ALBERTO: Tvoje zkušenosti zní zajímavě! Uměl bys podle písma a MBTI tipovat osudovou lásku? :) Vytipovat achilovku na obou stranách - jaká kombinace dvou lidí (když by to dávali, komunikovat spolu, vyjít spolu, přestože se provokují, tím, že jsou protikladní) se k sobě hodí? To, co je pro jednoho achilovka, a často tedy nepomůže "odhodlání na vlastní pěst" se pustit do fyzických aktivit, ale chce to žít, zažít, neustále zažívat inspiraci a vzor v tom, co vlastně pojem "fyzická aktivita" znamená doopravdy, v životě. Je to achilovka. Na tu je těžké jít racionálně, ze sebe. V tomhle mi dává smysl osudová láska, ta věčná inspirace!
A zaujala mě možnost tipovat ještě přesněji s oporou i v grafologii, případně další indýcie...
ELIZHANNAH: To může být i kamarád. (Bez benefitů.) ;-) :)))
Vycházím z toho, že I se od I těžko naučí o extrovertním přístupu. Z knížky mohou dva I nastudovat, jak se to extrovertní projevování praktikuje, ale to je imitace. Je to jen ten projev, je to etika chování, nikoli etika charakteru. Je dost těžký, aby k reálné změně došlo zevnitř. Podle mě. Osvojit si S vnímání, když mám N vnímání, je obdobně těžké. Paradigma mě nutí vidět věci po svém. Vkročit do jiného paradigmatu je až nemožné, když "mám své důkazy, proč to nebude fungovat". Jenom vůle, jenom chtít, jenom se vzdělávat, mi nedostačuje. Protože mi chybí 30 let žití života jiným stylem! To jedna knížka nevytrhne... Aha efekt nenaskočí.
Zažít, na vlastní oči a kůži, být při tom, že funguje i ten protikladný přístup, zažít "polopatický návod", to vedení za ruku skrz situaci úplně z jiné strany... To je pro mě silnej zážitek. Psychika se zároveň brání "to přece nebude fungovat!" a zároveň instinkt napovídá: "tak to zkusme!?"
INTP má "Si" jako terciální, při určité zralosti ji už bude používat. Ale "Si" není "Se". Já si myslím, že k inspiraci tady nedochází, nemůže dojít. Sledovat život ESTP. "Zažít/ochutnat jeho život." (A takovýho kamaráda nepřizabít!)