TEDDYBEDDY: Sellita a ETA je zpravidla 100% totéž, zrovna jsem o tom četl hezký článek.. později ho sem postnu. Ve Steinech máš asi ETA 2824-2?
Já mám za to, že u hodinek nejde o co největší přesnost, to je mylné. Kdyby šlo o co největší přesnost tak budeš chtít jen atomové hodiny a řešit každou pikosekundu.
U (hlavně mechanických) hodinek jde o tvůj vztah k času, ne jen o to, kolik je zrovna hodin :)
Dneska platíš za "hodnotu" hodinek. Třeba Rolexky mají pro mě větší hodnotu díky historii značky a její sofistikovanosti. To samé platí pro Tudor, který respektuji. Hodináře, kteří do pouzder cpou ETA, které stojí 180USD ve velkoobchodě, jako třeba Fortis a prodávají hodinky pak za 100.000 Kč, nemají u mě žádnou hodnotu. To je pak i vidět na sekundárním trhu, kde takové Fortisky neprodáš ani za 1/4 ceny, protože je nikdo nechce, nemají žádné kouzlo.
Osobně to vnímám tak, že má smysl pouze Rolex/Tudor/JLC a pak některé zajímavé komplikace (Patek, AP, IWC a mnoho dalších... většinou jde o hodinky kolem 1mil. Kč). Vše ostatní je podobné jako hodinky Diesel/Hugo Boss :) Nějaké designové pouzdro, levný strojek vevnitř a jsou to hodinky na pár sezón a pak je můžeš odložit, protože je neprodáš nebo s velkou ztrátou.