• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYHodinky - Jake mate? Jake chcete? O kterych snite? obrazky,rady,diskuze
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BETTER: Takhle to beru. A uvědomuji si, že jsem nikdy nepracoval v hloubkách pod 300 metrů. Tak proto jsem to na hodinkách nikdy nepotřeboval. Takže těšit helium v hodinkách mi přijde jako zbytečné. Ale třeba se tu nekdo tak hluboko potápí.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    BETTER: nejsem chemik - ale mam pocit, ze prave ty dve elektrony helia se pohybuji po mensi draze nez ten jeden u vodiku :) je to chytak!
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    COWBOY: hele tvrdi to i wiki :]

    Helium release valve - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Helium_release_valve

    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BETTER: Dovolím si trochu zapochybovat. Plyn s nejmenšími atomy je samozřejmě vodík. I proto je v tabulce prvků na prvním místě a helium, byť je druhé je poměrně daleko od něj.
    Ale docela by mě zajímal mechanismus, jak to helium dokáže ty hodinky vysklit. Fakt by mě to zajímalo. Nikdy jsem na potapecskych hodinkách nic takového nemel.
    TOMMY_
    TOMMY_ --- ---
    JOHN_LENON: no ale na vsech kritickejch mistech to vypada ze tam je dost materialu.. a hlavne to vypada na nejakou renovaci ale uz pred nejakou dobou a docela slusnou.. a slevil mi 100 euro ted. ale prej to u nich nelestili a ze vypadaj dobre. ma tam jeste jedny. a ty jsou jako kdyz sjedou z pasu.

    https://www.chrono24.cz/omega/omega-speedmaster-mark-iv-top-condition--id6551337.htm
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    TOMMY_: můj odhad - leskne se to jak psí kulky
    TOMMY_
    TOMMY_ --- ---
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    BETTER: pekne receno. To bude asi neco podobnyho s tema vyrobcema, vsichni udavaj ATM, ale jen nekteri splnuji certifikace. Ale je to zpusobeno typem mereni.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    COWBOY: spis prijd, az si neco prectes o tom, jak tyhle veci fungujou, abys neargumentoval nesmyslama.
    CROME: sorry, ta diskuze o odolnosti hodinek byla zajimava, nez tu nekdo zacal mlit neco o lahvich
    CROME
    CROME --- ---
    kohoto proboha zajima? Fakt kreteni.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    uz mu proboha hlavne nepokladejte zadny otazky...je zacyklenej :D
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    DRAGON: Sorry, končím. Přijdu, až budeš skutečně otevřený. :-)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    COWBOY: jestli se potrebujes ujistit o tlacich v lahvi, tak se presunme do potapeciho klubu, tam ti to potvrdi hodne lidi a hlavne o tom ta diskuze je, tady to nema co delat. A k tvymu dotazu: lahev v jedny atmosfere nemuzes tlakovat na jednu atmosferu. Resp muzes, ale defakto ji netlakujes. Jen by me zajimalo cim ji budes na 1 ATM tlakovat, protoze kompresory maji treba neco kolem 8 bar (prumerne) a jednu atmosferu dodavat neumi, kdyz uz pominem ze je to fakt divny pozadavek.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    DRAGON: Zkus si ještě jednou přečíst můj dotaz a pak odpovědět?
    Diky
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    budto se pojdme vratit k diskuzi o tom pohybu ruky nebo fakt zpet k hodinkam, protoze tohle je uplne vedle a uz to s hodinkama nema nic spolecnyho.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    COWBOY: ja ti s tou lahvi nejak vubec nerozumim. co to ma spolecnyho s hodinkami. Tlakova lahev slouzi k tomu, abys do ni stlacil vzduch a mohl jej treba hodinu a pul dychat, protoze ti da treba 12 litru pri 150 barech. Ale hodinky tlakovany nejsou, tam je to jenom konstrukcni durabilita.
    ja blok nemam, jen nechapu, proc sem tahas do diskuze tlakovou lahev. Budto ji otevres na brehu a ma v sobe to, co ma okoli a kdyz ji zavrenou tlakujes, tak ma takovej tlak, kolik do ni kompresne posilas.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    DRAGON: Možná jsi otevřený, ale máš sám v hlavě určitý blok. Když jsem psal o láhvi, kterou otevreš, tak jsem vůbec nic nepsal o tom, že by to mělo být ve vodě v hloubce 10 metrů. Ale prostě třeba na břehu moře, ať se ti to dobře počítá. Takže jaký bude tlak v láhvi, která bude takhle otevřená u hladiny moře? A pokud ji pripojis na kompresor a natlakuješ tak, aby tlakoměr ukázal tlak 1Atm a následně ji opět otevreš, půjde vzduch z lahve ven nebo zůstane v láhvi?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    zde je ukazka jak to s temi tlaky je, hladina 1 a kazdych 10m +1

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    COWBOY: no vsak ale samozrejme, ty hodinky jsou stavene, aby zvladly 1ATM - 20ATM, napriklad. Ale to prece nikdo nerozporuje, ne? My se snazime dobrat odpovedi na to, ze pokud jsi dejme tomu v 17ATM, tak jak je to s tim, kdyz v te hloubce vyvines rychly pohyb, pak se totiz spoji okolni staticky tlak s tlakem vyvolanym pohybem, pri kterem je do vzorce nutne zapocitat i rychlost, tou se totiz tlak zvysuje.
    Nemusis hned ze mne delat cloveka, ktery neni otevreny ostatnim nazorum. Ja ti jenom popsal body u kterych vim na stoprocent, jak to je, protoze sem z nich delal 4x zkousky (4 ruzne, ne opakovani :))
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    DRAGON: Jenom ještě jeden dotaz. Co je přesně tvůj obor?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam