• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) je osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti. Katharine Cook Briggs a její dcera Isabel Briggs Myers vytvořily test během 2. světové války a jeho kritéria vyplývají z teorií Carla Junga v jeho práci Psychologické typy. Test je často používán v oblastech pedagogiky, při osobních pohovorech a výběru zaměstnanců, v manželských poradnách a pro osobní vývoj.

    Indikátor se liší od standardizovaných testů a jiných měřitelných vlastností, jako inteligence. Místo toho zařazuje osoby podle jejich dominantních vlastností.

    -------------------

    Pro mně se stal MBTI výborným sebe-poznávacím nástrojem a narozdíl od mnoha jiných "osobnostních testů" vám skutečně přinese o sobě nové informace, pomůže vám uvědomit si jací vlastně jste, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, a co vám vyhovuje či naopak.

    INFO

    http://similarminds.com/ - Mnoho různých testů, popisy MBTI ve vlastnostech
    http://www.personalitypage.com/ - Širší popisy jednotlivých typů + jednotlivé oblasti (vztahy, kariéra, os. rozvoj ...)

    TESTY

    http://www.mypersonality.info/test-personality/ - Nejspíše nejlepší MBTI test (76 otázek, anglicky)
    http://similarminds.com/jung_word.html - Rychlý test ... pouze určujete přesnost vlastností (70 vlastností, anglicky)
    http://spt.skeletus.com/ - Není ideální, ale výsledek zhruba sedí (58 otázek, česky)

    KOMUNITY

    http://www.mujtyp.cz/ - Nový český prostor pro MBTI ... chat, diskuze, seznamka, to vše propletené MBTI typy uživatelů (povinný 20-otázkový test při registraci)
    http://www.mypersonality.info/ - Jeden z nejlepších MBTI testů + výstižné popisy typů a odkazy
    http://www.globalchatter.com/ - Zrušeno
    http://personalitycafe.com/ - Rozsáhlé fórum zabývající se MBTI a sdružující lidi určitého typu k diskuzi
    http://www.typologycentral.com/ - Další rozsáhlé fórum zabývající se MBTI a sdružující lidi určitého typu k diskuzi



    -------------------

    K ČEMU TO TEDY JE ?

    může vám to pomoci ...
    - poznat sám sebe, uvědomit si své kladné a záporné vlastnosti a podle toho lépe vést svůj život
    - lépe pochopit ostatní, zjistit proč se jejich pohled na okolí může tolik lišit a proč
    - uvědomit si co vyhledáváte na partnerovi, co vám vyhovuje a podle toho výběr partnera uzpůsobit
    - pochopit různé společenské vztahy ... např. učitel - žák, rodič - dítě ... a např. proč nefungují (rozpor S vs. N ... J vs. P) a jak je zlepšit
    rozbalit záhlaví
    JONKA
    JONKA --- ---
    YMLADRIS: tomu asi nerozumím. spíš jsem měla za to, že v interakci s dětma (vyhrocené) ty (debilní) vzorce naopak najíždí. a nerozumím ani tomu, jak na nich trénovat extroverzi. docílit harmonie u obou najednou je pro mě skoro až nadlidský úkol teď, pokud se to nestane nějak zázračně samo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JONKA: aha, mas deti? deti mi prijdou super v tom, ze furt cloveka nuti vychazet ze zajetych vzorcu chovani. vuci detem ti taky nejde projevovat svou tvorivost a svoje vhledy? na nich se ta "extroverze" trenovat neda? jsou teda jeste malinky, za par let to už budou tvoji parťáci, ... takže možná se otrkáš úplně automaticky
    JONKA
    JONKA --- ---
    YMLADRIS: mně právě kupodivu ten popis INFJ v té knížce o matkách nijak moc neoslovil, ne že by byl úplně mimo, ale ten poměr "jo, tohle znám" tam nebyl nijak výrazně větší, než když jsem si četla jiné typy, a něco mi bylo úplně cizí. v té o dětech to bylo asi trochu lepší, tam bylo víc aha momentů. její kurz ale zvažuju, jen mi to zatím nevyšlo, nejsem z brna a děcka jsou ještě celkem malé (1 a 3). teď ale jsem v tom jejím klubu, tak uvidím.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JONKA: k te Mikove me napada ze jedna jeji dcera je prave INFJ. videla jsem s ni webinar o puberte, kde Dája zavrena cely tejdny ve svym emo pokojicku odmita vylezt z postele (mozna prehanim), depka a Mikova co jako s tim? Pak ji nejak rozpohybovavala proste nutila do zivota a prekonalo se to ... ale tim se snazim rict, ze Mikova ma zkusenosti s INFJ z prvni ruky (ale ona uz to jede nekolik desetileti a porad si vsechno eviduje a proveruje s realitou jako ruzny poznatky od lidi z realu, takze obcas fakt ma dobry napady)

    nevim odkud jsi ani jaky mas moznosti, ale treba by ti nejak pomohlo odchodit jeji kurzy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JONKA: tak to je super
    JONKA
    JONKA --- ---
    YMLADRIS: ha, je to asi docela přesné. "They poke holes in all of their ideas or the ideas of other people. They feel paralyzed because they are not willing to step out and produce anything that reveals the creativity and insights in their own mind." Paralyzovaná si tím teda připadám dost. Tož tak jsem ráda, že jsem se nakonec překonala a napsala sem, jsou z toho cenné vhledy :) ten mechanismus "Ni ví, že to dopadne blbě, protože blbě = ne totální harmonie" si aplikuju na více svojich různých zablokování a sedí to, mám z toho dobrý pocit, že tomu víc rozumím.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JONKA: jeste k tomu jak pises, ze Ti ti to tak akorat zhorsuje. napadlo me jestli jsi teda v NiTi loop.
    to se stava vsem typum treba ve stresu, ze jedou smycku ze sve prvni a treti funkce (jako by se uzavres do svoji introverze, nebo extrovert zas extroverze) a muze to byt dost smrtici tim jak je to nevyvazeny. Klikla jsem na prvni odkaz na googlu a maji stejnej nazor jako ty - vedome zamerne procvicovat to Fe (pospolitost s lidma) na malych vecech

    The INFJ Ni-Ti Loop - What it Means and How to Cope - Psychology Junkie
    https://www.psychologyjunkie.com/2020/04/16/the-infj-ni-ti-loop-what-it-means-and-how-to-cope/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JONKA: chápu.
    Ni má vhled že to dopadne blbě. co ale znamená to blbě to definuje Fe. pro fe je krajně nepříjemná situace kdy tě odmítají lidi v tvojí skupině.
    Kdyby jsi byla intj to znamená rozhodovalo by ti Te tak by ti nejspíš bylo celkem fuk jestli tě odmítají lidi v té skupině .ale nesnášela bys situace kdy jsi hloupá neefektivní nesystémová iracionální nevykoná nelogická prostě nechováš se tak jak káže hodnotový systém Te

    Od použití Ti si slibuji analýzu těchto věcí jakože ujasnit si cíl. stromy .ujasnit si že si přecitlivělá na odmítnutí od lidí zkusit vymyslet nějaké strategie jak by ses mohla podpořit kdo by třeba mohl zabojovat o stromy s tebou atd jako určitě to není jednoduché ale to Ti se prostě snaží objektivně zvažovat různé fakta a analyzovat situaci hledat pro a proti když ho teda necháš... Teď mě napadá že je to silný princip v psychoterapii že se tam rozebírají různé situace z různých úhlu pohledu což by tě mohlo osvobozovat z toho diktátuNi "i prostě to dopadne blbě a nemá význam se snažit"
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    JONKA: a mas prosim nejaky popis, co se tim mysli? protoze treba anglicka wikipedie mluvi o I/E tak, jak mi prijde obvykle ..
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    URPUTNIK: velký písmeno je funkce, malý písmeno, jestli je ta funkce introvertní nebo extravertní.
    JONKA
    JONKA --- ---
    URPUTNIK: je to ještě trochu složitější, Ni je introvertní intuice a mají ji jako primární IN*J a jako sekundární EN*J, tzn. ti, co mají extrovertní funkci rozhodovací. oproti tomu Ne jako extrovertní intuici mají dominantní lidi EN*P a sekundární IN*P. a ta funkce podle toho, jestli je introvertní nebo extrovertní, funguje jinak.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    a jen abych vam rozumnel, tim "Ni", myslite iNtuition? "Ti" je pak Thinking? porad mne to mate :) ted mne napadlo, to druhe pismeno je mozna ve skutecnosti prvni pismeno, tzn intro/extroverze? pak Ni ~ IN** .. Fe ~ E*F* .. apod?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    JONKA: OT - to ze nekde stromy nestoji, je budto podminkama (napriklad je tam presne pod tim potrubi, takze ma sazeni specifika a radsi se to nedela) .. ale typictejsi duvod je, ze se na to nikdo ani nezeptal a protoze verejna sprava nema cas resit veci, ktere nikoho nepali, tak to tak zustane .. ja bych se na to proste jen zeptal, nemusis to rikat jako "potrebuju tadyhle strom!" .. a ze je prelom volebniho obdobi muze taky pomoct :)
    JONKA
    JONKA --- ---
    YMLADRIS: aha, takže ta nechuť se nějak zapojovat vlastně může pramenit spíš z té Ni (která ví, že to dopadne blbě), než z Fe (která nechce, ať je konflikt). to je zajímavé a celkem mě to v tom chápání posunulo.
    příklad, bydlím na vesnici a je tady několik veřejných míst, kam by se podle mě měly zasadit stromy (už dávno). já bych to mohla zkusit nějak iniciovat, prosazovat, ale vím, že by někdo určitě byl proti (jinak by tam asi už stály že) a v naší obci se vztahy dost jedou, jako ostatně asi všude na vesnicích. takže se k tomu nemůžu odhodlat. Ti se mi do toho zapojuje, zdá se mi, spíš jako vysvětlováním sama sobě, proč to nemá cenu a že vlastně nejsem žádná arboristka nebo krajinářka nebo prostě odborník a třeba mi jen uniká, proč tam ty stromy být vůbec nemůžou a tak. Nebo to není Ti? Nevím.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JONKA: jeste to "co si pomysli ostatni" je podle me strach z konfliktu, ale ne vnejsiho ale vnitrniho. ze te nekdo odmitne problematizuje, nedejboze bude ponizovat a ty budes mit v sobe konflikt: nejaka tvoje cast chce neco, a proti ni stoji nejakej zvnitrnenej inkvizitor zivenej tim vnejsim odsouzenim, kterej do te prvni casti kope

    ale to samozrejme nevim. napis ty, jaka je ta situace ze "ostatni si neco pomysli" pro tebe
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ELIZHANNAH: Emoce mi prijde ze maji vsichni lidi a jak moc je davaji najevo ven, to mi pripada ze je hodne dany zvykem v dane rodine (nechovej se jako hysterka)

    Dominantni Fe sere, kdyz se deji "nespravne veci". Je to judging funkce, furt posuzuje a zaujima postoje. Podle ni jsou nespravne veci ty, ktery jsou mezilidsky neharmonicke. Kdyz je situace podle ni "spatne", tak jde do akce a snazi se situaci napravit. Pro lidi kteri maji uplne jiny funkce, to vyzniva jako intruzivni, jako pachani dobra. Fe babicka se rozhoduje za tebe, kolik potrebujes snist knedliku.

    Ale v mnoha situacich je to fajn, treba koukas zmatene v novym kolektivu, dom Fe clovek prijde a zacne se o tebe starat. Nebo nekde nejaka sikana, dom Fe budou prvni, kteri se budou snazit dosahnout harmonie. Budou chtit aby se vsichni citili fajn, ale na druhou stranu pokud ty jsi ten kdo harmonii narusuje, dostanes klidne pojeb ty.

    Co je to ta "harmonie" si dom Fe urcuje citem. ESFJ hodne jedou proste to co je ve spolecnosti normalni, jak se zvykove chovame, kdyby vsichni se k sobe chovali hezky tak jak je zvykem, zdravili dekovali byli ohleduplni, byl by raj na zemi. ENFJ hodne jedou nejaky svoje vize kvalitni spolecnosti (nemusi to uplne byt to, co je ten spolecenska norma, ale oni to citi jako mezilidsky spravny). Jejich "harmonie" nemusi byt logicka tim dokazou hodne tocit T typy, kteri se rozhoduji zase jinak
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JONKA: Ja mam Ni nekde hodne hluboko, takze nevim. Jenom si PREDSTAVUJU, ze vam to dela ta Ni. Je v tobe impuls k nejaky interakci, a Ni k tomu hned hodi vhled "to dopadne blbe". Protoze pro vas "blbe" je cokoliv, co neni totalne harmonicky (Fe by chtelo harmonii). Takze mas zkusenost z tisicu ne dokonale harmonickych interakci cili zase vis ze to bude bolestivy. ALE FAKT NEVIM

    Kdybych mela velkej blok proti konfliktu, snazila bych si zapojit tvoji treti funkci Ti, logickou analyzu. Jako ze co je cil v te situaci. Jak muzes omezit bolest. A trenovala bych se zkouset to prochazet. Nevim jestli mas deti. Kdyz je potreba diteti vyndat trisku, nelze to udelat harmonicky, ale je to potreba udelat.

    Mas konkretni priklad situace, kde mas impuls se do neceho pustit, ale vymluvis si to jako ze je to beznadejny?
    JONKA
    JONKA --- ---
    ELIZHANNAH: já to nevnímám úplně tak, že bych sama sobě byla neviditelná a upozaďovala, co chci, to vůbec. ale je fakt, že se prostě spíš snažím si jet to svoje úplně mimo lidi, abych jim nic nenarušovala. a pak to právě dopadá tak, že si přijdu až moc izolovaná od světa. tak si říkám, že možná zkusit to Fe využívat nějak aktivně a ne se tím jenom nechat vláčet by mohlo pomoct. třeba.

    YMLADRIS: ty vhledy v místnosti s lidma zní dobře a taky mi to dává smysl. a to blokování - přesně, nemá smysl lidem nic říkat a nic po nich chtít, radši prostě neřešit a nevměšovat se. je to hodně omezující. takže jakoby strach z konfliktu je projev špatně rozvinuté Fe a chtělo by to makat na tomhle, jo? já jsem v tom vnímala víc to "co si pomyslí ostatní". tak to bude možná výchova :D
    Miková mě docela mate v tom, že napojení se na ostatní, vcítění přisuzuje Fi.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    YMLADRIS: to je zajímavý s tím Fe. A jak se chová jedinec, který to Fe dominantní má? Asi si ho představuju jako krapet... no, příliš emocionálního jedince, nepříjemně emocionálního, ale to mám asi předsudky, co? Já jsem tedy taky INFJ, takže taky Fe až sekundární funkce.
    JONKA: no jo, mě to taky leckdy štvalo, že se pořád příliš ohlížím na to, co všichni ostatní, ale sama sobě jsem až snad neviditelná, ten fakt, že co chci, potřebuju, cítím já, to prostě upozaďuju. A přála jsem si být někým, co pro sebe označuju jako "robot", kterej je prostě výkonnej a neřeší pořád, aby někomu neublížil, a že nemůže udělat tamto, protože tamten potřebuje toto a támhleten zase támhleto :) To je fakt až na hlavu, někdy.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JONKA: Mikova tomu Fe rika "potreba harmonie ve skupine". Jeden (dle mne) INFJ mi to popisuje tak, ze ta Ni docela jede vhledy tykajici se mezilidskych energii. Jako ze prijde do mistnosti, chvili vnima lidi a uz tak nejak vidi, co se deje, kdo si co jede na vzorce, ... jako by co by kdo potreboval, kde vznikne jakej konflikt.. (nevim ale na beton zda to je jeho osobni skill nebo je to obecne INFJ, ale dava mi to smysl)

    Lidi s dom Fe maji tendence pachat dobro. Vi, co je pro tebe dobry, budou za tebe bojovat. Budou prosazovat harmonii ve skupine. Tak nejak casto bez ohledu na to, co si o tom jednotlivec mysli - jim jde o to kolektivni dobro.

    Pokud jsi INFJ, nemas Fe jako dominantni, ale slouzi ti jako pomocna pro ty tvoje vhledy a intuice.

    Prijde mi, ze (inteligentni) INFJ vidi, ze mezilidske interakce nelze provozovat bez bourani a vytvareni utrpeni. Coz ho casto dost blokuje (ma vubec smysl lidem neco rikat? neco po nich chtit? jsou to vetsinou jen tupa zvirata..) Chce to vedome se rozhodnout, ze urcity veci chces zkouset delat, .. chces zit ve vnejsim svete.. a nelze to zaridit bez konfliktu. Je to jako kdyby ses na stary kolena rozhodla naucit se chodit. Pady jsou neodvratne a bude jich mnoho, ale v podstate dojdes kam potrebujes, postupne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam