• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja som Avant-Garde a ENTP.

BONDA
    BONDA --- ---
    BONDA: Nebo to byla Elizhannah... nevím už, ale každopádně ta kniha říká opak.
    BONDA
    BONDA --- ---
    DIVA: Tady se diskutovala ta šikovnost, proto to zmiňuju. Myslím, že Ymladris psala, že šikovnost a S spolu nejsou provázané.
    DIVA
    DIVA --- ---
    BONDA: jak jsi S rozuměla dříve? .)
    BONDA
    BONDA --- ---
    Dočetla jsem knihu Typologie (http://www.databazeknih.cz/...16-typu-osobnosti-ktere-ovlivnuji-zivot-lasku-a-uspech-v-praci-56559).

Líbí se mi část, v níž autor typologicky diagnostikuje několik domácích mazlíčků (např. dvě kočky z jednoho vrhu mají různé typy - působí to docela věrohodně a zároveň mile). Přišly mi inspirativní i praktické rady pro řešení konfliktů, výběr sportu, výběr práce atd. s ohledem na 4 parametry.

Zaujalo mě, že S je v knize překládáno jako "smyslový" a tahle "smyslovost" je definována nejen jako vztah ke konkrétním datům přijímaným smysly, ale i jako praktičnost (i šikovnost spojená s oblibou pracovat s materiálními věcmi, často páce rukama), jako preference krátkodobých konkrétních, jasně definovaných úkolů, ale dokonce i přímo jako tělesnost (smysl pro tělesné prožitky, zakotvení v těle a v materiálním světě). Taky je zmiňována neschopnost abstrahovat z dat obecné principy (abstraktní teorie) a nedostatek fantazie a smyslu pro "zatím neexistující, ale možné".

P překládají jako "vnímání", J zase jako "posuzování". Pro nejnáročnější intelektuální funkce je podle autora předurčen "intuitivní typ s převahou vnímání" (NP), protože tyhle funkce "vyžadují flexibilitu a vnímavost při přístupu k práci". Zároveň je řečeno, že se tělesná koordinace NP typů vyvíjí pomaleji, protože se méně zajímají o jednotlivosti a špatně se koncentrují na detaily. J typy podle knihy posuzují věci černobíle (a požadují to i po ostatních) a nekomplikovaně - je to tak nebo onak, dobře nebo špatně. Jsou přesvědčeni o své pravdě, takže s nimi není jednoduché diskutovat a ukázat jim nový přístup k věci.

Knížka mi přišla docela dobrá, ale za prvé mě nepřesvědčuje překlad a za druhé mám lehké podezření, že do těch škatulek (třeba S/N) uzavírá až moc vlastností, které spolu nutně nemusí souviset. Ale nejsem si jistá, jestli to tak není pro praxi funkční.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    LUCIELD: vyšlo mi "The Wise Owl" (a podle MBTI jsem INFJ)
    KAI
    KAI --- ---
    LUCIELD: mne vysel THE CATALYST (??) (v mbti ENFP)
    KAI
    KAI --- ---
    _BENNY: na to sis nemusel delat test! :D
    BONDA
    BONDA --- ---
    Můj postřeh k INFP: s nadsázkou řečeno není můj život víc než série ohromných emocionálních výbuchů. Krátká období ticha před bouří jen připravují další palčivou explozi. Všechny tyhle výbušné děje se ale odehrávají pod zemí a navenek nejsou vidět. Když je INFP o samotě nebo s nejbližší duší, chová se v dobrém i špatném smyslu jako blázen, ale mezi lidmi má většinou klidnou tvář (i když v poslední době se mi to trochu mění). Proto jsem často překvapená ze zpětné vazby, kterou dostávám (klidná, vážná, za všech okolností milá, mírná a laskavá, na všechno jde s klidnou hlavou, chladnokrevná a konstruktivní, nic ji nevyvede z míry...). Zdá se mi, že si tím INFP trochu budují sebeodcizení (kterým pak sami trpí) a jsou mistři ve společenské sebekontrole. Jsem třeba přesvědčená, že nikdo neumí tak úspěšně předstírat střízlivost jako já - můžu být namol, ale navenek budu pořád "milá, klidná, vážná, laskavá". :)
    V poslední době se nějak přirozeně snažím chovat mezi lidmi jako blázen, když se cítím jako blázen (což je celkem často), a jsem zvědavá, co to udělá.

Jestli se v tomhle někdo nacházíte, napište!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LUCIELD: ale bacha na to, je to porad jen prace se symboly - vyextrahujes hlavni principy, nejak je nazves, das je do protikladu s jinymi a vyjdou ti zajimavy veci (viz napriklad numerologie anebo ty horoskopy - beran je vzdy sobecky a tvrdohlavy, lev je vzdy sangvinik a osvedceny vudce, stir je vzdycky podla zakerna svine apod, a co teprve ty vztahy mezi temi vsemi...). obcas budou s realitou sedet, obcas ne, kazdopadne posuzovat celou svou osobnost temito umele vytvorenymi systemy muze vest k neblahym vysledkum. dulezitejsi je imho zamerit se na podstatu, odprostit se od symbolu, od jejich poctu a vztahu mezi jinymi symboly, a spise se snazit pochopit z ceho vychazeji.
    LUCIELD
    LUCIELD --- ---
    _BENNY: Vida vida :-). Já půjdu v nejbližší době se nechat projet socionikou :-). Děsně mě tyhle testy jako MBTI atd baví, ale ... Chci vědět o sobě více, najít to nejprimárnější nastavení sebe sama a zapojit ho co nejvíc do věcí které dělám aby to bylo efektivnější.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LUCIELD: ja jsem pry krome INTJ taky "THE PROVOCATEUR" :-)
    LUCIELD
    LUCIELD --- ---
    http://www.howtofascinate.com .... Zkoušel někdo? Já ano.

"The VICTOR"..... (dle MBTI – INTJ)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS:
    YMLADRIS: zajimave, z toho by plynulo ze je spise ISTP. coz je typ, ktery bych rekl ze ma k nejake spiritualite asi nejdale (a on u ni skoncil, ale zase dusevni nemoc, zejo). naopak tyhlety vsemozne psycho/duchovni systemy a terapeuticka prace s lidmi, to je neco pro NF samany, lecitele a sarlatany :)
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: Myslím, že NF můžou být hodně systematicky přemýšlející a systémy generující. Aspoň z mojí zkušenosti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: Proc by melo byt overthinking typicke pro NF? Tam znam spis sneni, generovani ruznych obrazu utopickych nebo katastrofickych treba, le jako by volne plynoucih... ale nema to tu systematizujici kvalitu (jung uchopim mentalni funkce rozdelim je na kvadranty dam je do vztahu vytvorim z toho system... tak neco)

ale nevim NF neznam
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: zajímavý...

Mimo téma ad Tvá formulace "myšlení je jeho parketa" - myslíš, že to automaticky znamená, že je někdo T? Není např. "overthinking" typické pro INFP, INFJ atd.?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: no to ani omylem, furt resil jak to maji ti introverti tezky dneska a mysleni je jeho parketa. jsou nejake citaty

Jung identified himself as both INTP and ISTP | CelebrityTypes
    http://www.celebritytypes.com/blog/2012/02/jung-identified-himself-as-both-intp-and-istp/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ja mel teda za to ze byl Jung ENFJ, ale tak ono je to tezky takhle zpetne posuzovat kdo co byl, kdyz si nevyplnil test na mypersonality.info :-) takovy Einstein byl pry dle vseho typicky INTP.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam