• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Přemýšleli jste někdy na tam, co by s lidstvem udělal objev nevyčerpatelného a levného zdroje energie?
    Možná tomu snu (nebo noční můře) lidstvo není až tak daleko. Jednu generaci, dvě. Brzo uvidíme.

    Jde samozřejmě o jadernou fúzi, tedy proces který známe ze slunce



    První větší kroky možná učinili na konci minulého roku, tedy nedávno, vědci z Institutu plazmové fyziky Maxe Plancka, když německá kancléřka spustila zatím největší zařízení pro magnetické udržení horkého plazmatu pro jadernou fúzi na světě - jde o tzv. greifswaldský stelarátor. Toto monstrum, první velký stelarátor, navržený na superpočítačích, pracuje se supravodivými magnety při -270C (kousíček od vesmírné absolutní nuly), aby udržel svým podivně pokrouceným magnetickým polem plazmu o teplotě 100 milionů stupňů - což je několikanásobně více než teplota ve středu slunce.
    K řízené jaderná fúzi je ještě daleko - prozatím kancléřka zmáčknutím knoflíku vyslala dvou-megawattový mikrovlnný impuls do špetky plynného vodíku - atomy vodíku přišly o elektrony a plyn se přeměnil na nesmírně horké a řídké vodíkové plazma. V náručí magnetického pole udrželi toto plazma po celou čtvrtinu sekundy, což je velmi dobrý výsledek, který překonal očekávání konstruktérů. Nyní přechází do dalších fází a uvidíme k jakým výsledkům v dalších měsících dojdou. Jestli je objev udržitelné jaderné fúze otázkou generace, nebo dvou nevíme, ale již za našich životů bychom se mohli dočkat velkých překvapení.

    Navíc: o zkrocení reakce, která se odehrává ve slunci se také pokouší Velký evropský tokamak ITER, který se už několik let staví ve Francii a má být dokončen v roce 2027. Na něm se podílí 35 zemí planety, jde o projekt, který lidstvo propojuje. Zařízení to bude v principu podobné, jen to magnetické pole není tak zašmodrchané, ale vypadá jak velký americký koblih s dírou uprostřed. Místo marmelády ale ultra horké plazma.

    Pokud se vrátím na začátek - otázkou je, jestli takový "nekonečný" zdroj energie nebude lidstvu spíše pandořinou skříňkou, tak jako vše má i tento skok minimálně tří tváře jako římský bůh Janus, symbol změny a přeměny, vchodů, začátků a konců.

    Wendelstein 7-X - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Wendelstein_7-X
    :: OSEL.CZ :: - Největší stellarátor Wendelstein 7-X vyrobil první vodíkové plazma
    http://www.osel.cz/...ejvetsi-svetovy-stellarator-wendelstein-7-x-vyrobil-prvni-vodikove-plazma.html
    :: OSEL.CZ :: - Zachrání jadernou fúzi divoce tvarované stellarátory?
    http://www.osel.cz/8500-zachrani-jadernou-fuzi-divoce-tvarovane-stellaratory.html


    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    IXTREMIST:
    * V Izraeli a Kanadě proběhly dva experimenty, které se pokusily odhalit Hawkingovo záření. Hlásí pozitivní výsledky.
    * Pokud by se výsledky potvrdily, změnil by se pohled na černé díry. Již by nebyly černé a časem by se nutně musely vypařovat.
    * Objev záření by také významně přispěl ke spojení relativistické a kvantové fyziky do takzvané teorie všeho.

    Stephen Hawking je o krok blíž Nobelově ceně. Vědci stvořili umělou černou díru, jsou na cestě k teorii všeho |
    http://zahranicni.ihned.cz/...ve-cene-vedci-stvorili-umelou-cernou-diru-jsou-na-ceste-k-teorii-vseho
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    K zamyšlení..

    Hawking radiation
    https://www.youtube.com/watch?v=S6srN4idq1E
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    IXTREMIST: ja asi taky :-)

    Středověk umělé inteligence skončil, seznamte se s neuronovými sítěmi, které umí psát básně | Machine Learning Guru
    http://www.mlguru.cz/basnik/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Jedeme z kopce, držte si klobouky!

    Průkopník genetických modifikací a syntetické biologie, nositel řady ocenění a první člověk, kterému se podařilo v laboratoři sestavit funkční genom, ohlásil další ze svých objevů. Informuje o něm i prestižní časopis Science.
    :: OSEL.CZ :: - Vědec s přezdívkou Bůh 2.0 představil nejmenší syntetickou buňku
    http://www.osel.cz/8783-vedec-s-prezdivkou-buh-2-0-predstavil-nejmensi-syntetickou-bunku.html

    (...) větu představil první syntetickou bakteriální buňku. Nazval jí Synthia a do rodného listu jí jako otce provokativně venterovsky napsal: „počítač“. V odborné literatuře se o ní píše jako o „M. Mycoides JCVI-syn1.0“. (...) I když sám Venter o počinu hovořil jen jako o vytvoření “syntetického života", i to byl geniální tah. Ústav i město Rockville v Marylandu se rázem dostaly na výsluní světové popularity. (...)
    Pro mnohé má vytvořená bakterie k syntetickému organismu poměrně daleko a spíš by na ní sedělo přirovnání “výměna managementu u dobře fungující továrně”.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Presne tak. Teda presne... ehm:) to klasicke hawkingovske pojeti prostoru je takove, ze cerna dira vytvari singularitu do ktere jsou castice vtahnute a dostanou se za horizont a jiz se nikdy nevrati. Ve skutecnosti je to takove mlhavejsi... ve jmenu vyjasneni:)
    ty graficky znazorneni cernych der, ktery nam vesmes visi v predstavach v nasich hlavach, jsou aproximace zakriveni casoprostoru, ktery jsou pozorovatelny skrze distribuci svetelnych castic ve volnym prostoru vesmiru. Tze Michale, tak jak to laicky chapu - na urcity hranici se vhodnymi gravitacnimi vlastnostmi cerna dira odrazi fotony (a to je prave potencial pro vyzkum -- foton unikly z cerne diry).
    Anyway citim fascinaci z tehle astrofyzikalnich vyzkumu, jak sledujeme makrokosmos a ucime se od nej davnou historii... slovy Shulmana "we are made of stars" ;)
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    SCHWEPZ: Zajimave :-) Z toho mi vyplyva, za cerne diry sice "odrazi fotony", ale pouze za velmi specifickych, a zatim ne zcela znamych, okolnosti (o tom byl podle mne v podstate ten clanek). K tomuto "odrazu" ale dochazi jenom na "event horizon", ne? Co je za nim (= "singularita"), se furt nevi - a mozna ani nikdy vedet nebude. Absolutni vetsina fotonu, resp.veskere informace, ktera na horizont udalosti totiz narazi, se za nej dostane, cili se propadne jakoby dovnitr (do "singularity")... a o techto se pravdepodobne nikdy nic konkretniho nedozvime... Jinymi slovy k tem "odrazum" dochazi jenom presne na hranici, pricemz co se stane za hranici, to nejde zjistit, ne...?

    Nebo to chapu nejak blbe?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MICHAL_R: IXTREMIST: není to tak easy - horizont událostí "odráží" fotony, jak kdyby black hole "trpěla inkontinencí", Hawking se vsadil, že to není pravda, ale prý to prokázali, viz. třeba (zajímavej článek)

    Stephen Hawking (....) Netají se tím, že jeho největším vědeckým trapasem byla představa, jak v černých dírách mizí informace. (...)

    Počkejte, znamená to, že lze přece jenom uniknout ze chřtánu černé díry?

    Vlastně ano. I když, nejspíš by to chtělo dosáhnout rychlosti světla. Pointa je v tom, že když zrušíme horizonty událostí, tak vlastně zrušíme černé díry, tak jak si je teď představujeme, totiž že pohltí světlo jednou provždy. Hawking nahrazuje horizonty událostí takzvanými zdánlivými horizonty (apparent horizons). To by měly být plochy prostoročasu, které sice taky polapí světlo, co si trouflo příliš blízko k singularitě černé díry, zároveň ale mohou měnit tvar v důsledku kvantových fluktuací. To ponechává ve hře možnost, že by světlo přece jenom mohlo z náruče černé díry za určitých okolností uprchnout.

    :: OSEL.CZ :: - Zruší Stephen Hawking horizonty událostí?
    http://www.osel.cz/7425-zrusi-stephen-hawking-horizonty-udalosti.html
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    IXTREMIST: fantazírujou...
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    MICHAL_R: To je známý fakt, takže nechápu, co je na tom udivuje.
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    IXTREMIST,
    SCHWEPZ: jestli to dobre chapu, tak to, co je za "event horizon" se vlastne nikdy nemuzeme dozvedet, protoze se tam odsud, fyzicky i informacne, nejde vratit. Tak nam nezbyva nez fantazirovat... :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    IXTREMIST: taky mě to šroubuje hlavu, fakt nevím, musí se gůglit! Napadá mě jen „Forma je prázdná a prázdnota je forma", ale to nám to otázku neřeší.

    Uvnitř prázdná implikuje nějaký prstenec, ale oni za horizont událostí nevidí, takže je to buď "ztraceno v překladu" nebo nějaký dohad na základě indícií co v článku nebyly
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    SCHWEPZ: střed černé díry je prázdný? Jak si to mám vyložit, poraďte.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    makabrózní astro novinky sem IMHO taky patří!
    A hlavně tyhle zkratky do jiných dimenzí ,-)
    K tématu doporučuji tuto knihu, zájemcům mohu zapůjčit: https://www.kosmas.cz/knihy/145223/mnoho-svetu-v-jednom/

    Vesmírný "zapadákov": černá díra o velikosti 17 miliard Sluncí | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...esmir/vesmirny-zapadakov-cerna-dira-o-velikosti-17-miliard-slunci_378766.html
    Američtí astronomové nalezli na odlehlém místě vesmíru jeden z největších kosmických objektů. O nálezu informoval ve svém posledním vydání časopis Nature. Gigantická černá díra má objem 17 miliard Sluncí a je jen o málo menší, než zatím největší zjištěná černá díra s objemem 21 miliard Sluncí.

    Objev vyvolal podle serveru Space.com překvapení a možná povede k přehodnocení dosavadních představ o výskytu černých děr, superhmotných objektů, jejíchž mohutné gravitační pole pohlcuje vše ve svém okolí včetně světla.

    Obr, který byl vyobrazen s pomocí počítačové vizualizace, byl objeven v galaxii zvané NGC 1600, která leží asi 200 milionů světelných let od Země. Jde o prý o nezajímavou galaxii průměrné velikosti, která leží v místech považovaných za "kosmický zapadákov".

    Údiv expertů vyvolalo i zjištění, že střed černé díry je prázdný.

    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    DARJEEL: Challenger accepted - chci tu papuc na vlastní oči vidět. http://utkl.ff.cuni.cz/prislovnik/
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: challenge accepted.
    a nemohla by to bejt holinka? ,D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: tak to vypada, ze se turinguv test plynule presunul do problemu trollingova testu.

    Jako az budou roboti davat bumtraart a rozesmejou moji zenu nejakym sofistikovanym lingvistickym forkem, tak si dam papuc na hlavu ;)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A ke kmenovým buňkám a genovému inženýrství, což se tu také řešilo:

    Čína se chystá klonovat jeden milion krav ročně, aby uspokojila rostoucí poptávku po hovězím | Svět ve 20 minutách
    http://www.rozhlas.cz/...eden-milion-krav-rocne-aby-uspokojila-rostouci-poptavku-po-hovezim--1563243
    První banka kmenových buněk v Číně – Boyalife – se rozhodla vyřešit obrovský zájem Číňanů o hovězí maso. Krávy bude klonovat, informuje server EcoWatch.

    trochu statistik:

    Na celém světě je pro lidskou konzumaci zabito více než 60 miliard zvířat

    54,3 miliard kuřat a slepic
    1,3 miliard prasat
    324 milionů krav
    967 milionů ovcí a koz
    3,9 miliard kachen, krocanů, hus a perliček
    1,1 miliard králíků
    FAOSTAT
    http://faostat.fao.org/site/573/default.aspx#ancor
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    K umělé inteligenci, což se to nedávno řešilo:

    Microsoft vytvořil chatovacího robota a vypustil ho na internet. Během dne se z něj stal neonacista | Mediahub.cz
    http://mediahub.cz/...ho-robota-a-vypustil-ho-na-internet-behem-dne-se-z-nej-stal-neonacista-1056308
    Roboti začali psát romány. A kritika šílí | Wave News
    http://www.rozhlas.cz/radiowave/wavenews/_zprava/roboti-zacali-psat-romany-a-kritika-sili--1598141

    dva roky zpět:

    Turingův test prolomen. Počítače myslí jako lidé | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/.../veda/technologie/turinguv-test-prolomen-pocitace-mysli-jako-lide_309572.html


    "Japanese Robot Girl Can Do Anything For You!"
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Rukopis s popisem tvorby „umělé buňky“ odeslal Venterův tým do předního vědeckého časopisu Science až 13. října 2015. Redakce rozhodla o přijetí článku do tisku 5. února 2016 a studie byla zveřejněna na Velký pátek (už asijského času, na Evropu se nečekalo, a dostupná je odsud). Rázem se ocitla v centru pozornosti vědců i laiků. Není divu. Nikdo na světě ještě nikdy nic podobného neviděl.

    Venter a spol. představují světu na stránkách časopisu Science buňku s dědičnou informací tvořenou 531 tisíci písmeny genetického kódu, v které je zapsáno 473 genů. Mikrobiologové znají organismy s ještě menší dědičnou informací a ještě chudší genovou výbavou. Například mikrob Carsonella ruddii vystačí s dědičnou informací o 160 000 písmenech genetického kódu a se 182 geny. Tuhle minimalistickou výbavu si může Carsonella dovolit jen proto, že žije v nitru buněk hmyzu Pachypsylla venusta. Bakterie si nemusí svépomocí vyrábět spoustu životně důležitých látek, protože je načerpá od svého nedobrovolného hmyzího hostitele a nepotřebuje geny k jejich produkci.

    Zdroj: http://technet.idnes.cz/umely-zivot-chw-/veda.aspx?c=A160323_125828_veda_mla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam