• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CELULITIDAOrtodoncie-zubaři_ implantologie, bělení, rovnátka, hygiena - péče o zuby
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    OK. Omlouvam se predem, jestli budu rikat nekomu zrejme veci. Pokud bych byl nesrozumitelny, ptejte se, pokusim se vse vysvetlit. Mam omezeny cas a prostor a pisu to mezi picientama, tak to zkusim v co nejkratsi verzi. Take se snazim popsat a pripodobnit veci co nejjednoduseji. Jdem na to...

    Na zacatku naseho pribehu je krasny zdravy cisty zoubek. Naprosta vetsina zoubku se rodi zdravych bez poskozeni. Na konci pribehu je zubni kaz. Co je zubni kaz? Vpodstate jde o pojmenovani defektu na zubu. At uz ve sklovine nebo dentinu. Kdo ten defekt zpusobil? Chemicky proces jehoz se ucastni kyseliny. Kde se vzaly kyseliny v ustech? Jsou to odpadni produkty bakterii. Predevsim tech anaerobnich. Kde se vzali bakterie v ustech? Proste tam ziji a rozmnozuji se. Kde ziji? V plaku. Kde se vzal a co to je plak? Je to neustale vznikajici povlak v ustech, ktery narusta...

    Takze cesta nasim pribehem je:

    cisty zub - vznikajici plak - mnozici se bakterie - zvysujici se mnozstvi odpadu bakterii (kyselin) - poskozeni zubnich struktur (kaz)

    Kazda kapitola toho pribehu ma navaznost na tu druhou. S ruznou intenzitou a ruznym casovym odstupem. Tuto cestu ke vzniku kazu muzeme v kazdem okamziku, v kazde kapitole prerusit / zpomalit. Podstatne je ze u kazde mame jinou efektivitu zakroku. vezmem to od konce.

    Muzu zastavit zubni kaz? Ano i to v nekterych konkretnich pripadech lze. Dojde k zastaveni aktivni destrukci zubu a ten zustane sice poskozen, ale situace se dal jiz nebude zhorsovat. Muze se defekt zahojit? Pokud se nejedna o naprosto povrchove defekty ve sklovine tak nikoli.
    PROBLEM? Miziva ucinnost na pomezi teorie. Poskozeny zub zustava poskozen pokud nezmenim predchozi kapitoly dale se kazi.

    Muzu zmirnit ucinek / mnozstvi kyselin? Jasne. Na tom je postavena reklama na zvykacky orbit (pokazdem jidle klesa pH). Zvykanim stimuluju tvorbu slin, kyselinu naredim. Pouzitim ustni vody vpodstate totez (mimochodem jeden z ucinku ustni vody - dobra vec napr u bulimicek, tehotnych apod)
    PROBLEM? Minimalni ucinnost predevsim z casoveho hlediska. Pufrovaci schopnosti slin jsou limitni.

    Muzu zastavit, zabit, snizit pocet bakterii? Ano. Tady uz je to cele o dost komplexnejsi. Zustaneme "na povrchu" a rekneme si, ze na tomto je postavena reklama na vsechny ustni vody s desinfekcnim ucinkem (Listerine, Corsodyl, Parodontax etc)
    PROBLEM? Mala ucinnost. Je dulezite si uvedomit, ze bakterie se mnozi exponencialne, takze dosazeni opetovne kritickeho mnozstvi je snadne a to i pres dlouhodobe pusobici desinfekcni prostredky napr Chlorhexidine apod

    A jsme ve finale! Co nam zustalo?
    Muzu eliminovat plak? Ale samozrejme! Plak nelze trvale odstranit, protoze vznika trvale prirozene. Proto tomu odstranovani rika " Plaque control " Cilem je KONTROLOVAT mnozstvi plaku v dutine ustni a tim regulovat bakterie tim kyseliny a tim i vznik kazu.
    PROBLEM? Mohlo by se zdat ze zadny. Maximalni ucinnek. Jenze problem samotny spociva v tom, ze kazdemu z nas se plak dela jinak rychle. Na jinych mistech. S ruznou intenzitou. Kazdy z nas ma jinak slozenou "mikrobiom" v ustech ( zdaleka ne vsechny bakterie skodi!! jo a celkem je jich v ustech az 500 druhu). Kazdy z nas ma jinak postavenou imunitni odpoved na "sve" bakterie. Kazdemu jinak funguje salivace (mnozstvi slin). Kazdy mame jiny proces remineralizace zubu.

    Z toho je zrejme, ze cilem, aby kazdy vedel, kdy a kde ma "cistit" svuj plak. Proto nefunguje universalne rano / vecer / 2 minuty (nebo kolik to ted zrovna rikaj) Je z toho take zrejme, ze je prakticky JEDNO cim ten plak ostranuji. Obrazne receno, cistete si zuby polevkovou lzici, kdyz budou zuby ve vysledku ciste je to OK.

    Na zaver. Cisty zub se nezkazi. NIKDY. Nemusite si cistit vsechny zuby. Staci jen ty, ktere si chcete nechat....
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    DR_RIC: cenim sebereflexi a budu moc rad, kdyz si najdes par minut a edukujes nas
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    TABBY: ty s alkoholem vysusuji sliznice, proti ostatnim moje hygienistka nema namitek, pokud je to cloveku prijemne, jen je chyba v tom hledat nejaky extra prinos.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    SITH: Dovolim si s pani hygienistkou nesouhlasit, ale setkavame se velmi casto s tim, ze vzdelani dent hygienistek je znacne limitujici.


    LOJZEE: Omlouvam se za expresivnost, ale uz nemam tolik elanu. Nemyslel jsem to nijak osobne. Kdyz budu mit chvili mezi pacienty, napisu Vam k tomu vic, chcete?
    SITH
    SITH --- ---
    TABBY: protože to ničemu nepomáhá
    TABBY
    TABBY --- ---
    SITH: A řekla ti taky proč?
    Btw, můj zubař taky kope za tým Listerine ;)
    SITH
    SITH --- ---
    LOJZEE: má dentální hygienistka mi řekla že je ÚV úplně k ničemu
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    DR_RIC: chapu spravne, ze kdz se uziva pred cistenim, ma to zmekcit sklovinu a zuby se pak lip cisti? a kdyz po cisteni, pomaha to vic ke svezimu dechu, ale mela by se nechat urcita prodleva a ne vyplachovat hned po vycisteni? zajima me, jestli si muzu nespravnym pouzivanim UV nejak uskodit a take me zajima, jestli jeji pravidelne 2x denne pouzivani po cisteni muze mit i nejaky veldejsi negativni dlouhodobe dopady, napriklad, ze pak zuby rychleji zloutnou? nejsem si jist, tak se tady ptam odborniku, nemusis se cerit, pokud nechces odpovidat, nic nepis..
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    Normalne uz mi ty fabulace prestavaji bavit. Mit vic casu a motivaci udelam snad nejaky skoleni k vysvetleni zakladnich principu zubni hygieny a k vyvraceni neskutecnych mytu a fikci...
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    LOJZEE: To prece zalezi na tom, co od ustni vody chcete / ocekavate... To je jako zeptat se "Jaky dopravni prostredek byste mi doporucili uzivat 2x denne porad?"
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    LOJZEE: Moje zubařka doporučuje Listerine po vyčištění.
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    dobrý den, rád bych se zde zeptal, jakou ústní vodu byste doporučili užívat 2x denně pořád? nebo je to nevhodné a musí se vysazovat? a je to lepší před nebo po čištění? děkuji..
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    TABBY: Aha, ok. Já je měla jen na noc (po fixních).
    TABBY
    TABBY --- ---
    KAIAFOX: Dítě má rovnátka sice sundávácí, ale 24/7, takže k vysychání jsme přednes nedostali...
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    DR_RIC: Mm.. no, co si pamatuju, tak mi to ortodontistka opakovala snad každou návštěvu. Ve vlhku se množí bakterie, tak asi není moc dobrej nápad je vlhký dát do pouzdra/ nechat je válet u umyvadla, kde je mokro.. prostě umýt, usušit, nechat doschnout na vzduchu a až pak do pouzdra.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    KAIAFOX: to by me vazne zajimalo oduvodneni PROC nechat vyschnout.... 🙂
    EDERA
    EDERA --- ---
    TABBY: Na fixní rovnátka vám nejspíš na ortodoncii udělají školení, jak a čím vším to čistit. Chce to klasickej kartáček, jednosvazkovej kartáček, mezizubní kartáček, takovej silnější mezizubní kartáček na čištění prostoru mezi drátkem a zuby… A do školy s sebou na průběžné čištění aspoň tohle. Má to uprostřed nižší vlákna, nasadí se to na drátek jak vláček na koleje.:-D
    Curaprox CS 5460 Ortho zubní kartáček, ortodontický - Profimed.cz
    https://www.profimed.cz/curaprox-cs-5460-ortho-zubni-kartacek-ortodonticky-p711
    Na dentální hygieně ještě doporučili tohle:
    Tepe Implant/Ortho zubní kartáček pro čištění rovnátek a implantátů - Profimed.cz
    https://www.profimed.cz/tepe-implant-ortho-zubni-kartacek-pro-cisteni-rovnatek-a-implantatu-p64726
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    TABBY: 1. Čistit pořádně kartáčkem a nechat vyschnout (pokud máte v koupelně vlhko, tak někde v suchu).
    2. Mně stačil normální kartáček, single soft a mezizubní, ale už je to dost let.. čistila jsem po každém jídle. Dnes doporučují ty zubní sprchy, na odstranění zbytků jídla, ale mechanickému čištění se to prý stejně nevyrovná, plak/kámen to nesundá - tvrdí hygienistka a zubař.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ahoj, jsem tady nově, a mám (zatím) dva dotazy:

    1. Jak osetrovat vyndávací rovnátko? Koupila jsem nejake cistici tablety na zubni nahrady v DM, ale prijde mi, ze tu tech utahovacich valecku se to moc nevycisti. Dite tvrdi, ze si rovnatko cisti zubnim kartackem kazdy vecer, takze mi prijde, ze delame maximum.

    2. Starsi dite bude mit zameckova rovnatka. Cekam, ze to bude docela masakr, a zajima mne, jak se to udrzuje. Mezizubni kartacky? Denne? Po kazdem jidle? A co mezizubni sprcha, nepomohla by? Dik.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISTRAM: dej prosím vědět, jak jsi dopadla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam