• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    DIVA
    DIVA --- ---
    YMLADRIS: s prociťováním už neporadím. pro mě je to hlavně zbytečnost prožívat ten cizí problém, protože to jaksi nevede k žádnému smysluplnému výstupu. kdyby měl někdo někoho citově zrcadlit v té konfrontaci, je pro mě pochopitelnější opačný postup: že se vykolejený jedinec vcítí do toho vyrovnaného. nevím proč to nefunguje takhle, bylo by to praktičtější .)

ALONSY: mě to hodně posunulo v orientaci ve společnosti. protože mi jinak přijde většina toho co je "normální" (běžné) jako nenormální (nesmyslné). když chápu motivace a obecně perspektivu cizích lidí, jsou pro mě čitelnější a nezabere mi tolik času a úsilí zorientovat se v konkrétních situacích
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS:

"ja nerozumim, co f vlastne po mne chce. mam rict "to je hrozny" a tot vse?"

Tady je to podle mě přesně zachycené:

SÍLA EMPATIE - jak nejlépe pomoci někomu, kdo má potíže
    https://www.youtube.com/watch?v=tuBZZasavZo

Co se týká rad a pomoci: já bojuju v sobě s tím, že mám často až neblahý ostych nabízet pomoc. Vím, že se sama cítím dobře, když jsem užitečná, takže sama bych z pomoci vnitřně profitovala, ale zároveň vím, že lidi mají právo řešit si svoje problémy sami a většinou (v naprosté většině) to preferují. Pomoc je ošemetná věc a nedá se vnucovat, vyžaduje důvěru. A to je ono. Je to často zároveň i nabídka blízkého vztahu. Když nabízím pomoc, ptám se tím: máš ke mně důvěru? - - a posouvám hranice mezi námi.
    O nevyžádaných radách ani nemluvě. Jak se říká (v nadsázce), nevyžádané rady mají za cíl uspokojovat rádce, a ne toho, komu se radí.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    YMLADRIS: Tak ze zvědavosti a pro zábavu, no. :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALONSY: no a mas nejake konkretni potize, napr nekoho nechapes atd? proc chces odhadovat ostatni
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ELIZHANNAH: Ano, ja jako bezcitny inovator (hlaska moji kamosky) vubec nevim, co na to mam rikat. "Mne hrozne boli zada". Muzu problem bud resit nebo neresit. Setrvavat v problemu, ale nic s tim nedelat mi nedava smysl. Je to tezky.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    YMLADRIS: Udělala jsem si na doporučení DIVY ten ze záhlaví, a ještě jsem u odpovědí trochu víc přemýšlela, a vypadá to, že to už trochu sedne.
    A o nastudování přemýšlím, abych mohla odhadovat ostatní jako vy, jen už dlouho uvažuju nad tím, jestli to za tu časovou investici stojí. :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DIVA: diky to mi pomohlo, predstavila jsem si to.
    Akorat ze ano toto je presne to co nedokazu ("procitit"). Nechci citit cizi bolest. Nechci citit ani svou bolest. Na bolest mam jediny nastroj a to potlacit ji. Nerozumim co presne pri citeni bolesti delate, jak vam to zustava v nejakych prijatelnych korytech (predstavuju si ze to procitis a ono to nejak odtece). Ja bud necitim nic (jak pise
    ELIZHANNAH: ) anebo se v tom totalne topim. Nojono.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALONSY: testy mi nikdy nefungovaly

pokud tihnes k mysleni (nevadi ti premyslet :-)) nastuduj ty puvodni jungovo kognitivni funkce. zpravidla clovek ma nejaky dojem, ktera strana te polarity je jeho prava ruka a ktera je leva ruka... a postupne se ti to posklada. Funguje mi tento web http://ografologii.blogspot.cz/2013/03/8-kognitivnich-stylu-mbti.html
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Víte, co mi kdysi hrozně vadilo? Jedna známá, tuším, že mohla být ESFJ nebo ESFP. Neustále kecala, neustále se hrozně prožívala, tu jí píchlo, tady ji bolí hlava, ach, ten žlučník, ten krk, rozebírání porodů, hrůza! Vůbec jsem nevěděla, co jí mám na to neustále odpovídat. Jestli jako litovat nebo co. Já jsem taky F, ale tohle bylo fakt už přehnané a upřímně jsem ji nesnášela. Jo, a taky furt řešila, co uvařila a co bude vařit, to šlo taky mimo mě, to téma bych odbyla jednou dvěma větami, kdežto v jejím podání to byly nekonečné litanie... :))) A pak drby a intriky, taky nikoli téma pro mě... njn :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    YMLADRIS: já se domnívám, že pokud by mi nějaký T řekl, že "to je hrozný", stejně bych z toho cítila, že to jen tak říká, ale že to tak nemyslí. Čili je to neřešitelné :))
    BONDA: mám dojem, že v třetím odstavečku pod tím "T" popisuješ celkem přesně mého muže. Nějakého "F" bych zažila opravdu ráda, chybí mi to, ale nemůžu mít vše, že.
    DIVA
    DIVA --- ---
    YMLADRIS: takhle to chápu. je třeba jenom ten jeho problém "procítit", emocionálně souhlasit, potvrdit platnost a správnost toho smutku, vzteku, bezvýchodnosti. nejde o pomoc ve smyslu návrhu účinné změny, tu ti lidi vůbec třeba podstoupit nechcou (z F hlediska "nemůžou")
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Je nějaký opravdu dobrý free online test, kde by mi vyšla pravda? :)
    Mě to zajímá, ale tím,j ak mi vždy vyjde něco jiného a ještě tím, že u většiny otázek je má odpověď "jak kdy / nevím", tak je to dost marné :)
    Ale baví mě vaše diskuze a strašně mě to zajímá :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: to s tou posteli je mazec.
    jak ale muzes(te) fungovat, kdyz prakticky kazdy s kym jsi ve styku, ma po blizsim zkoumani nejake trapeni, jak volis komu budes pomahat? a jak vubec pomahas? ja nerozumim, co f vlastne po mne chce. mam rict "to je hrozny" a tot vse?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: Tej vete v situáciách, ktoré zažíva bežný človek v Českej republike verím. Je to 95% problémov, s ktorými za mnou ľudia chodia. Pokiaľ sa teda nejedná o veci spojené s ťažkými chorobami, to ten oprávnený súcit mám v sebe i ja. Tiež tak súcitím s obeťami vojnových konfliktov.

Ale keď niekto príde, že má finančné problémy/je tlustý/nedokáže dokončiť školu/má problémy vo vzťahu, v práci etc. tak to považujem všetko za problémy riešiteľné a tlačítko súcit sa proste nezapne. Zapne sa tlačítko chŕlim na teba riešenia a i tie, ktoré fakt nechceš počuť.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    DIVA: Ano, to je prirodzená reakcia ENTP, keď vidíš problém, vzruší ťa to a začneš chrliť množstvo riešení, z ktorých každé jedno by pravdepodobne dostalo dotyčného zo situácie, v ktorej je. S domnienkou toho, že mu pomáhaš si potom hrozne prekvapená, že ten človek je urazený, v horšom prípade (silnejšie Fka) si myslí, že z neho robíš debila a snažíš sa mu vo svoj prospech uškodiť.
    Tak som sa naučila hrať to s nimi a povedať to "there there", hoci mi to nie je prirodzené a až keď sú priravení, navrhnúť im pár možných riešení.
    DIVA
    DIVA --- ---
    BONDA: neni to tak ze by nezazil bolest, jen nezazil pri bolesti potrebu soucitu

vetsina zivotnich neprijemnosti vychazi z naseho jednani. jsou tu samozr prirodni katastrofy ap, ale i tem se do nake miry muzes vyhybat, kdyz ti o to jde
    BONDA
    BONDA --- ---
    MART1NKA: Zajímavý, dík za sdílení. Já to vidím tak že z empatie, soucitu, "měkkosrdcatosti" (abych to pojmenovala i nelichotivě) neplyne všechno dobro světa a také z nich dobro neplyne zdaleka vždycky (soucit někdy naopak paralyzuje a zdaleka ne vždycky vede k aktivní a účinné pomoci). Ale přesto z nich na světě plyne opravdu hodně dobra.

Já jsem se už jako malé dítě, když jsem se nedopatřením dostala k nějakým zprávám o hladovění a chudobě, nedokázala uklidnit. Nemohla jsem spát, bylo mi fyzicky špatně. Lehala jsem si vedle postele na zem, protože jsem nemohla snést, že si ležím v měkké posteli, zatímco jiné děti musí spát na ulici. Upřímně jsem nechápala a pořád nechápu, jak někdo zdravý může mít zároveň rozum a zároveň jíst maso. A když vidím, že někdo trpí, vidím trpícího člověka a chápu, že mu nijak nepomáhá, že (když) si to utrpení zavinil sám (tj. nedokázal se chovat líp). Svým způsobem to tak má naopak horší. Takhle jsem jako F nastavená.

Pokud jde o partnerství, já T oceňuju a beru jako svoje doplnění. Je vnímám ten rozdíl. Když jsem byla nemocná nebo měla silné bolesti, F partner trpěl se mnou a udělal první poslední, aby se mi ulevilo. Ten soucit měl opravdu velkou "léčivou" sílu, byla v něm blízkost a lidskost a něco obyčejně zázračného. T partnerovi musím přesně říct, jakou pomoc potřebuju, a on zváží, jestli je pro něj zrovna rozumné věnovat tomu čas a energii. Když to pak udělá, jde si klidně po své práci. Někdy si musím asertivně vydobýt, aby se omezil. Vysvětluju si to tím, že sám nezažil nikdy silnou bolest (takovou, ze které zvracíte, potíte se, skoro šílíte a chvílemi ztrácíte vědomí), takže se do toho prostě nemůže vžít.

Zaujalo mě tohle: "A verím tomu, že každá zlá situácia sa dá odvrátiť, keď sa človek nechová ako idiot." - Věříš tomu, i když jako T víš, že to očividně není pravda?
    DIVA
    DIVA --- ---
    MART1NKA: ba co hůř, jaksi přirozeně v takové situaci začnu vymýšlet způsoby, jakými by mohl svoji situaci řešit. to málokteré F přijme s pochopením ;)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BONDA: Pretože mu to nedáva zmysel.

Za mnou nikto nechodí, keď chce poľutovať. Nedokážem poľutovať niekoho, kto sa do svojej situácie dostal vlastným pričinením. Ja vidím, čo ten človek chce, tak zahrám divadlo, že mi to je ako ľúto, ale cítim sa pri tom nepríjemne a neviem, jak moc je vidno, že to je nahrané. A verím tomu, že každá zlá situácia sa dá odvrátiť, keď sa človek nechová ako idiot. Nemyslím si, že som zlý človek, pretože na tomto morálka postavená nie je.
    BONDA
    BONDA --- ---
    DIVA: Já zas jako silné F měla vztah s ještě silnějším F a přesně to byl kámen úrazu. Pak jsem si záměrně vybírala jinak. Vyšlo to a klid je krásnej. Jen mě udivuje ta nižší empatie, nechápu, jak někdo charakterní dokáže tak nesoucítit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam