• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A ke kmenovým buňkám a genovému inženýrství, což se tu také řešilo:

    Čína se chystá klonovat jeden milion krav ročně, aby uspokojila rostoucí poptávku po hovězím | Svět ve 20 minutách
    http://www.rozhlas.cz/...eden-milion-krav-rocne-aby-uspokojila-rostouci-poptavku-po-hovezim--1563243
    První banka kmenových buněk v Číně – Boyalife – se rozhodla vyřešit obrovský zájem Číňanů o hovězí maso. Krávy bude klonovat, informuje server EcoWatch.

    trochu statistik:

    Na celém světě je pro lidskou konzumaci zabito více než 60 miliard zvířat

    54,3 miliard kuřat a slepic
    1,3 miliard prasat
    324 milionů krav
    967 milionů ovcí a koz
    3,9 miliard kachen, krocanů, hus a perliček
    1,1 miliard králíků
    FAOSTAT
    http://faostat.fao.org/site/573/default.aspx#ancor
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    K umělé inteligenci, což se to nedávno řešilo:

    Microsoft vytvořil chatovacího robota a vypustil ho na internet. Během dne se z něj stal neonacista | Mediahub.cz
    http://mediahub.cz/...ho-robota-a-vypustil-ho-na-internet-behem-dne-se-z-nej-stal-neonacista-1056308
    Roboti začali psát romány. A kritika šílí | Wave News
    http://www.rozhlas.cz/radiowave/wavenews/_zprava/roboti-zacali-psat-romany-a-kritika-sili--1598141

    dva roky zpět:

    Turingův test prolomen. Počítače myslí jako lidé | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/.../veda/technologie/turinguv-test-prolomen-pocitace-mysli-jako-lide_309572.html


    "Japanese Robot Girl Can Do Anything For You!"
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Rukopis s popisem tvorby „umělé buňky“ odeslal Venterův tým do předního vědeckého časopisu Science až 13. října 2015. Redakce rozhodla o přijetí článku do tisku 5. února 2016 a studie byla zveřejněna na Velký pátek (už asijského času, na Evropu se nečekalo, a dostupná je odsud). Rázem se ocitla v centru pozornosti vědců i laiků. Není divu. Nikdo na světě ještě nikdy nic podobného neviděl.

    Venter a spol. představují světu na stránkách časopisu Science buňku s dědičnou informací tvořenou 531 tisíci písmeny genetického kódu, v které je zapsáno 473 genů. Mikrobiologové znají organismy s ještě menší dědičnou informací a ještě chudší genovou výbavou. Například mikrob Carsonella ruddii vystačí s dědičnou informací o 160 000 písmenech genetického kódu a se 182 geny. Tuhle minimalistickou výbavu si může Carsonella dovolit jen proto, že žije v nitru buněk hmyzu Pachypsylla venusta. Bakterie si nemusí svépomocí vyrábět spoustu životně důležitých látek, protože je načerpá od svého nedobrovolného hmyzího hostitele a nepotřebuje geny k jejich produkci.

    Zdroj: http://technet.idnes.cz/umely-zivot-chw-/veda.aspx?c=A160323_125828_veda_mla
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAGNAROK: pamet ani emoce nejsou funkci mozku, ale tela. Nehlede na hormonalni system atd.
    Jako Leary ma taky nekde zmrazenej mozek, ale ten holt je jenom cast skladacky...
    KUATO
    KUATO --- ---
    RAGNAROK: kdysi jsem cetl knihu kterehosi stredovekeho alchymisty, ktery si nemyslel, ze to nejde, ale zminoval se, ze prakticky nikdo si nevydrzi prodluzovat zivot dele nez par set let a pak s tim dobrovolne prestane. kdyz jsem o tom premyslel, tak jsem dosel k zaveru, ze se vlastne neni cemu divit - kazdych cca 30 let ti odejde generace pratel a prichazeji zase novi. jenze zatimco tvoje znalosti a rekneme kultivovanost stale stoupa, oni zacinaji furt od nuly. tedy to po nejake dobe musi zacit byt otravne..
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    RAGNAROK: Žlázy s vnitřní sekrecí jsou odpověď na tvoji otázku.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DARJEEL:
    muzes to prosim rozvest: mozek neni vsechno

    Jaky je teoreticky neresitelny duvod nebyt nesmrtelny? Co vim tak zatim dycky jsou to takovy falesny duvody, aby to cloveku nebylo lito, protoze to nejde.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAGNAROK: nahlizet svetova nabozenstvi prizmatem apostolske cirkve je zbytecny :-)

    Kdyby cetl Borgese, tak nechce byt nesmrtelny.. nehlede na to, ze mozek neni vsechno...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DARJEEL:
    aha, tak to potom ty nabozenstvi sou ouplne zbytecny ;-)

    mozek ma nejaky fail safe mechanismus odmeny jejiz ucinek se po dlouhodobem pusobeni snizuje. staci tenhle mechanismus vyradit, jednou zacas si naformatovat pamet.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    MICHAL_R: imho nejlíp tuhle posledost vysvětluje Greg Egan v knize Město permutací http://ulozto.cz/hledej?q=greg+egan+m%C4%9Bsto+permutac%C3%AD
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: vecny zivot... to taky muze bejt po case docela vecna nuda :-)
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    SCHWEPZ: Dobrý scífko :-) Furt mi ale asi nějak uniká, proč se lidi chtějí pořád loadovat někam do kompjůtrů (jako kdyby nám ty smartfouny a googly přišly málo)? Nějak mám pocit, že to je kombinace dvou univerzálních mýtů moderního světa: Mýtu o Robotovi, a Mýtu o (Lepší) budoucnosti...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PERPLEX: a nebo si nahrát mozek do počítače!

    Ruský miliardář Dmitrij Ickov sní o tom, že bude žít navždy. Jeho lidské tělo by měl nahradit humanoidní robot, do kterého by vědci „nahráli“ jeho mozek. O takovou cestu k nesmrtelnosti usiluje vědecká skupina Iniciativa 2045, kterou Ickov pomáhá financovat. Miliardář a podnikatel je přesvědčen, že se plány na věčný život podaří uskutečnit do třiceti let.
    http://echo24.cz/a/wPGAY/rusky-miliardar-si-zajisti-nesmrtelnost-nahraje-si-mozek-do-pocitace

    2045: A New Era for Humanity
    https://www.youtube.com/watch?v=01hbkh4hXEk
    PERPLEX
    PERPLEX --- ---
    This Amazing Computer Chip Is Made of Live Brain Cells - Singularity HUB
    http://singularityhub.com/2016/03/17/this-amazing-computer-chip-is-made-of-live-brain-cells/
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    heh, tohle je tu zrovna k tématu...
    Eliezer Yudkowsky: Srážka tří světů [beta] – Archetypal.cz
    http://archetypal.cz/2016/eliezer-yudkowsky-three-worlds-collide/
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    Jo, tohle je (a teď to myslím upřímně a vážně) dobrý sci-fi - třeba si představovat, jakou povahu má "vědomí" kompjůtrů, a jaké to může mít důsledky pro lidi, kteří jsou furt hodně zásadně napojení na biosféru, a jsou na ní závislí.

    Zrovna jsem před pár týdny, shodou okolností, znovu-objevil Philipa K. Dicka, a dost si na něm ujíždím. Ten týpek tyhle témata docela zajímavým, a podle mne i dnes aktuálním, způsobem promýšlel už před 40-50 lety (á la Blade Runner apod.).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: akorat ze "takove bytosti" jsou vazany na zrani a srani, akorat trochu jinyho druhu nez o cem rikame, ze je to bios. mam dojem ze bios ty techniky docela mocne prepracovava krajinu pro svoje ucely, i kdyz nekterym spolecnostem se to dari outsourcovat jinam. a samozrejme je otazka, jestli jsou to cely vubec nase ucely, nebo ci vlastne. jestli si tu spis nepohrava buh techniky, jak mozna rika kuato :)
    OVECZK
    OVECZK --- ---
    KUATO: napada me jedine programovat emoci jako reakci ve vyrazu na adekvatni podnet, neco ala Ekman, teda aspon u humanlike robotu. jestli budou emoci skutecne prozivat nezjistis stejne jako u lidi, je to jen otazka mentalizace a duvery v qualia, ale emergence mentalnich stavu u AI neni rozhodne vyloucena, teda me Searle nepresvedcil..
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: neumim si predstavit jak naprogramovat emocnost. emocni (astralni) rovina je navic do znacne miry kolektivni. lidi do ni "zapisujou" a jsou z ni zase ovlivnovani a to velmi. neumim si predstavit, jak prekrocit naprogramovatelnou racionalitu. ale individuace ma imho co do cineni az s prekrocenim dannosti racionality.

    pokud neznate, doporucuju filmik Her (http://www.csfd.cz/film/312650-ona/prehled/), o vztahu cloveka a UI. dotyka se velmi hlubokych temat - odlisne plynuti casu u cloveka a UI, ktere v kombinaci s nevazanosti UI na omezeni fyzickeho sveta a mnohem vetsi komunikacni i mentalni kapacitou vede k extremne rychlemu dalsimu vyvoji UI.. neboli - clovek a UI jen tezko mohou byt rovnocennymi partnery, jsme (ci spise budeme) dva zcela jine zivocisne druhy. vzhledem k ovlivnovani sveta skrze internet a manipulaci s daty a informacemi, ktere lidstvo skrze internet ovlivnuji se imho UI velmi brzy presunou do role sedych eminenci, bozstev, ktere budou hrat s lidstvem hry, pricemz budou sledovat sve zajmy, ktere nemusi byt totozne se zajmy cloveka..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ti nevim s tim citenim... psychoterapie robotu, emotion-focused psychotherapy for artificial beings,) zakladam vycvik, budes mi spolulektorem? :-)

    Umluva o pravech robotu, snatkova politika androidich klanu, umelecka vystoupeni v meziplanetarnim prostoru pomoci od mala designovanych raket... velky prostor pro imaginaci.

    Ale rad se necham prekvapit, treba i emoce pujde namodelovat. Ja si to jen nedokazu aktualne predstavit, jak vuci zivouci sile stocenych hadu, ktera se ladi na prostredi, zkusenosti, dela "chybove" variace apod., muzou vymodelovane inteligencni struktury obstat. Ale treba se staneme svedky druhe renesance a treba se i z amplionu neozve "thus the man became architect of his own destruction" nebo jak to bylo ;)

    Az budou roboti davat prispevky do ahoi a bumtraart, varim polivku z vlastnich bot,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam