• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYHodinky - Jake mate? Jake chcete? O kterych snite? obrazky,rady,diskuze

    Pro nekoho je to soucast ruky, pro nekoho jen modni doplnek - Hodinky vsech druhu a tvaru!..podme se o nich pobavit (pripadne zaslintat :)
    rozbalit záhlaví
    FINSON
    FINSON --- ---
    Jinak teda jestli já se dožiju sedmdesátky a vnuk za mnou přijde s něčím takovým, tak s ním stáhnu flašku toho nejlepšího chlastu, co budu mít schovanej na výjimečný příležitosti! A nařídím jeho tátovi, že se s ním podělí o kusy z mojí sbírky, co zdědí.
    FINSON
    FINSON --- ---
    LUCKYBSD: O těchhle už dlouho přemýšlím v černé. Restecp!
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    Deda bude mit 70. narozeniny, jelikoz zbytek rodiny nema vkus a koupil by mu Casia (coz je zverstvo vzhledem k tomu, ze celej zivot mel mechaniky), tak jsem se do toho vlozil. Volba padla na Seiko SNZH53. Uz se nemuzu dockat az dorazi! :)

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Tak som ich nevzala, pretože v popise majú 21mm a chcela by som väčšie. Hľadám ďalej, není kam spěchat.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    MART1NKA: U vintage Omeg je jeden problém - člověk nikdy neví, jestli je to slepenec nebo ne. Být tebou, přeptal bych se nejdřív lidí na Chornomag fóru, co si o nich myslí. Ten cifr třeba nemusí být vůbec originál. 11 tisíc není zrovna málo peněz, a dát je za Omegy, které nejsou Omegami není úplně výhra. Jinak ale chválím odklon od quartzu ;)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    FINSON:
    VACA:
    Jasně. Ale dejme tomu, že 5x do roka prostě zapomeneš ( já třeba každej tejden) A esi se nic nezměnilo, tak dojezd nátahu se projeví tak, že strojek chvíli funguje/ nefunguje. Hodinky sice zrovna tikají, když s nima pohneš, ale...
    Preferuju prostě účelnost a spolehlivost. A rádiem řízený solární kvartzky jsou bez diskuze vrcholem evoluce, ikdyž asi není na výběr dostatek zajímavejch dizajnů.
    Esi ale někdo dá přednost kapesním přesejpačkám, tak respekt ovšem :)

    VACA
    VACA --- ---
    TEDDYBEDDY: sorry že sem se rozkecal, ale jestli natahování pokládáš jako opruz, pak mechanický hodinky možná nejsou tvoje parketa.. Automaty jsou zase náchylný na vibrace díky tomu exentrickýmu vahadlu který je natahuje... Všechny mechanický hodinky se furt někam rozcházejí. Nikdy nejsou přesné, to je prostě u všech mechanickejch hodinek ve větší či menší míře normální.
    Tohle se u mechanik snaží eliminovat tourbillon, kerej neustále otáčí nepokojem a snaží se tak eliminovat působení gravitace. Jenomže to jsme úplně v jinym levelu. Osobně bych si radši koupil baráček za prahou, než hodinky s tourbillonem :D Hodinek neni nikdy dost, ale baráčků taky :DD Prostě na to nemám, přiznávám se:)

    Prostě jestli chceš hodinky kerý jdou "přesně", odchylka se u nich projevuje v řádech týdnů a zárověň nevyžadují téměř žádnou péči a mnohé vydrží, tak quartz no... Nebo pak jak tu bylo zmíněno rádiem řízenej quartz. Tam máš pak přesnost teh atomovejch hodin někde ve frankfurtu, podle kerejch se sami štelujou.. :)

    A jako neni to od věci preferovat quartz, nebo klidně i digitálky, mě to nijak neuráží.. Ale já osobně mám v dnešní předigitalizovaný době plný displayů a počítačů všude kam se podiváš potřebu mít strojek na perko. Je to pro mě taková satisfakce a dělá mi to dobře na duši :)
    VACA
    VACA --- ---
    TEDDYBEDDY: mechaniky natahovací navíc bývají zpravidla přesnější a konzistentnější než automaty... a jak říká FINSON, každý ráno si u čaje/kafe zakroutíš korunkou, což může být příjemný rituál jak začít den. Navíc je to přímý kontakt s tou mechanickou strojovnou, páč ono to vnímáš jak ten strojek vrní při natahování :) Někerý lidi si bez toho neuměj představit život, ale chápu že to není uplně pro každýho...

    FINSON: F poho. Ale musim ti dát za pravdu že na rezervě se to asi projevuje, 40hodin ty moje nemaj určitě. Spíš tak 25-30 bych odhadoval, bo když je na noc odložím a druhý den je na ruku nevemu, třea kvůli nějakejm aktivitám kterejma je nechci trápit, tak večer ještě běžej ale následující den už ne.
    Nicméně jak jsme se schodly, ta odchylka je tak příjemná že s tím radši nechci cokoliv dělat, zatím.. Jsem v podstatě skoro na úrovni Rolexu, kerej má výrobcem certifikováno že -4 +6 je v pořádku :DD
    FINSON
    FINSON --- ---
    TEDDYBEDDY: Automaty a natahovací mechaniky mají rezervu chodu zhruba stejnou, většinou necelé dva dny (42 hodin nebo tak nějak) - automaty se dotahují průběžně při nošení, mechaniky si Martinka natáhne každý den ráno nebo večer. Že jdou pozná tak, že je přiloží k uchu a poslechne si tikot. Často jde milovníkům hodinek o tyhle rituály víc než o extrémní přesnost a datumku ;-)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MART1NKA: Imo vopruz. Nikdy nevíš jestli jdou ještě přesně/ nezapomnělas je natáhnout. Co aspoň automaty s nějakou rezervou chodu a datumka se taky šikne ne? Např. http://www.amazon.com/...ct/B00KKDWLZY?psc=1&redirect=true&ref_=ox_sc_act_title_1&smid=AL6PK3D6MWQ94
    FINSON
    FINSON --- ---
    VACA: Sorry, špatně jsem četl. Odchylka < 15 sekund je u mechaniky špičková hodnota i pro nové čerstvě zaběhlé strojky, to není o čem debatovat. Na takovej bych taky nechytal, ať starej nebo novej.
    Pořád platí, že po těch cca 5 letech začne mechanice vysychat mazivo, což se může poznat zpožďováním nebo sníženou rezervou nátahu - nicméně u takhle skvěle šlapajících vintážek bych počkal, až se začnou rozcházet nebo "zadýchávat", to je fakt.
    VACA
    VACA --- ---
    FINSON: To ne, to jsme si nerozuměli. Já mluvil o odchylce v řádech JEDNOTEK vteřin:) Minuta je hodně a dal bych je tam taky, o tom žádná.

    Taky těžim ze zkušenosti. Mám 30let starou automatickou ETU. Odchylku mi dělá +5 až +8 fteřin v závislosti na tom jak je v noci odložim. 
    Nechat je rozložit, vyčistit, odmastit, namazat a složit byla jedna z prvních věcí co jsem s nima chtěl udělat. 
    Nejeden človíček a nakonec i nejmenovaný specialista mi řekli, že když jdou takhle pěkně a konzistentě, není důvod je otevírat a celou proceduru absolvovat.

    Někeré auto ety na tuhle přesnost nedosáhnou za svůj život, a tak proč štourat do něčeho co perfektně funguje... 
    FINSON
    FINSON --- ---
    VACA: Hodinovej strojek je mechanická věc, která potřebuje pravidelný servis a výměnu maziva stejně jako motor v autě, jenom má trochu jiný intervaly - doporučuje se 5 let max., tady takovíhle stařečkové právě té péče potřebují už občas trochu víc.
    Ono to bude vypadat blbě, že zas píšu o Knesplovi, fakt mi za to nic neplatí, ale třeba ty starý Eterny, když jsem koupil, tak šlapaly v pohodě a dělaly minutu do plusu za den, což je na vintážky krásný, podle tebe na servis nemusely - no, nemusely, ale já je tam dal a teď dělají do plusu nějakých 10 - 15 sekund.
    Mám 3 kousky staré 40 - 60 let, všechny 3 prošly Knesplovi + Majzlíkovi rukama a jsou to po rádiem řízených Casiích a solárních Seikách moje nejpřesnější hodinky. Rok starý mechanický Seika SARBy poté, co si sedly, ani dva roky starý Orienty Ray po seštelování u Frýdla, takhle přesný nebyly...
    VACA
    VACA --- ---
    FINSON: ja jsem zase toho názoru, že pokud jdou hodinky přesně tak bych je určitě nerozdělával... (přesně rozumíme odchylku, ideálně plusovou, vřádu jednotek fteřin u mechaniky, ale to je tady obecně známá věc.)
    Čistící zásah do strojku a výměna mazání může znamenat, že si strojek bude "sedat" zase třeba i několik měsíců než se nějak ustálí, a výsledek nemusí být dle očekávání. Zvláštěpak u tehle starejch strojů...

    Podle mě by se hodinky neměli vubec otevírat, pokud netrpí nějakým neduhem nebo se zásadně nerozcházejí. Je to jemnej mechanickej stroj kterej je nějak zaběhnutej...
    Ale tak to jsem zase já, no:)

    Ale to neznamená že bych se o stroje nestaral, třea náplně v motoru měnim pravidelně, ale jemnej hodinovej strojek neni motor u auta žejo... :)
    ADDALBERT
    ADDALBERT --- ---
    PHAILO: To bylo knězem invictam...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MART1NKA: To je moc hezký!

    ADDALBERT: Na kompilát docela drahé (pokud je to CZ cena).
    FINSON
    FINSON --- ---
    TEDDYBEDDY: Pokud na to nebude muset shánět díly na výměnu a půjde fakt jenom o vyčištění, namazání a seřízení, tak by ses měl vejít do měsíce a 2k, možná i do 1k...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    FINSON: Nevíš, co za to Knespl chce? Páč u Dušáka je to na 3měsíce a min 10k za kompletní servis.
    ADDALBERT
    ADDALBERT --- ---
    SHARK: luneta mi připomíná Omega Seamaster a cifernik
    suby. Na rozdil od stainu je to spíše "kompilát". Na druhou stránu ja bych volil stejne ty steiny- osvědčený design.
    Potapky s koulema jsou ale tyhle...

    FINSON
    FINSON --- ---
    KOUDY: Jak píšu, za 11k fajn. Asi bych se zajímal, kdy byly naposledy servisované a jak jsou na tom s přesností, ale to jsem holt já.
    MART1NKA: Jestli chceš elegantní hodinky zvučné značky a natahovat si mechaniku, tak tohle je skvělá příležitost. Ale panu Knesplovi na vyčištění a promazání bych je stejně zanesl :-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    FINSON: jj..ale taky sem si vsimnul ze sou to hezky vintage omegy ktery nebudou stat v takovymhle stavu 100 dolaru :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja som totižto po týždni premýšľania zistila, že moje nerdy ja nie je stotožnené s baterkovými hodinkami a že aj keď dopadnem ako mama (naťahuje ich v priemere dvakrát za týždeň), tak je to proste hezký pocit, že sú v tom ty kolečka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam