Chtěl bych se poradit. Posledních pět, šest let mi na prohlídce hlavně pomocí RTG objevují kazy, a to na hygieně jsem dost chválen, jen je vždy trochu místy kamene na některých místech, přitom do 30 jsem měl asi dva kazy za celý život, a někdy jsem na to dost kašlal, i když mezizubní jsem používal, ale zřídka. Ano, 7 let máme děti, určitě tam může být i vliv víc uzobáván jídla častěji, hlavně před pěti lety v covidu, totéž sdílení bakterií mezi nimi a námi. Navíc minulou zimu jsem opravdu hlavně o Vánocích zobal něco každou chvíli, a to jsem si i jeden viditelný mezi řezáky vytvořil, to chápu. Teď už ale přes rok jsem byl dost opatrný i na pauzy mezi jídlem, na příjem vápníku, fluorovou pastu jednou denně apod. I jsem zkusil probiotika, a to jak jíst víc kefír apod., tak tablety BioGaia. Řekl bych tedy každý rok lepší péče.
1) Jak moc dobře lékař pozná z RTG (ten lokální, 4x mi prosvítil části čelisti přímo v ordinaci, ne ten obloukový) takový kaz, když začíná? V podstatě teď jsem se dozvěděl, že dva na vrtání a dva sledovat, a někdy třeba za rok, dva. Ano, asi to bylo na zadních zubech, kde vloni jiný lékař u stejné kliniky u nich uváděl, že sledovat, takže asi tam něco viděl už tehdy, a tedy možná jsem to už péčí nemohl tolik ovlivnit, leda bych používal remineralizaci jako Elmex gel apod. opravdu pravidelně, a ne zřídka.
2) Je třeba normální, že k 40 člověk začne mít kazy, i když dřív měl málo? Jak vlastně dlouho si člověk může na kaz zadělávat třeba horší hygienou?
3) A hlavně, existují medicínské přístupy, kdy se netrhá, ale třeba kaz zastaví a nechá, jak moc by dávalo smysl hledat spíše kliniku, kde se tomu věnují a zuby víc "léčí", ne jen vrtají? Když můžu očekávat tyhle mezizubní i v dalších letech...
Ono jednak si tu za hodinu už účtují pět tisíc, a přitom se tu doktoři taky pořád mění (to, že jsou poslední dobou převážně z východu, by mi tak nevadilo, většinou nějak češtinu zvládají a pomůžeme si anglicky), jednak jde taky o to, co mi z těch zubů do důchodu zbyde:-).