• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    AMBIENTIUM: lov, bojové umění..
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    IXTREMIST: jj, hudba, bubnování, hraní na didjeridoo, sex, tanec, meditace...a dá se to rozšířit do skoro jakékoliv činnosti či nečinnosti :)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    AMBIENTIUM: Jako výborně hudebník musíš znát moment, kdy hrajes, hudba přes tebe proplouvá a mluví a přitom na nic nemyslis, jen to vnimas. jsi v mysli a mimo myšlení, bingo.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Popojedem, než si pro nás přijde smrt!

:: OSEL.CZ :: - Máme kvantové vědomí, propojené s předivem časoprostoru?
    http://www.osel.cz/7442-mame-kvantove-vedomi-propojene-s-predivem-casoprostoru.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    AMBIENTIUM: to byl pokus o vtípek, trochu jsem tě chytil za slovo (předpojatej - "já mám bohužel tuhle nedůvěru k fenomenologii už od roku 2001, kdy jsem se pokoušel číst"). Rozumím ti velmi dobře, zřejmě :) ale to je jako když ochutnáš špatnej fazolovej guláš a zanevřeš na ně a unikne ti, jak je skvělá fazolová paštika!

Jsou to trochu nuance, myslím, že si rozumíme.
    Jak říká kocour samadhi. "V buddhismu je samádhi první ze dvou forem kultivace mysli. Jejím cílem je uklidnění mysli (samathá) a její zaostření (ekaggata), které pak umožní intuitivní vhled do pravé podoby skutečnosti (...) Samádhi (koncentrace) je také jednou z mentálních formací neoddělitelně spjatých s každým okamžikem vědomí."

Takový stav vědomí - zažitý například při meditaci - nastává právě když utišíme mysl a pouze vnímáme.
    Je to propojené, nebo je to jedno?

Ad KOAN: Ano, JÁ už se k ní nedostane (-_-)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    SCHWEPZ: Nejsem předpojatej :) Nepochopili jsme se :) Řeknu to jinak: čtení o fenomenologii mě nic prostě nedává. Ano ztotožnil jsi mysl a vědomí, nevím jak být v mysli a přitom být mimo myšlení (jak píšeš), ale to jsou jen takové kudrlinky a nunace. A k té druhé bráně, ta asi čeká na někoho jinýho, já už se k ní snad (doufám) nedostanu :-D (malý koan pro Schwepze :)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SCHWEPZ: vnitrni ticho je ponorem do vedomi...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOCOURMIKES: aha, tak to je nedorozumění, já jsem v tomto kontextu ztotožnil mysl a vědomí.
    Termín „mysl“ je do značné míry abstraktní a v různých kontextech se jeho definice a vlastnosti mění. Analagicky pak kolektivní mysl - kolektivní vědomí.

"Výrazy pro vědomí v různých jazycích lze překládat mnohdy jen s obtížemi (...) nebo mysl (angl. mind) (...) Některé buddhistické pojmy v tomto směru jsou patrně zcela nepřeložitelné a dají se popsat jen vysvětlováním. Jejich převod přes angličtinu bývá ještě zkreslován evropskými myšlenkovými kategoriemi."

Co na to Krishnamurti?
    Jaký je vztah mysli a vědomí?
    Otázky a odpovědi - Jiddu Krishnamurti
    http://www.jiddu-krishnamurti.net/cs/otazky-a-odpovedi/krishnamurti-otazky-a-odpovedi-44
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    vedomi je klicem k byti, nikoliv mysl. mysl ale na to dokaze prijit, ze vedomi je klicem :) ponorte se do samadhi...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    AMBIENTIUM: : takže seš předpojatej? :-) ale o tom právě fenomenologie mluví, jak nám tyhle filtříky deformují tzv. realitu ,-)
    Pro fenomenologii není tak důležitá samotná podstata jevu (fenoménu) jako spíš to, jak se člověku ukazují v jeho vědomí.
    Jak se ti ukazují pytle s rýží!?

Klíč se (právě) nachází v mysli, někde v prostorech mezi myšlenkami, v BYTÍ MYSLI mimo hodnocení, mimo reflexi, mimo myšlení.... v tom si fenomenologie podává ruku se zenem.
    Zen skrze koany ukazuje právě na hranice myšlení.
    Ale pozor! Ten klíč...je k první bráně.
    Hned za ní nebo nekonečně daleko je brána druhá. Ale o té to nic neřeknu, slova ji nemohou popsat.

Připomínám slova probuzeného:

Co člověk zamýšlí (čététi), mniši, čím se zabývá (pakappéti) a u čeho prodlévá (anuséti), to se stává oporou (árammanamétam hoti) pro ustavení vědomí (viňňánassa thitijá). Je-li zde opora (árammane sati), dochází k zakotvení vědomí (patitthá viňňánassa hoti).

aneb: všichni jsme jen výsledkem toho, o čem jsme přemýšleli.

Jo a ...dej si mluvící hlavu:

Pojmy z filozofie: Fenomenologie
    https://www.youtube.com/watch?v=gnA1ruwScvE
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    SCHWEPZ: Zkusil jsem to, ale promiň, nedá se to číst. Já mám z těch fenomenologických textů obvykle pocit, že se snaží strašlivě jednoduchou věc vysvětlovat neuvěřitelně složitě, až se z toho topí a smaží ve vlastní šťávě. Já mám bohužel tuhle nedůvěru k fenomenologii už od roku 2001, kdy jsem se pokoušel číst Karteziánské meditace od Husserla. Klíč k bytí ale není v tom rozcupovat a přežvejkat bytí myslí na prvočinitele, rozebrat všechny jevy až na dřeň. Klíč k bytí se nenachází uvnitř lidské mysli, a i když něco myslí "ohmatám" natolik intenzivně, že už nikde nebude žádné „místo“, kterého bych se nedotkl, jsem pořád tam, kde jsem byl, nic jsem nezjistil, nic jsem nerozpletl ani nevyřešil, osvícení se nedostavilo. Naopak se možná jako bonus dostavilo zmatení :) Samozřejmě nechci to shazovat, protože v té knize je nepochybně mnoho zajímavého, může to být nápomocno (např. při "sebezpytu" - self-inquiry). V situaci, kdy jsem ještě ztracenej a něco hledám, ve fenomenologii možná najdu vodítka k tomu "co jak není", což je v daném kontextu dobré - rozbíjet zažité mylné představy.... Ale tehdá jsem tu knihu odložil a teď to vnímám stále stejně, protože mě přijde, že tohle bludiště zkrátka nikam nevede. Pořád je to jen bludiště a psychedelika vůbec nemusí pomoct se z něj dostat. (jinak bychom tady měli už celou osvícenou generaci nebo dvě :)). Oblíbil jsem si Darjeelův citát, že mysl je dobrá leda tak na počítání pytlů s rýží. Tím se míní, že má svoje nezastupitelné místo a skvělé schopnosti, ale jakmile přijde řada na hledání klíče k bytí (hledání svatého grálu, kamene mudrců, osvícení…), tak převážně překáží.
    Ale zdůrazňuji, že nechci urážet fenomenologii na steroidech psychedelie. Třeba to někomu pomáhá a osvobozuje ho to, má to tady svoje místo a ať to tady je. V mém případě se neosvědčila, a dalo se to snáz projít bez ní.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    AMBIENTIUM: přečti si tohle, vynikající věc!

Myslet z psychedelické zkušenosti: fenomenologické zkoumání psychedelických halucinací - Vít Pokorný, Filosofický ústav AVČR

FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    AMBIENTIUM: :D !!
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    FIDO_LETI_DOMU:
    SCHWEPZ: Jenomže i tohle je past! ;-) do který "vnímatele" mysl chytne. Stará představa je nahrazena novou...měkčí...furt jsme tam, kde jsme byli, žádnej posun ;)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FIDO_LETI_DOMU: jojo, to říkal i Žížek, what we are looking for is created by the very process of our search. Ale staré renesanční alchymistické krédo doplňuje: "Pokud to co hledáš, nenalezneš v sobě, nikdy to nenalezneš"
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    SCHWEPZ: jo, přesně!! Nejlepší kosmickej vtip ze všech. Že na nejnižšim levelu reality není žádný konkrétní něco, ale jedná se o smyčku zpátky k vnímatelovi. To co hledá to tam vytváří. A ne že už je něco vytvořeno a to se dá najít.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Rupert Sheldrake - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rupert_Sheldrake

Banned TED Talk: The Science Delusion - Rupert Sheldrake at TEDx Whitechapel
    https://www.youtube.com/watch?v=1TerTgDEgUE
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: jj,)

SCHWEPZ: potencial a riziko, dve promenne, obe lakave... zijeme opravdu v prulomove dobe
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: taky jsem to se zajmem procitala.) DARJEEL: o tom vsem se tam taky pise...
    clanek zde:

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: jojo, ten starej imunitní okruh, jak píšeš. Ale dalo by se tím řešit i kupa rakovin a dalších potíží. Ale jak říkal Gandalf - ani ten nejmoudřejší nedohlédne do všech konců a je s tím spojeno i kupa obav - krom očekávání.

Rozhodně tato metoda neskončí u svítících rybiček do kterých naprali nějaký gen medůz, či co...a nemusíš pak v noci rozsvěcet akvárium. Co třeba malárie! Každý jeden rok zěmře 600.000 lidí a dalších 200 milionů se jí nakazí. 78 % obětí tvoří děti mladší 5 let. Naperou gen do komára, rozmnoží se a takto by se dala malárie definitivně zlikvidovat. Jaké to bude mít následky? Nemluvě o tom, že zásaha do lidského genomu by mohli způsobit kaskádu, která by mohla končit až někde u "dvou typů lidí" a kdoví jestli reprodukčně kompatibilních. A vypínání nemocí? To jako že medicína pro bohaté? Je toho tuna,. těch otázek...ale je to příliš slibné.

ani nebudeme muset rozsvěcet, až půjdeme večer do chléva:

BBC NEWS | Asia-Pacific | Taiwan breeds green-glowing pigs
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4605202.stm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam