope nekolik. tim verejne myslim, ze to s adeptem udelalo par dustojnych lidi, vetsinou nejakych slechticu, vysokych uredniku.., udelal se z toho zapis, ze ziskaneho kovu odlily pametni medaile, z nichz nektere se dochovaly.. on i ten Rudolf II mel nejaky transmutacni prasek (nekdo ho ztopil po Rudolfove smrti), nepamatuju si uz od koho. ne vsichni alchymisti, ktere v te dobe hostil, byli neschopni svindliri. clovek s jeho znalostma to musel poznat pri prvnim rozhovoru..

btw. v Rasa-Jala-Nidhi (knize o priprave a zpracovani ruznych materialu pro Ayurvedu v ramci indicke alchymie) jsem nasel treba natvrdo napsano, ze je nekolik druhu stribra, pricemz nejlepsi leky jsou z transmutovaneho :o), takze transmutace neni omezena jen na zapadni svet. akorat Indove pro transmutaci jejich pouzivaji specialne upravenou rtut (je otazkou, nakolik se opravdu vychazi z Hg a neni to jen matouci termin Vesele Vedy, jako na Zapade).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Umělý zlato? A to se pozná jak, oproti "skutečnému"? Chceš říct, že spousta zlata co putuje po světě je vyrobena uměle?

A ještě jak? Já mám respekt k alchymii, vskutku veliký, ale proměnu olova ve zlato jsem vždycky chápal symbolicky, že se jedná o vnitřní akt transmutace duše...
    KUATO
    KUATO --- ---
    btw. posledni transmutaci v ceskych zemich udelal nejspis v 2 pol. 20 stoleti vynikajici i kdyz neprilis znamy alchymista a magik Theofanus Abba, pac nekolik kousku transmutovaneho stribra rozdal par hermetikum. mam to od kamarada, ktery zna osobne Dr. Nakonecneho a ten zrovna jeden ten kousek od Abby dostal, lec komusi ho pujcil a ztratilo se. jinak rozdil mezi vyrobou zlata nebo stribra je trivialni, kdyz uz ma clovek Kamen, takze predpokladam, ze Abba jen zkousel, zda to na toto opravdu funguje, kdyz uz se to pise. Nemalo vlastniku to ani nezkousela, protoze jim stacily ostatni aplikace Kamene, zasadnejsiho vyznamu :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: podle starych (Salomon Trismosin, ucitel Paracelsuv to tvrdil treba) je spousta zlata vyrobeno umele :o). driv holt nemeli takovy problem s prodejem nepuncovaneho zlata, dneska uz by to byl problem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: v kontextu lidské hamižnosti mě baví to, že prý pouze 0,2 procenta zlata zůstalo v dostupné hloubce, zbytek je v jádře... "hledej šmudlo!" :o)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Vědci se přou, zda zlato pochází z vesmíru  – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/veda-skoly/313822-vedci-se-prou-zda-zlato-pochazi-z-vesmiru.html
    KAREN
    KAREN --- ---
    "break" a "nebreak" zaroven... .///

Ukrajina tak bude chudší o území, které velikostí odpovídá Belgii, čímž přijde o devět procent své úrodné půdy. Plodiny a maso budou posílány ke zpracování do čínských konglomerátů.
    Do ukrajinské státní pokladny na oplátku přiteče v přepočtu přes 52,2 miliardy korun.
    Podle agentury ITAR-TASS se navíc Číňané zavázali, že v oblasti vybudují zavlažovací systémy a na Krymu postaví dálnici i most přes Kerčský průliv, jenž spojí Krymský poloostrov s Ruskem.
    Na druhou stranu jsou na místě obavy o místní zemědělce, kteří budou z oblasti vytlačeni, a mohou tak přijít o obživu.

Čína si od Ukrajiny pronajme území velikosti Belgie - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=791184
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    repast z malých nezávislých obydlí... fakt se mi to líbí i designově... 10m2 by na moje jogové a jiné pohybové kreace bylo málo, ale skřítčí domeček je to vážně pěkný:

Chytrá studentská buňka nabízí bydlení na deseti čtverečních metrech – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...4-chytra-studentska-bunka-nabizi-bydleni-na-deseti-ctverecnich-metrech.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam