Moje zkušenost je v souladu s touhle hierarchií funkcí - tabulkou.
Ale možná jsem otázku nejasně formuloval, pardon. Neptal jsem se na vztah. Na jakýkoli vztah. Ano, vztah je možný mezi jakýmikoli typy.
Možná jsem také mohl naznačit, že uvažuji spíše o inteligentních či zralých jedincích, kteří s rozvojem 3. funkce začali (z jakéhokoli důvodu) poměrně brzo (vzato statisticky) a ve vztahu jim už vlastně jde o zvědomňování 4. funkce. Tedy mluvím o vztahu, který oba dva již dokáží jak cítit, tak o něm přemýšlet, a o tomto všem spolu komunikovat. Vztah zaměřený na posilování osobních slabších (a z podstaty věci navždy slabších) funkcí. Díky inspiraci partnera. Tedy ne vztah, který se pro odlišnosti utápí v konfliktech, nebo jsou konflikty dokonce vytěsněny mimo komunikaci. Uvažuji o vyzrálém vztahu, progresivním vztahu, kde již lze u obou hovořit o duchovním rozvoji. Ne o vztahové negramotnosti.
Moje otázka ale nemířila na "vztah", na obyčejný partnerský vztah.
Mířila na onu "chemii" - nebo dokonce mnohem víc, než chemii. Na tu maximální možnou přitažlivost mezi mužem a ženou! Vztah, ve kterém se stokrát denně projevuje synchronicita. Soulad, který ani nelze nazvat souladem, protože to není jen stejný vkus, stejné nápady, stejné směřování. Je to hlubší. Pouhým vymýšlením nebo prociťováním by nikdy nebylo možné se dostat až k takovému souladu, přichází to "odněkud".
Moje teorie je, že všechny 4 funkce by se měly shodovat ve smyslu i/e, stejná orientace dovnitř či ven. Např. když jeden používá funkci Fi, i partner by měl tedy používat funkci Fi, a nikoli Fe. To je ten soulad. Stejné proplouvání životem. Používání stejných funkcí - stejným způsobem JAK žít život. (Mluvím o konečné vizi celistvosti člověka, které jednou dosáhne, všechny 4 funkce kontemplované, nebo přinejmenším všechny 3 funkce zvědomělé, inferiorní funkce má asi význam i jako nevědomá složka psychiky.)
No a aby mohlo jít o maximální přitažlivost, tu největší gravitaci lásky, co může existovat, pořadí funkcí bude přesně opačné. Naruby.
Tento typ vztahu bývá označován jako "konflikt", všechna písmena I/E - N/S - F/T - P/J jsou naruby.
(Součástí mé teorie o fungujícím vztahu, kde se děje synchronicita, je aby rozhodovací funkce byla až sekundární, pozorovací funkce jako primární. Dost drsné tvrzení, protože by ze zážitku vyřazovalo typy ExxJ a IxxP.)
Moje teorie na synchronicitu a soulmate. Máte jinou?