TEDDYBEDDY: sorry že sem se rozkecal, ale jestli natahování pokládáš jako opruz, pak mechanický hodinky možná nejsou tvoje parketa.. Automaty jsou zase náchylný na vibrace díky tomu exentrickýmu vahadlu který je natahuje... Všechny mechanický hodinky se furt někam rozcházejí. Nikdy nejsou přesné, to je prostě u všech mechanickejch hodinek ve větší či menší míře normální.
Tohle se u mechanik snaží eliminovat tourbillon, kerej neustále otáčí nepokojem a snaží se tak eliminovat působení gravitace. Jenomže to jsme úplně v jinym levelu. Osobně bych si radši koupil baráček za prahou, než hodinky s tourbillonem :D Hodinek neni nikdy dost, ale baráčků taky :DD Prostě na to nemám, přiznávám se:)
Prostě jestli chceš hodinky kerý jdou "přesně", odchylka se u nich projevuje v řádech týdnů a zárověň nevyžadují téměř žádnou péči a mnohé vydrží, tak quartz no... Nebo pak jak tu bylo zmíněno rádiem řízenej quartz. Tam máš pak přesnost teh atomovejch hodin někde ve frankfurtu, podle kerejch se sami štelujou.. :)
A jako neni to od věci preferovat quartz, nebo klidně i digitálky, mě to nijak neuráží.. Ale já osobně mám v dnešní předigitalizovaný době plný displayů a počítačů všude kam se podiváš potřebu mít strojek na perko. Je to pro mě taková satisfakce a dělá mi to dobře na duši :)