• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYHodinky - Jake mate? Jake chcete? O kterych snite? obrazky,rady,diskuze

    Pro nekoho je to soucast ruky, pro nekoho jen modni doplnek - Hodinky vsech druhu a tvaru!..podme se o nich pobavit (pripadne zaslintat :)
    rozbalit záhlaví
    FINSON
    FINSON --- ---
    VACA: Sorry, špatně jsem četl. Odchylka < 15 sekund je u mechaniky špičková hodnota i pro nové čerstvě zaběhlé strojky, to není o čem debatovat. Na takovej bych taky nechytal, ať starej nebo novej.
    Pořád platí, že po těch cca 5 letech začne mechanice vysychat mazivo, což se může poznat zpožďováním nebo sníženou rezervou nátahu - nicméně u takhle skvěle šlapajících vintážek bych počkal, až se začnou rozcházet nebo "zadýchávat", to je fakt.
    VACA
    VACA --- ---
    FINSON: To ne, to jsme si nerozuměli. Já mluvil o odchylce v řádech JEDNOTEK vteřin:) Minuta je hodně a dal bych je tam taky, o tom žádná.

    Taky těžim ze zkušenosti. Mám 30let starou automatickou ETU. Odchylku mi dělá +5 až +8 fteřin v závislosti na tom jak je v noci odložim. 
    Nechat je rozložit, vyčistit, odmastit, namazat a složit byla jedna z prvních věcí co jsem s nima chtěl udělat. 
    Nejeden človíček a nakonec i nejmenovaný specialista mi řekli, že když jdou takhle pěkně a konzistentě, není důvod je otevírat a celou proceduru absolvovat.

    Někeré auto ety na tuhle přesnost nedosáhnou za svůj život, a tak proč štourat do něčeho co perfektně funguje... 
    FINSON
    FINSON --- ---
    VACA: Hodinovej strojek je mechanická věc, která potřebuje pravidelný servis a výměnu maziva stejně jako motor v autě, jenom má trochu jiný intervaly - doporučuje se 5 let max., tady takovíhle stařečkové právě té péče potřebují už občas trochu víc.
    Ono to bude vypadat blbě, že zas píšu o Knesplovi, fakt mi za to nic neplatí, ale třeba ty starý Eterny, když jsem koupil, tak šlapaly v pohodě a dělaly minutu do plusu za den, což je na vintážky krásný, podle tebe na servis nemusely - no, nemusely, ale já je tam dal a teď dělají do plusu nějakých 10 - 15 sekund.
    Mám 3 kousky staré 40 - 60 let, všechny 3 prošly Knesplovi + Majzlíkovi rukama a jsou to po rádiem řízených Casiích a solárních Seikách moje nejpřesnější hodinky. Rok starý mechanický Seika SARBy poté, co si sedly, ani dva roky starý Orienty Ray po seštelování u Frýdla, takhle přesný nebyly...
    VACA
    VACA --- ---
    FINSON: ja jsem zase toho názoru, že pokud jdou hodinky přesně tak bych je určitě nerozdělával... (přesně rozumíme odchylku, ideálně plusovou, vřádu jednotek fteřin u mechaniky, ale to je tady obecně známá věc.)
    Čistící zásah do strojku a výměna mazání může znamenat, že si strojek bude "sedat" zase třeba i několik měsíců než se nějak ustálí, a výsledek nemusí být dle očekávání. Zvláštěpak u tehle starejch strojů...

    Podle mě by se hodinky neměli vubec otevírat, pokud netrpí nějakým neduhem nebo se zásadně nerozcházejí. Je to jemnej mechanickej stroj kterej je nějak zaběhnutej...
    Ale tak to jsem zase já, no:)

    Ale to neznamená že bych se o stroje nestaral, třea náplně v motoru měnim pravidelně, ale jemnej hodinovej strojek neni motor u auta žejo... :)
    ADDALBERT
    ADDALBERT --- ---
    PHAILO: To bylo knězem invictam...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MART1NKA: To je moc hezký!

    ADDALBERT: Na kompilát docela drahé (pokud je to CZ cena).
    FINSON
    FINSON --- ---
    TEDDYBEDDY: Pokud na to nebude muset shánět díly na výměnu a půjde fakt jenom o vyčištění, namazání a seřízení, tak by ses měl vejít do měsíce a 2k, možná i do 1k...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    FINSON: Nevíš, co za to Knespl chce? Páč u Dušáka je to na 3měsíce a min 10k za kompletní servis.
    ADDALBERT
    ADDALBERT --- ---
    SHARK: luneta mi připomíná Omega Seamaster a cifernik
    suby. Na rozdil od stainu je to spíše "kompilát". Na druhou stránu ja bych volil stejne ty steiny- osvědčený design.
    Potapky s koulema jsou ale tyhle...

    FINSON
    FINSON --- ---
    KOUDY: Jak píšu, za 11k fajn. Asi bych se zajímal, kdy byly naposledy servisované a jak jsou na tom s přesností, ale to jsem holt já.
    MART1NKA: Jestli chceš elegantní hodinky zvučné značky a natahovat si mechaniku, tak tohle je skvělá příležitost. Ale panu Knesplovi na vyčištění a promazání bych je stejně zanesl :-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    FINSON: jj..ale taky sem si vsimnul ze sou to hezky vintage omegy ktery nebudou stat v takovymhle stavu 100 dolaru :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja som totižto po týždni premýšľania zistila, že moje nerdy ja nie je stotožnené s baterkovými hodinkami a že aj keď dopadnem ako mama (naťahuje ich v priemere dvakrát za týždeň), tak je to proste hezký pocit, že sú v tom ty kolečka.
    ADDALBERT
    ADDALBERT --- ---
    MART1NKA: vypadají v super stavu... Proc ne.
    FINSON
    FINSON --- ---
    KOUDY: Všiml sis, že jsou dámský a nemají ani 3 cm? ;-) Ale jako jo, za ty prachy dobrý.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MART1NKA: super za tu cenu
    FINSON
    FINSON --- ---
    MART1NKA: U nás by to nikdo nenosil, ale jinak not bad :-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    FINSON: prý jo:
    FINSON
    FINSON --- ---
    MART1NKA: Not bad. Teda pokud zevnitř vypadají podobně jako navenek a šlapou.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    chce za ne 11k
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    PHAILO: Dizajn ok. Jenže to není na doživotní patent. A za 50l. se konkurence posunula o 1000% jak s kvalitou tak s cenama. Dyk oni ani nenabízejí moderní velikosti, ani nějakej remake svejch starších zajímavejch modelů. Např. v tomhle případě to za ně udělal Steinhart [ TEDDYBEDDY @ Hodinky - Jake mate? Jake chcete? O kterych snite? obrazky,rady,diskuze ]

    Jasná věc je, že rolády jsou světovým etalonem cennýho předmětu, ne užitný/ technologický hodnoty ani imo estetický, to je vzhledem k jejich cenám úplně mimo. A v tom to imo celý je. Když seš agent, obchodník se zbraněma, dobrodruh, etc. máš rolády, dva zlatý řetězy a kódr s briliantem jako pohotově likvidní kapitálek dyby se něco zvrtlo na akci v Mogadišu :)
    Jako technologicky nebo esteticky zajímavý hodinky s ohledem na cenu si 9999/10000 prostě koupí něco jinýho ikdyž by na to měli. Já si u nich prostě nevyberu. Ledatak Milgaussy, ale ve 40mm kejsu? To frčelo před 15lety, a z tý doby mám jedny modrý Citizeny, kerý imo vypadaj líp a ještě fičej celý ty roky na solár s nedostižnou přesností oproti automatům. Neni tam teda ten nápis Rolex. Koho to ale kua neska zajímá? I v topgearu si z toho dělali prdel přesně v tomhle smyslu ( a všichni nosej nějaký Casia).
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    STEPNI_VLK: Moje zkušenost je taková, že hodinky fakt business nedělají. Ale je fakt, že neprodávám X šestky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam