• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: Právě jsem sem ráno dávala výpis z testu, které otázky testují N (níže). :) A moje otázka byla, jak z toho odvozujete, že N typy mají tuto intuici/ tyto intuice. Pokud to neodvozujete, proč tomu věříte.

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: když posles testové otázky, někdo ti asi ukáže, které testují vztah k intuicim. mně testy nezajímají, beru to podle poznávacích funkci (ty ne, já vím, ano, už jsme to řešili)
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: Co má podle Tvého názoru v MBTI dohromady s intuicí, jak o ní mluvíte? Kde konkrétně je vazba mezi N a touto "intuicí"? Viz testy.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: tak ptáš se, proč všechny n typy mají intuici. jo? z toho soudím, že možná nevíš, že n znamená intuice.
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: samozřejmě...?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: intuice je to písmeno N v mbti. jsou dvě, Ne a Ni. vis o tom?
    BONDA
    BONDA --- ---
    SATOO: Asi si pořád úplně nerozumíme...
    BONDA
    BONDA --- ---
    SATOO: Mně přijde, že MBTI systém dává vnitřní smysl, který se dá dobře poznat. Ale některé věci mi v tom/ okolo toho nehrají. Jako třeba tahle tzv. intuice.
    BONDA
    BONDA --- ---
    SATOO: Takže to bereš jako zjevenou pravdu, o které nepřemýšlíš a nezpochybňuješ ji - prostě tomu věříš?
    ALESH
    ALESH --- ---
    SATOO: Ja znam taky vlastne jen enfp holky, zato hodne:) ..a myslim te ty skatulky neza zas brat tak vazne, pulka tech holek by jela na voru se srdicky, ale znam i takove co by postavily urcite skvely vor...
    BONDA
    BONDA --- ---
    SATOO: To mě mate. Čemu nerozumíš? - Prostě někdo napíše: INTJ typ (třeba) má silnou (introvertní) intuici a dá k tomu nějaký příklad. Já se ptám, proč by měl mít INTJ typ introvertní intuici. Asi je to někde napsáno, ale to asi není ten důvod, proč si to myslíte... musíte si myslet, že to nějak logicky plyne z vlastností toho typu. Víme pozitivně o čtyřech jeho vlastnostech: I+N+T+J. Jak to tedy z těchto vlastností plyne?
    Analogicky s "intuicí" a INFJ a ostatní typy.
    ALESH
    ALESH --- ---
    SATOO: Jako 100% ENFP nemuzu souhlasit s popisem ENFP voru. Naopak si myslim, ze jelikoz se zajimame tak trochu o vsechno (ale nic neumime poradne:) tak nas vor by nebyl sice nejlepsi, ale plne by poslouzil svemu ucelu - prepluti. :D
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: Dobře, ale proč? Na čem je to postavené? Proč by podle Tvého názoru člověk, který je I+N+T+J (dejme tomu) nebo I+N+F+J měl mít zrovna intuici, dokonce intuici tohohle druhu? Jaký to podle Tebe/ podle Vás dává smysl?
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Též si nejsem jistá, zda jsem porozuměla dotazu tak, jak byl míněn...

    Různé druhy intuice jsou způsobeny tím, zda má člověk intuici dominantní, nebo sekundární, a jestli ji má introvertní, nebo extrovertní. INTJ a INFJ mají oba dominantní introvertní intuici, ale bude se projevovat rozdílně, protože u INTJ je doplněna sekundárním myšlením extrovertním, kdežto u INFJ extrovertním cítěním. Obdobně u těch, co mají dominantní extrovertní intuici (ENFP, ENTP).

    U těch, co mají intuici až jako druhou v pořadí funkcí, budou její projevy slabší než u těch, co ji mají na prvním místě atd.

    S intuicí na třetím a čtvrtém místě v pořadí funkcí si upřímně řečeno nevím rady, tam se bude projevovat asi v nějaké velice primitivní a zákeřné podobě :)

    BONDA
    BONDA --- ---
    SATOO: Mezi intuicí (jak jste o ní vy čtyři psali) a typologií tudíž jednotlivými typy.
    BONDA
    BONDA --- ---
    SATOO: Jakou vidíte vazbu mezi "intuicí", o které jste tu psali (přesněji řečeno to byly různé druhy "intuice") a typologií MBTI? Jak spolu podle Vás souvisí? Které typy ji podle Vás "mají" a proč?
    BONDA
    BONDA --- ---
    Jinak na okraj - dělám si teď experimentálně ten test tak, aby mi vždycky vyšel stoprocentně nějaký typ. Teď jsem si tak vyklikala stoprocentní INTP a čtu si jeho charakteristiku. Zaujalo mě:

    Jediná věc, která INTP drží zpátky, je jejich neustálý strach ze selhání. Působí na ně opravdu znepokojivě. INTP jsou mimořádně náchylní k přehodnocování vlastních myšlenek a teorií ze strachu, že jim unikl nějaký důležitý dílek puzzle. Může jim to svázat ruce a zůstanou ztraceni v nehmotném světě, kde nemají možnost své myšlenky uplatnit. Překonání pochybností o vlastní osobě je pravděpodobně největší výzva, které INTP čelí.
    INTP jsou známí pro svou neúprosnou logiku a brilantní teorie - můžeme říci, že jsou považováni za logicky nejpřesnější ze všech osobnostních typů.
    BONDA
    BONDA --- ---
    BONDA: Ale moje otázka pořád trvá. Zajímalo by mě, jestli by někdo uměl pojmenovat logickou vazbu, kterou vidí mezi N/S (jak jsou definovány testy) a tou "intuicí" různých druhů, o kterých tu teď píšete.

    Třeba v testu, podle kterého určí typ Alberto do svého výzkumu, je N/S u každého respondenta zřejmě určeno tímto:

    Považujete se více za praktického než kreativního.
    Málokdy se necháte unést fantazií a nápady.
    Na procházce přírodou se často ztratíte v myšlenkách.
    Často přemýšlíte nad smyslem lidské existence.
    Vaše sny se týkají spíše reálného světa a jeho dění.
    Často trávíte čas přemýšlením nad nereálnými, neproveditelnými, ale přesto zajímavými nápady.
    Mysl máte neustále plnou neprobádaných nápadů a plánů.
    Nepovažujete se za snílka.
    Obecně se dá říct, že se spoléháte spíše na své zkušenosti než představivost.
    Vždy vás zajímaly neotřelé a nejednoznačné věci (například v knihách, výtvarném umění nebo filmech).
    BONDA
    BONDA --- ---
    SATOO: Pak teda pro evidenci - taky se mi takové těžko vysvětlitelné věci stávají. Nic z toho nevyvozuju, přijímám je vděčně jako dobré, i když těžko uvěřitelné náhody. Často to má nějaký poetický náboj.

    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: Souvisí tohle nějak s MBTI typologií? Ne podle toho, co kde píšou, ale podle Vašeho názoru?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam