• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    LEIN: protože sam toci ten forex ;)
    LEIN
    LEIN --- ---
    TADEAS: to jste napsal krasne a naprosto presne :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    strašně to jde rychle

    @elonmusk
    When you want your car to return, tap Summon on your phone. It will eventually find you even if you are on the other side of the country
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SCHWEPZ:
    Proc nocni mure? Chudaci arbackove a rusackove by museli svoje ekonomiky transformovat. Ani energie z fuze asi nebude levna. Jinak treba Kardashev scale, coz je asi notoricky zname.

    Si trosku zablabolim:
    Energie prestane byt limitujici faktor a predni misto zaujme v nasledujicim horizontu jiny limitujici faktor, jako treba material a lidske zdroje na stavbu fuznich reaktoru. Spis co me posledni dobou vrta hlavou, jestli po pokrocile AI a robotice bude mit clovek duvod vubec neco delat, vzdelavat se, zkoumat, tvorit, kdyz vsechno bude umet nepredstavitelne lepe AI, dokonce i navrh lepsi AI. Nevycerpatelnymi, nicim nezaslouzenymi svetskymi pozitky se zacne clovek asi brzo nudit. Mozna treba design nove bytosti, do ktere se bude lidske vedomi moct prestehovat, ktera bude zazivat nepretrzite ultimate bliss bez vedlejsich efektu. Fuze AI a cloveka, pokud to bude mit nejaky smysl. To, ze jde vytvorit AI na lidech nezavislou a ve vsech ohledech schopnejsi nez lidska civilizace nema asi smysl diskutovat. Prakticky nevycerpatelny zdroj energie je jen cast skladacky.

    Treba jak jsem si myslel, ze sachy jsou dokonala hra, takovej malej vesmir, tak uz se mi s nima nechce moc ztracet cas.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    SCHWEPZ: MIT kontruje :)

    Rekord fúzního reaktoru přiblížil vznik nevyčerpatelného zdroje energie, cíl je ale stále desítky let vzdálený |
    http://zahranicni.ihned.cz/...-nevycerpatelneho-zdroje-energie-cil-je-ale-stale-desitky-let-vzdaleny
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    SCHWEPZ: Mě přijde vtipný, že si dají radši tu práci vygenerovat milióny dolarů a pak fundujou vědce "to break us out of it", místo by si přiznali, že každej se do toho kolotoče namotal sám a nakonec se taky sám bude muset z toho vysekat. :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: to je proto, ze vsichni tyhlety macove v simulaci fakt zijou. by stacilo na chvili vylezt z ty svoji nekonecny privilegovanosti a par let pestovat mrkev a sbirat houby, by je to preslo :))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: derealizace v masovem meritku... nezbyva nez drmolit "Amitofu" :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Analytici Bank of America minulý měsíc uvedli, že šance, že žijeme ve fiktivním světě podobném Matrixu, je pravděpodobná na 50 procent. Stejně tak i americký podnikatel Elon Musk, který mimo jiné založil kosmickou společnost SpaceX, je zastánce matrixové vize světa: „Šance, že nežijeme v takovém druhu simulace je bilion ku jedné… A pokud v simulaci nežijeme, pak je celé lidstvo zřejmě odsouzeno k zániku, takže doufejme, že v simulaci žijeme.“

    Mnoho nejbohatších a nejmocnějších lidí planety je přesvědčeno, že žijeme v simulaci skutečného světa | Wave News
    http://www.rozhlas.cz/...-lidi-planety-je-presvedceno-ze-zijeme-v-simulaci-skutecneho-sveta--1658180
    http://www.newyorker.com/magazine/2016/10/10/sam-altmans-manifest-destiny
    Tech billionaires convinced we live in the Matrix are secretly funding scientists to help break us out of it | The Independent
    http://www.independent.co.uk/...matrix-scientists-elon-musk-artificial-intelligence-ai-a7347526.html

    MTO
    MTO --- ---
    A Quantum Teleportation Breakthrough: Physicists Just Smashed Previous Records
    http://futurism.com/a-quantum-teleportation-breakthrough-physicists-just-smashed-previous-records/

    In Brief

    Two separate teams of scientists have successfully conducted the world's first quantum teleportation outside of a laboratory. While the setup of both tests have variations, the conclusion is essentially the same: quantum teleportation is possible.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: language acqusition device:)
    Elegantni ta teorie je, ale vzdycky mi prisla takova roboticka ve stylu hardware-software... tak uvidime co se bude dit s tim, jak prevazuje priklon ke kognitivni teorii jazyka.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOCOURMIKES: s tím mluvením:

    Evidence Rebuts Chomsky's Theory of Language Learning - Scientific American
    http://www.scientificamerican.com/article/evidence-rebuts-chomsky-s-theory-of-language-learning/
    Chomského teorie o univerzální gramatice se hroutí • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/denni-menu/chomskeho-teorie-o-univerzalni-gramatice-se-hrouti

    Není lehké proslavit se jednou z nejelegantnějších vědeckých teorií 20. století a pak přihlížet, jak se vám na sklonku života hroutí. Právě to se děje slavnému lingvistovi a levicovému intelektuálovi Noamu Chomskému (87). Před několika dny vyšel ve významném vědeckém časopise Scientific American článek Paula Ibbotsona a Michaela Tomasella, v němž shrnují přibývající množství argumentů a důkazů od kognitivních vědců a lingvistů, že Chomského teorie je mrtvá, byť její skon ještě není oficiálně ohlášen.

    Chomsky před půl století přišel s objevnou teorií, že lidský jazyk je naším univerzálním dědictvím a dostali jsme ho do daru zhruba před 100 až 50 tisíci lety díky genetickým změnám, jež nám umožnily mluvit a myslet. Na základě mnoha - nesporně geniálních – analýz a dedukcí dospěl Chomsky k závěru, že každý z šesti tisíců jazyků, jimiž dnes mluví lidé na planetě, má stejný gramatický základ a chápání této gramatiky nám bylo vštěpeno geneticky. Proto se děti dokáží tak rychle naučit jazyk své matky, jinak by to prý nebylo možné; odposloucháváním a metodou pokus-omyl se jazyk prý naučit nedá. Schopnost učit se jazyky a mluvit jimi nás také zásadním způsobem odlišuje od zvířat.

    Chomského teorie měla zásadní dopad nejen na studium jazyků, ale také na mnoho jiných disciplín včetně vývoje počítačů a umělé inteligence. Jenže dnes se podle mnoha vědců ukazuje, že Chomského teorie je mylná. Není zde prostor na detaily, ale v podstatě jde o to, že se lingvisté našli až příliš mnoho důkazů o tom, že některé jazyky (například indiánského kmene Piraha v amazonské džungli) postrádají ten typ gramatiky, o které Chomsky mluvil jako o klíči ke všem jazykům (například možnost řadit za sebe vztažné věty v nekonečné řadě).
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SCHWEPZ: ale jak chces Swepzi telefonovat když nebudes moc mluvit? :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Další průlom: Neuronová síť Googlu začala mluvit, mlaskat a funět – Živě.cz
    http://m.zive.cz/dalsi-prulom-neuronova-sit-googlu-zacala-mluvit-mlaskat-a-funet/a-184186
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Kdo se hlásí k průzkumnému letu?
    Nejrychlejší lidskou sondou tam poletíte 20 000 let.
    A přitom je to co by kamenem dohodil, u nejbližších vesmírných sousedů, od nichž k nám světlo letí jen čtyři a čtvrt roku! Blíže už to skoro nejde.
    Mohl by tam být život?¨

    Nejbližší exoplaneta je velká jako Země - Vesmír
    http://vesmir.cz/2016/08/25/nejblizsi-exoplaneta-je-velka-jako-zeme/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Revolutionary method to map brains at single-neuron resolution successfully demonstrated | Neuroscientist News
    http://www.neuroscientistnews.com/...d-map-brains-single-neuron-resolution-successfully-demonstrated

    Already in progress are experiments in which the entire cortex is being "tiled" with injections. It is hoped this will yield the first connectome of the entire cortex at single-neuron resolution.

    "We are very keen on being able to do these kind of studies in a single animal, which will eliminate the past problem of injecting multiple animals to trace multiple neurons, a method that requires one to make a single map based on many brains, each of which is somewhat different."

    Zador's next goal with MAPseq is to map the brains of animals that model various neurodevelopmental and neuropsychiatric illnesses, to see how gene mutations strongly associated with causality alter the structure of brain circuits, and thus, presumably, brain function.

    ...

    a technology that enables them to assign unique barcode-like identifiers to large numbers of individual neurons via a single injection in any brain region of interest. Each injection consists of a deactivated virus that has been engineered to contain massive pools of individually unique RNA molecules, each of whose sequence - consisting of 30 "letters," or nucleotides - is taken up by single neurons. Thirty letters yields many, many times more barcode sequences (1018) than there are neurons in either the mouse or human brain, so this method is especially well suited to the massive complexity problem that brain mapping presents.

    An injection into a "source" region of the brain contains a viral library encoding a diverse collection of barcode sequences, which are hitched to an engineered protein that is designed to carry the barcode along axonal pathways. The barcode RNA is expressed at high levels and transported into the terminals of axons in the source region where the injection is made. In each neuron, it travels to the point where the axon forms a synapse with a projection from another neuron. Tests show that the technology works - the barcodes travel reliably and evenly throughout the brain, along the "trunklines" that are the axons, and out to the "branch points" where synapses form.

    About two days after one or more injections are made in a region of interest, the brain is dissected and RNA is collected and sequenced. RNA barcodes in the "source" area are now matched with the same barcodes collected in distant parts of the brain.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    possible game changer

    Propuknutí antraxu (sněti slezinné) na severosibiřském poloostrově Jamal na konci července usmrtilo dvanáctiletého chlapce a desítky lidí musely být hospitalizovány poté, co se smrtící bakterie v oblasti objevila poprvé po 75 letech. Podle vědců se do ovzduší dostala z rozmrzajícího těla soba, který na následky antraxu uhynul před

    „Jestli se může takový proces zopakovat? Samozřejmě,“ varoval na nedávné tiskové konferenci Boris Kerchengolc, badatel z ruského Ústavu pro biologické problémy permafrostu.

    Teploty na poloostrově Jamal v červenci překročily sezonní průměr o celých osm stupňů Celsia a přiblížily se k tropické pětatřicítce. „Jde o bezprecedentní anomálii. Bavíme se o oblastech za polárním kruhem,“ upozorňuje Sergej Semjonov, ředitel ruského Ústavu pro globální klima.

    Antrax přitom nemusí být poslední skrytou hrozbou. „Na severu jsou také zbytky pravých neštovic z konce 19. století a vědci nově v mamutí kůži objevili neznámé ‚obří viry‘,“ vysvětluje náměstek ředitele rukého Výzkumného ústavu pro epidemiologii Viktor Malejev. „Myslím, že klimatické změny nám ještě připraví pořádná překvapení. Nechci nikoho strašit, ale musíme být připraveni,“ říká.

    Podle Malejeva by mohla propuknutí antraxu zmírnit plošná vakcinace sobů. Od té se ustoupilo asi před deseti lety kvůli domnělému vymizení nákazy z regionu.


    Antrax či pravé neštovice? Viry a bakterie čekají v ruském permafrostu na oblevu | Zdraví | Lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/...kem-permafrostu-na-oblevu-g0i-/zdravi.aspx?c=A160819_095950_ln-zdravi_ELE
    Anthrax sickens 13 in western Siberia, and a thawed-out reindeer corpse may be to blame - The Washington Post
    https://www.washingtonpost.com/...-western-siberia-and-a-thawed-out-reindeer-corpse-may-be-to-blame/

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Greenland shark may live 400 years, smashing longevity record | Science | AAAS
    http://www.sciencemag.org/...rce=newsfromscience&utm_medium=facebook-text&utm_campaign=oldshark-6493

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tech progress



    Korporace Facebook po dvou letech vývoje testuje solárně poháněný drony Aquila, které zpřístupní internet do míst, která jsou zatím na planetě nepokrytá. Několik staletí zpět u těchto míst na mapách psali poznámku "Hic sunt leones", nebo jen lakonicky "terra incognita". Teď je to pro FB významný tech skok k momentu, kdy získá další milirady lidí na této "sociální síti". Dnes má 1,65 mld. uživatelů.

    "Největší sociální síť světa udělala velký krok k připojení čtyř miliard lidí, kteří zatím zůstávají bez internetu

    Celkem jsou připojeny k internetu zhruba tři miliardy lidí.
    Aquila představuje technicky obdivuhodný výtvor. Rozpětí 41 metrů je větší, než má Boeing 737. S váhou zhruba 450 kilogramů přitom není těžší než koncertní křídlo. Téměř polovinu hmotnosti tvoří vysokoenergetické akumulátory, aby letoun mohl zůstat ve vzduchu i v noci. Spotřeba elektřiny by přitom neměla být vyšší než pět kilowattů za hodinu, tedy asi jako tři fény.
    Cílem je, aby letouny vydržely ve výšce nad 18 kilometrů po 90 dní".

    Facebook launches Aquila solar-powered drone for internet access
    https://www.theguardian.com/...inishes-aquila-solar-powered-internet-drone-with-span-of-a-boeing-737
    http://ceskapozice.lidovky.cz/...g-vypustil-acquilu-p5c-/tema.aspx?c=A160808_102820_pozice-tema_houd

    (...) a až bude na FB třeba 3-4 miliardy lidí, možná si někteří vzpomenou na pokusy z "rané éry"
    Facebook dělal psychologické pokusy na uživatelích, měnil nálady na síti
    http://www.zive.cz/...ologicke-pokusy-na-uzivatelich-menil-nalady-na-siti/sc-4-a-174364/default.aspx
    Experimental evidence of massive-scale emotional contagion through social networks
    http://www.pnas.org/content/111/24/8788.full


    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURMIKES: aha. snad to moc nerozmaznou v mediich...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam