• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: K těm lidem, na ty free spirited zkouším se předem zeptat, tj. "mám tě konfrontovat?" aby jako byla pak jejich chyba že to připustili. drtivá většina lidí o to absolutně nestojí. a jinak přesně, kéž by někdo inteligentně konfrontoval mě, nutil mě jít za moje hranice, ... čístá krása
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: Já jak mám za sebou roky a roky toho vytěžování Ti (chytrá jak rádio), tak _vím_ že jsem fakt chytrá, tudíž si můžu dovolit říkat i úplné kraviny.. v půlce věty nebo za dva dny si uvědomit, že je to hovadina. Nijak to neatakuje moji sebehodnotu. Něco takového by se mi moc líbilo i v jiných rozměrech prožívání (emoce, vzhled, jednání s lidma, šikovnost, ...) tam si jistá nejsem a tudíž to furt řeším

    něco jako když někdo VÍ že umí vařit, může vařit i absurdity a experimenty, protože co no kdyžtak se to nebude dát pozřít a co jako
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Super, dík. Další střípek, co mě přiklání k ENTP. Já myslím nejlíp nahlas. Často neúplný myšlenky, ale potřebuju je slyšet.

    K tomu překračování hranic: někteří lidé se se mnou nechtějí bavit. Mají pocit, že je zaháním do kouta a v tu chvíli je pro ně rozhovor nepříjemný. Mě naopak začíná rozhovor bavit tam, kde ztrácím půdu pod nohama, a tím pádem můžu téma nahlídnout z novyho úhlu. (Někdy se pak chytám za hlavu, co jsem to řekla/napsala/myslela za kravinu, ale co už :-D)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MART1NKA: souhlasim, doplnila bych. tezka uloha - zalezi jak je dulezita, pokud je to fakt stres, muze se to uz chovat jinak. ale proste normalni uloha. napriklad rekonstrukce zahrady. ja ENTP bych potrebovala o tom MLUVIT, teprve kdyz to nekomu vykladam, postupne zjistim, co si vlastne myslim. Muz INTP potrebuje KLID aby si to rozmyslel.

    INTJ lidi mi prijde ze ten brainstorming dost popouzi. Jako ze proc zneuzivas muj procesorovej cas tim ze mi vykladas nejake neucelene blbosti, vsechno furt relativizujes. Kde mas jasnou vizi.

    Jinak mame i dite ENTP (7) a pobavilo me jak zatim ten neregulovany mindstream pise do netu

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Mne ten rozdiel medzi primárnou funkciou Ne a Ti príde najviditeľnejší v momente, kde človek dostane ťažko vyriešiteľnú úlohu. Oba tipy takéto úlohy milujú, akurát ENTP začne svižne nahlas brainstormovať a strielať možnosti, z ktorých sa dá vybrať najlepšie riešenie a INTP sa zasekne a mlčí, lebo tie možnosti má internalizované v hlave a pri ťažkých úlohách sa mu mozog zahlcuje. Prežije prvých pár sekúnd/minút paralýzy a strošku interného stresu než to všetko skalkuluje a potom príde s jasnými možnosťami zoradenými podľa pravdepodobnosti úspechu. ENTP je k nemu super kombinácia osobnosti do práce, ktorá mu môže ušetriť tú primárnu paralýzu z množstva možností riešenia, pretože ten jede medzitým nahlas trochu pomalší proces čo jede INTP v hlave a sám si vyraďuje nevhodné možnosti hneď ako ich povie. Než dokončí väčšinou monológ (ostatné typy nechápavo pozerajú), INTP to vyhodnotí a je rozhodnuté. Mala som takúto kombináciu v práci, bolo to fajn. Na vyhodnocovanie fungune výborne i INTJ, len to nepríde s toľkými crazy možnosťami, keď ho človek nechá riešiť úlohu samého. A príde mi lepšie mať možnosť nejaké škrtať.

    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: to je nějaký přirovnání od Naomi, ze kterého se mi prvně dělalo trochu divně :-D

    YMLADRIS: jo, právě bych řekla, že Ti využívám hodně. Nebo spíš hodně reaguju na nelogicnost. To mi dělá problémy v pochopení lidi někdy... Ale celkově jsem spíš "do světa", rozhodně bych se neoznacila za introverta. Takže jsem si přiřadila ENT... vlastně bych si nejradši dala ENiTi :-D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HITOMI: muj partner je INTP a uz rok a pul stastne dodrzuje karantenu, asi nejlepsi obdobi jeho zivota :)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    MART1NKA: potvrzuji, mám to tak pořád :) jsem přes rok zavřená se svým INTJ partnerem, 2 kočkama a naprostá spokojenost. Jediný krušný chvilky nastaly v období, kdy si někteří z mých kolegů zvykli mi volat bez předchozí domluvy, to jsem pak ze zvuku skypu chytala ptsd. Představa těch kanclových smalltalků, kterých jsem teď tak krásně ušetřena, mě děsí. A to občasné žvanění pozoruji taky, měli jsme i pár neformálních schůzek s týmem po pracovní době a stávalo se mi to, pak si za to vždycky hrozně nadávám a říkám si, že mě musí mít za hroznýho kreténa :))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: priklad. Pokrocily zkuseny uzivatel Te, napr. typy ENTJ ESTJ je leader. Vi jak se vkladat do lidi, zajistovat aby se srovnali a posunovat je zadoucim smerem. Ridi.

    Zatimco ja, ktera mam Te na patem miste, tak kdyz se mi zapne, pusobim jako ctyrlete decko, ktere rve na lidi a snazi se je donutit aby udelali co ono chce. Protoze moje Te se typicky zapne az ve stresu a je nerozvinute, ta agresivni pronikajici energie tahnouci zalezitosti k vytcenemu cili je hodne ... no proste syrova, jako ze "boss totalni zacatecnik"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: koberce lasky jsou co?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: ad MBTI nazvy (ENTP...) versus funkce (Ne, Ti, ...). Nazvy vymyslely ty Myers Briggs, kdyz udelaly typologii a test. Pripadalo jim to tak prehledne. Nevim no. Kdyz chcez z nazvu rozlustit funkce, musis trochu neco vedet. E znamena ze dominantni funkce je nektera z extrovertnich. N T znamena ze dominantni a druha funkce jsou nektere z tech N T funkci. P je percieving a znamena to, ze tento typ svou prozivaci funkci (tu kterou ma jako dominantni nebo druhou) extrovertuje. Takze ENTP : Ne Ti Fe Si Ni Te Fi Se. Musi to clovek trochu procvicit, nez se to nauci.

    Co se tyce introverze a extroverze, ENTP a INTP maji stejne funkce, ale prehazene poradi NeTiFeSi a TiNeSiFe. Podobne jine dvojice treba ENTJ INTJ nebo janevim ISFP ESFP. Konkretne ENTPs se rika "nejvic introvertni extroverti" tak si myslim ze nekdy muze ENTP fungovat trochu jako INTP pripadne naopak (INTP jsou taky dost vystredni a free spirited...). V cloveku pusobi vsech tech 8 funkci, podstatny je, co okolnosti vlastne vynuti. Takze kdybys casto, dlouho pouzivala hlave Ti (logicka analyza, pozadavek aby veci davaly smysl, ...) budes pusobit vic jako INTP. Treba v praci, kde na nejake crazy napady nikdo neni zvedavej.

    Ohledne preklapeni Ne do Ni, nebo Te do Ti ,,, to je spis tak, ze ty funkce s opacnym indexem mas hodne malo rozvinute, jung by rekl ve stinu. Taky v tobe pusobi ale hodne nevedome, detsky infantilne. Stinove funkce se vetsinou dostanou na radu kdyz je nejaka nenormalni situace (normalni situaci by poresily tvoje bezne funkce), napr. ve stresu, v konfliktu, nebo i treba pri tom hustem sexu, ve snu, pri brani drog, ... proste kdyz je prostor aby se vynorovalo nevedomi

    Funkce s opacnym indexem nejsou moc podobne. Je to rekla bych zjednodusene skoro az opak. Treba Si - kouka se do minulosti, srovnava aktualni zkusenost s minulou, chce aby se delo to co minule fungovalo. Se - neustale zkousi cokoliv noveho, akce predevsim, ... Nebo Ne - neustale generuje nejaky proud napadu a perspektiv, relativizuje, tvori a tvori, neni to jako by v cem zakotvit. Do siroka. Ni - vize, "tohle to znamena" - takovy jako by jednoznacny intuice ze neco nejak je. Takovy uzky.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    A je to teda tak, že když se z ENTP stává introvert, tak se mu překlápí to Ne do Ni a Ti do Te a je z něj INTP? Nebo začíná dominantně používat do Ti a je z nej INTJ? Mně pořád hlava nebere, že jsou ty funkce vzdycky s opačným indexem. Že třeba není ENeTeP... (nebo to chápu špatně celý?)


    YMLADRIS: a co je naučný... Mě mateřství hodně nutí používat ty SF a musím se to teda aktivně učit a jít tomu hodně naproti (díky Naomi a kobercům lásky, nenásilný komunikaci a tak podobně :-))
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    YMLADRIS: Ja som si myslela, že som ENTP, na vysokej som bola veľmi spoločenská, potrebovala som kontakt s ľuďmi, kolektív, approval od ostatných atd. Môj momentálny pravidelný kontakt je jeden (ISTJ) muž, jeden (INTJ) kolega, 3 kočky a stovky kytek a som v pohode, z návratu do spoločnosti sa mi nerobí dobre.
    Nechcem sa baviť s nikým cudzím, z telefonovania mám úzkosť, pred oslovením cudzieho človeka musím robiť dychové cvičenia. Keď už tú osobu poznám, alebo sa pred ňou osmelím, tak strašlivo mluvím. Občas nikoho nepustím k slovu, chudáci. Ono INTP je fakt divný introvert.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: tak jestli to tak je, tak se tesim az jednou pokecame a vymenime si zivotni pocity a dojmy. zajima me, co je u tech ENTP zen dany typem a co uz je individualni, ... ("I’m not necessarily trying to be a jerk")

    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: pak tedy spiš ENTP :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: Zkus si vzpomenout na svou povahu před mateřstvím protože to měl člověk typicky větší prostor se chovat tak jak je mu přirozený. být matka už je hodně určující role
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Dobře, že to tu ožilo. Já se snažím určit podle knížky Šárky Mikový a jistá jsem si jen NT. V testech mi ty krajní vychází střídavě...
    Řekla bych, že prijmám extravertně a rozhoduju introvertně, ale nevím, co z toho je dominantní funkce.
    Kovid a HO to celý trochu odchyluje od normálu, protože mám najednou plný zuby lidí doma, ale chybí mi lidi venku.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    YMLADRIS: Jn, já měla zase pocit, že musím být spíš extrovertní a dost dlouho se mi dařilo mást nepřítele, ale teď mám už dlouho dost stabilní životní i pracovní zázemí, že naštěstí nemusím :) a po roce na HO už si jen přeju, ať se nemusím vracet do open space :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HITOMI: ja jsem si zase v mladi myslela, ze jsem INTP, protoze okoli ocenovalo analyticke schopnosti, nikoliv tvorivost.. ale pak jsem prozrela: ENTP - most creative, cleverest, best type overall
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Já se divím, že jsem na nástěnce mezi ENTP, když už jsem snad 10 let úplně extrémní INTP :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam