• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    SCHWEPZ: u takovych vysledku se obcas divam na nazor Motla:

    "
    On the other hand, there are no successes whatsoever of the approaches that Lee wants to call "non-perturbative approaches". The main problem is that they don't care about physics, experiments, and the new principles that are revealed by them; they prefer philosophical dogmas from the 16th century. It is a waste of time to discuss these "non-perturbative" speculations in detail. In all cases (causal set theory, loop quantum gravity, triangulation models), the speculations are based on the naive picture of space as being composed of infinitely sharp points - like in the classical theory - which are moreover exactly discrete. All these approaches make incredibly strong assumptions about the physics at the Planck scale whose probability to be incorrect safely exceeds 99.9999999999%; all of them belong to the discredited category of "gravitational aether theories" and no 16th century philosophical principle is strong enough to transform this intellectual waste into a topic for a meaningful physical debate in the 21st century.
    "

    The Reference Frame: Background independence
    https://motls.blogspot.com/2005/07/background-independence.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: spíš nepočátečna, ne ,)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Slavný italský potápěč Enzo Majorca vyprávěl svůj příběh, který se mu skutečně stal..
    Jednoho dne se potápěl v moři nedaleko Syrakusy se svou dcerou Rossanou, která čekala na lodi.
    Když se ponořil, cítil, jak ho něco lehce praštilo do zad. Otočil se a uviděl delfína. Náhle si uvědomil, že si nechce hrát, ale jako kdyby mu chtěl něco říct.

    Zvíře se potápělo hlouběji a Enzo ho následoval.
    Asi 12 stop hluboko, byl v utržené rybářské síti, zamotán další delfín.
    Majorca tedy požádal svou dceru, aby mu rychle přinesla potápěčský nůž. Během několika minut se jim podařilo vyprostit delfína, který z posledních sil vypustil ze sebe′′ téměř lidský výkřik ′′ (jak se vyjádřil sám Majorca).
    Delfín vydrží pod vodou až 10 minut a poté se utopí.

    Vyproštěného, ale stále přidušeného delfína Enzo a Rossana s pomocí dalších delfínů vytáhli na hladinu. Až potom se ukázalo, že je to delfíní samička, který má brzy porodit své malé delfíny.
    Delfín - otec udělal kruh, plaval kolem Enza a dotkl se jeho tváře (jako polibek) - gesto vděčnosti... a odplul pryč.
    ,,Po tomhle všem, co se mi stalo" , řekl Enzo, ′′dnes už vím zcela jistě, že dokud se člověk nenaučí respektovat přírodu a promlouvat s láskou v srdci k zvířecímu světu, nikdy nepozná svou skutečnou úlohu zde na Zemi."

    MTO
    MTO --- ---
    https://www.arabnews.com/node/1884601/middle-east

    The scanning system, developed by EDE Research Institute Abu Dhabi under the International Holding Company, is said to be able to detect a possible COVID-19 infection by measuring electromagnetic waves which change when the RNA particles of the virus are present in the body, therefore providing an immediate result.

    - tak trosku se obavam, ze to bude schopny najit cokoliv...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A deep look at a speck of human brain reveals never-before-seen quirks | Science News
    https://www.sciencenews.org/article/brain-map-neurons-connections-google-harvard?fbclid=IwAR32vyWyzazZ2L1NNQ1lyRDFsAUwrMGcXkPblE9PTqChhnEAvAAhJpf5ESg

    Cataloging the connections | Science News
    https://www.sciencenews.org/article/cataloging-connections

    Scientists at Harvard University, Google and elsewhere prepared and analyzed the brain tissue sample. Smaller than a sesame seed, the bit of brain was about a millionth of an entire brain’s volume. It came from the cortex — the brain’s outer layer responsible for complex thought — of a 45-year-old woman undergoing surgery for epilepsy. After it was removed, the brain sample was quickly preserved and stained with heavy metals that revealed cellular structures. The sample was then sliced into more than 5,000 wafer-thin pieces and imaged with powerful electron microscopes.
    A new view of the human brain shows its cellular residents in all their wild and weird glory. The map, drawn from a tiny piece of a woman’s brain, charts the varied shapes of 50,000 cells and 130 million connections between them.

    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    pet roku stare novinky, anyone?
    Thunder Energies Discovers Invisible Entities
    https://www.newsfilecorp.com/release/18880/Thunder-Energies-Discovers-Invisible-Entities
    MTO
    MTO --- ---
    V Číně si už můžete zavolat robotického taxikáře -- Čínský portál ve vašem jazyce
    http://czech.cri.cn/communication/3888/20210511/659337.html

    V běžném sci-fi je standardem, že tam lidi na místo určení vozí robotická vozidla. A jelikož roboti už přestávají být záležitostí jen výrobních linek se standardizovanými pracovními postupy, nýbrž přechází do sféry tzv. autonomních robotů, bylo jen otázkou času, kdy nás začnou vozit z místa na místo autonomní vozítka. Nasazení takových vozítek v praxi není ve skutečnosti žádnou úplnou novinkou. Ve skladištích a logistických uzlech, kde je řízen pohyb skladovaných položek při uskladňování, vyskladňování a přebírání a předávání zboží s dopravci počítači a kde chytrá vozítka mikrovlnami komunikují se štítky na kontejnerech se zbožím se to tak v rámci Průmyslové revoluce 4.0 děje nějakou dobu.
    Ale aby se k nám cestujícím po městě chovali taxíky jako ke skladové položce s chytrým štítkem, když máme chytrý telefon, tak to ještě nefungovalo. Bylo tedy jen otázkou času, ve které zemi na špici technického vývoje, kde naše zítra znamená jejich už včera, k rozběhu takové taxislužby dojde. A nyní už víme, kde to je – v Číně.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tým s českou účastí zrekonstruoval pravděpodobně nejstarší genom anatomicky moderního člověka. Fosilní lebku ženy, známou vědcům jako Zlatý kůň a nalezenou v Českém krasu, odborníci pomocí analýzy neandertálských genů datovali do doby před více než 45 tisíci lety. Odpovídá populaci, která žila v Evropě před oddělením linie vedoucí k nynějším obyvatelům Evropy a Asie.

    Oldest DNA from a Homo sapiens reveals surprisingly recent Neanderthal ancestry
    https://www.nature.com/articles/d41586-021-00916-0
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3294645-prvni-moderni-lide-napoprve-neuspeli-v-kolonizaci-evropy-ukazuje-nejstarsi-lebka-z

    . Zlatý kůň jí ve svém genomu nesl zhruba stejné množství jako Ust'-Ishim, ale segmenty s neandertálským původem byly mnohem delší. „Výsledky naší analýzy DNA ukazují, že Zlatý kůň žil blíže době mísení moderního člověka s neandertálci,“ podotkl první autor studie Kay Prüfer. Tým odhadl, že Zlatý kůň žil zhruba dva tisíce let po posledním mísení, a je tak buď stejně starý, nebo o několik set let starší než Ust'-Ishim.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) velryby mezi sebou kolektivně sdílely informaci o tom, co se děje, a klíčovým způsobem změnily své chování. Jakmile se osudně střetly s naší kulturou, rychle se poučily z chyb.

    Samotným lovcům připadalo, že zvířata v napadané skupině o hrozbě komunikují. Vorvani upustili od svých obvyklých obranných formací a místo toho plavali proti směru větru, aby se dostali dál od loveckých lodí, které byly na větru závislé. "Šlo o kulturní evoluci, na genetickou evoluci byla změna v chování příliš rychlá," tvrdí Whitehead.

    https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2021.0030
    Vorvani v 19. století spolu komunikovali o lodích lovců - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...ich-lovcu?fbclid=IwAR0hEuVGauPiljULx1G6qvORpVSN82J4RbRyONGOuJ3lrKGnlVZye7RSodw
    MTO
    MTO --- ---
    Bitcoin jako požírač energie. Ale co když je to naopak? - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...p&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    Všichni známe obrázky z ropných polí osvětlených ohnivými sloupci. Jsou vidět i z vesmíru. Víte, proč producenti ropy pálí zemní plyn jak šílenci, místo aby jej prodali? Odpověď je jednoduchá. Zachycení a transport plynu je mnohdy neekonomické. Tak se to prostě spálí. Je to nejbezpečnější a nejlevnější pro těžaře a naprosto negativní pro všechny včetně planety. Odpadní plyn jako vedlejší produkt těžby ropy je uvázlá, nepoužitelná energie, generující jen náklady a spaliny.

    Tedy byla to nepoužitelná energie, dokud firma Crusoe nezačala dodávat mobilní kontejnery obsahující turbínu, generátor a datové centrum. Tato sestava umí ukončit bezúčelné a neekologické pálení plynu a vysvobozenou energií zásobovat těžbu bitcoinů, financující celou hru.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Astronomové vytvořili mapu, která ukazuje 25 tisíc supermasivních černých děr — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...ve-vytvorili-mapu-ktera-ukazuje-25-tisic-supermasivnich-cernych-der

    Supercomputers (and a few humans) create sky map of 25,000 black holes
    https://thenextweb.com/...22/astronomers-algorithms-supercomputers-create-sky-map-25000-black-holes/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Vědci zkrotili jev umožňující teleportaci informací, pokládají základy kvantového internetu | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://zahranicni.ihned.cz/c7-66875080-r6hff-a9f9324f5d88fd6
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Rostliny mohou jednat vědomě a předvídavě, naznačila studie uskutečněná na fazolech
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...bclid=IwAR2BAOUu10YihVWn5Lbxf7dHR67qNyr5Dfbmz5rB4PwOOi8GQ2xDjzXbkXQ

    The dynamics of plant nutation
    https://www.nature.com/articles/s41598-020-76588-z
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Cause of Cambrian Explosion - Terrestrial or Cosmic? - ScienceDirect
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0079610718300798

    We review the salient evidence consistent with or predicted by the Hoyle-Wickramasinghe (H-W) thesis of Cometary (Cosmic) Biology. Much of this physical and biological evidence is multifactorial. One particular focus are the recent studies which date the emergence of the complex retroviruses of vertebrate lines at or just before the Cambrian Explosion of ∼500 Ma. Such viruses are known to be plausibly associated with major evolutionary genomic processes. We believe this coincidence is not fortuitous but is consistent with a key prediction of H-W theory whereby major extinction-diversification evolutionary boundaries coincide with virus-bearing cometary-bolide bombardment events. A second focus is the remarkable evolution of intelligent complexity (Cephalopods) culminating in the emergence of the Octopus. A third focus concerns the micro-organism fossil evidence contained within meteorites as well as the detection in the upper atmosphere of apparent incoming life-bearing particles from space. In our view the totality of the multifactorial data and critical analyses assembled by Fred Hoyle, Chandra Wickramasinghe and their many colleagues since the 1960s leads to a very plausible conclusion – life may have been seeded here on Earth by life-bearing comets as soon as conditions on Earth allowed it to flourish (about or just before 4.1 Billion years ago); and living organisms such as space-resistant and space-hardy bacteria, viruses, more complex eukaryotic cells, fertilised ova and seeds have been continuously delivered ever since to Earth so being one important driver of further terrestrial evolution which has resulted in considerable genetic diversity and which has led to the emergence of mankind.

    ...

    mainstream thinking on the origin and further evolution of life on Earth is anchored firmly in the “Terrestrial” paradigm. Our aim here is to facilitate further discussion in the biophysical, biomedical and evolutionary science communities to the quite different H-W “Cosmic” origins viewpoint which better handles, in our opinion, a wider range of physical, astrophysical, biological and biophysical facts often quite inexplicable, if not contradictory, under the dominant Terrestrial neo-Darwinian paradigm.

    ...

    discuss the recent phylogenetic data which date the emergence of the complex retroviruses of vertebrate lines at or just before the Cambrian Explosion of ∼500 Ma (the widely agreed epochal event in the evolutionary history of multicellular life on Earth). These types of reverse transcribing and genome integrating viruses are speculated to be plausibly associated with major evolutionary genomic processes. We believe this coincidence with the Cambrian Explosion may not be fortuitous but consistent with a key prediction of H-W theory whereby major extinction-diversification evolutionary boundaries coincide with cometary-bolide bombardment events delivering hypothesized viruses, microorganism, and more complex eukaryotic systems to Earth during the past 4.5 Billion years of Earth history. Not all of such incoming living systems would necessarily take hold, and substantial terrestrial based evolutionary processes (whatever the actual molecular genetic mechanisms) are also expected to be on going.

    ...

    Perhaps the most important astronomical data relevant to the theory of cosmic life to emerge in the past decade are the detections of habitable exoplanets – planets outside of our solar system. The total estimated tally of such Earth-like planets in our Milky Way galaxy alone now stands at 100 billion, and with 100 billion or so galaxies in the observable universe the grand total stands at 1022. Because exchanges of possibly fecund material between neighbouring habitats is more than likely, panspermia and the theory of cosmic life could be argued to become inevitable facts.

    The paradigm shift to this critical viewpoint, whilst underway, is by no means complete - yet we believe the historical moment has now arrived for a comprehensive and considered cross-disciplinary review of much of the relevant evidence, which this paper endeavours to represent.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dříve než Velký třesk vytvořil současný vesmír, existoval jiný vesmír a černé díry mohou být důkazem jeho existence, tvrdí nositel Nobelovy ceny za fyziku.
    Sir Roger Penrose získal tuto cenu za článek, v němž pomocí teorie relativity Alberta Einsteina prokázal existenci černých děr a vysvětlil, jak vznikají.

    Před Velkým třeskem existoval jiný vesmír, černé díry mohou být důkazem jeho existence • TechFocus.cz
    https://techfocus.cz/...eskem-existoval-jiny-vesmir-cerne-diry-mohou-byt-dukazem-jeho-existence.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Sonda Evropské kosmické agentury (ESA) jménem Mars Express objevila pod vrstvou ledu v jižní polární oblasti rudé planety několik jezer tekuté vody, která je zřejmě slaná. První známky něčeho, co by mohlo být podpovrchovým jezerem s ložisky soli, tam odborníci detekovali už před dvěma roky, píše stanice CNN s tím, že se tak může zvýšit šance na přítomnost potenciálního života.

    Salty lakes found beneath Mars' surface | Astronomy.com
    https://astronomy.com/news/2020/09/salty-lakes-found-beneath-mars-surface

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Astronomers spot the biggest, strangest black hole collision ever found
    https://www.nationalgeographic.com/...=IwAR2tH89cGYOn2lSTPDf_0o-LasZiXqMjomSqfp1SFuq_BXdZcnGHPfOE7PA

    Po největší explozi od velkého třesku vznikla černá díra na místě, kde by podle dat neměla být | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...plozi-od-velkeho-tresku-vznikla-cerna-dira-na-miste-kde-podle-dat-8291277

    V květnu minulého roku byly v naší sluneční soustavě zaznamenány nejsilnější tlakové vlny, způsobené největším intergalaktickým výbuchem v časoprostoru od velkého třesku.

    Během zlomku vteřiny se do vesmíru uvolnilo množství energie rovnající se jednomu kvadrilionu atomových bomb ve formě gravitačních vln. Cestovaly rychlostí světla a na Zemi se dostaly až sedm miliard let po detonaci.

    Vědci dospěli k závěru, že kataklyzma bylo výsledkem galaktické fúze, možná nejdramatičtější události ve vesmíru, kdy se každá ze dvou černých děr zachytila na oběžné dráze té druhé a pak se stočily do sebe.

    „Pravděpodobně jde o největší explozi, o které ve vesmíru víme,“ řekl astronom Matthew Graham pro časopis National Geographic.

    MTO
    MTO --- ---
    Brain-like computer debuts - People's Daily Online
    http://en.people.cn/n3/2020/0907/c90000-9757200.html

    Engineers at Zhejiang University have created China's first brain-like computer, dubbed Darwin Mouse, that can mimic the way in which a human brain works and tackle complex calculations while using a fraction of the energy used by conventional supercomputers.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam