• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYHodinky - Jake mate? Jake chcete? O kterych snite? obrazky,rady,diskuze
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    v každé učebnici pro začínající potápěče je někde na začátku jasně popsáno, že hladina = 1ATM a pak to jde po deseti metrech hloubky po jedné atmosféře.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HE11_KNIGHT: jak je to mysleno jinak?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    DRAGON: Kazdopadne to s temi 30m je mysleno trochu jinak, pokud jsi si jisty tak tam ty chyby oprav.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    DRAGON: No dobre... :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HE11_KNIGHT: ne, Phailo. Koukni se na to na pocitaci :)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    DRAGON: To jsem linkoval ja :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    PHAILO: já bych jen rád podotknul, že celá ta sekce "Vodotěsnost" na tebou linkované stránce wikipedie je naprostej blábol a je to plný chyb. Asi bych vypíchl hlavně toto: "Například označení 30M (3 ATM) znamená, že hodinky mají odolat tlaku v hloubce 30 metrů (3 atmosfér ATM. 1 ATM = 10 metrů hloubky pod hladinou vody = 1 bar "
    To je celé nonsens, protože na hladině je 1ATM a v hloubce 10 metrů jsou atmosféry dvě. Autor příspěvku jaksi zapomněl, že žijeme na zemi, kde je na úrovni hladiny moře jedna atmosféra. Zbytek už sem raději ani nečetl.
    Tahle stránka je krásná ukázka toho, že wikipedii píšou normální lidé a ne akademická obec. Wikipedia != pravda. To platí v mnoha případech.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    Uz zase se to resi... :))

    Water Resistant mark - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Water_Resistant_mark
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    On bude základní problém v tom, že 50m neznamená fakticky 50 metrů. Na druhou stranu pokud jsou konkrétní hodinky certifikované na 50m, je to minimum toho, co mají vydržet. Neznamená to, že nemůžou vydržet (i podstatně) víc.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ELPASO: To by mě zajímalo, jak máš na ruce hodinky nasazené. Případně co plaveš za styl.
    Taky by mě zajímalo, jestli jsi se někdy ponořil do 50 metrů a tam zkusil machnout rukou tak, aby znásobil tlak na sklicko.
    V 50 metrech už budeš v neoprenu a hodinky budeš mít buď pod nim nebo na břehu.
    Před asi 30 lety jsem se potápěl v zimě v lomech, chodili jsme max do 15 metrů ale jednou jsem si zapomněl sundat svoje VDO digitálky vodotěsné do 20 metrů. A i když jsem ve vodě mával rukama jako větrník, tak hodinky to v pohodě přežily. Byly tedy pod neoprenem a v rukavici, ale přežily. Veškeré potápění na nádech (do max 10 metrů) dávaly v pohodě. A to jsem těma rukama taky máchal. :-)
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    DRAGON: Ten link normalne funguje. Zkus ho jeste jednou. Autor se tvari, ze prave fyzika je jeho vec. Niz kopiruju to, co jsem puvodne vkladal, ale i se vzoreckem. Na vlozeni celeho toho prispevku je to moc dlouhy .

    The increase in pressure can be calculated.
    The increase will be equal to the one half the density times the velocity squared, or

    ΔP = (1000 x V2)/2

    with
    ΔP = increase in pressure in pascals
    1000 = density of fresh water, in kg/m3, use 1030 kg/m3 if seawater,
    v = velocity in m/s

    (To convert pascals to atm multiply by .00001)

    Doing the math, you can see that in order to raise the pressure by 1 atm the watch must be traveling at 14.25 m/s. That's about 51 km/h or 32 mph.

    If you can get your arms to move that fast under water, please see your local Olympic committee, you are a due for some swimming medals this summer in London.

    If you are at normal scuba diving depths (50 to 60 meters) you will have to be moving faster than a nuclear submarine to exceed the depth rating of a 100 meter rated watch. (Note: most of your military submarines do not operate deeper than 300 meters.....)

    But, that’s not all. Dynamic pressure only reaches its maximum at the stagnation point, which will be the point where the flow lines run into a 90 degree face. Let’s look at Figure 1, below, here we have a sphere in a fluid flow, a) shows the flow lines, and b) show the pressure distribution. You can see the maximum pressure occurs only on the front face and drops off as you move around the body, and when you get to the top the pressure is actually below ambient.

    So, we can see that the flow around a watch traveling through the water will see the “increased pressure” only on the leading surface. If the leading surface is not a gasket/case mating surface, then there is no increase in pressure on gasket.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    cimz chci rict, s tim "nema" opatrne :)
    jeden priklad za vsechny: nemusis byt nuklearni ponorka, abys dokazal nasimulovat v 50 metrovy hloubce tlak 9 atmosfer. To je cistej nesmysl a clovek, kterej tohle prohlasi, se pravdepodobne nikdy nepotapel a fyzika je pro nej sproste slovo.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SLAMITCH: co sem si tak ten prispevek precetl jenom zbezne, tak sem si vsiml par naprostejch nesmysl (nebo ze by nadsazka), ktery tam autor zminuje. Mimochodem, kdo je autor? ten web mi ted haze toto:
    connection timed out: /10.216.29.77:80 at remote address: /10.216.29.77:80. Remote Info: Not Available
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    zas na druhou stranu se domnivam, ze dobry vyrobce hodinek ty atmosfery netestuje jenom v laboratornich podminkach, vim treba ze Oceanic a Suunto delaji real testy. Teda pokud nelzou i v tom :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ELPASO: ja si myslim taky ze mas pravdu, nejsem si jistej jestli mavnuti ruky zpusobi trojnasobny tlak, ale souhlasim s tebou :) jenom vtipkuju ;)
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    DRAGON: :)) muze to prosim nekdo hodit na papir a spocitat to podle knihy Zaklady Fyziky pro ZS? :))

    docela by me to zajimalo, to jetli mam nebo nemam pravdu asi neni uplne relevantni :) ackoli si myslim, ze to tak skutecne je
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ELPASO: I see.. hmmm, to teda pak ale hatí jinak bezchybnou argumentaci! :))
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    DRAGON: Vyjimka potvrzujici pravidlo :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ELPASO: pokud by to bylo jak popisujes, moje festiny by uz byly v kremikovem nebi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam