• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    REVANSHIATSU - japonské umění masáže

Shiatsu považuji za

24 hlasy od 17 respondentů

Jaké máte zkušennosti se Shiatsu?

77 hlasy od 77 respondentů

Shiatsu se nachází někde na půli cesty mezi masáží a léčebnou metodou. Vyvinulo se v Japonsku ze základů čínské tlakové masáže, na rozdíl od ní však klade větší důraz na práci s energetickými drahami – meridiány. Teoretický základ je postaven na tradiční čínské medicíně. Praktické ošetření se provádí přes oblečení, používá tlakových masážních technik, protahování a pasivních cviků, tlaku na akupresurní body, pracuje s meridiány vnitřních orgánů. Zdravotní účinek ošetření spočívá ve vyrovnávání plných a prázdných míst v těle i v meridiánech, čímž se obnovuje rovnováha vnitřního prostředí, a tím i posiluje celková imunita, zdraví fyzické i vyrovnanost duševní.
    rozbalit záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Tak já už budu zase hodná, no. :)
    REVAN
    REVAN --- ---
    LILY: ale klid, řekla jsi to jako nevýznamný vtip, když sis pochroumala koleno a já jsem si to zapamatoval, protože to nasedalo na můj názor na Astangu. Víc v tom není.
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Nic takového jsem nikdy neříkala. Proč bych to dělala, když by to ničilo tělo?!?
    REVAN
    REVAN --- ---
    LILY: ooops? to jsi říkala ty sama, že je to lepší způsob jak si zničit tělo než taiji :-)) A můj názor na Astangu je prostě takový, že s tím plně souhlasím. Jinak tě nechci ani nasrat, ani ti ji vymlouvat.
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Mimochodem ashtanga mě narozdíl od taiji, které jsem dělala šest let dokázala vrátit xobě během pár týdnů a obecně si ji nemohu vynachválit.. Tobě bych ji taky doporučila.
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Ty mě chceš nasrat nebo to byl nejapný pokus o vtip?
    REVAN
    REVAN --- ---
    KOKES: To má Lily z té Astangy co cvičí :) to je totiž prima způsob, jak si zničit tělo. Prý mnohem lepší než taiji, kterým se jí to za 6 let nepodařilo :-D

new Dalajlama LODBROG: jo, mně to tak taky přijde. Ale ať už tak nebo tak, je těch Karmapů o jednoho víc, než by mělo být :))
    LILY
    LILY --- ---
    KOKES: Proč by mě měly bolet ruce???
    A s bedry jsem zřejmě musela provádět nějaké nepravosti, jináč by nebolela.
    KOKES
    KOKES --- ---
    LILY: jak bedra? co jsi tam s bedrama prováděla? nemaj tě bolet ruce?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    REVAN: Druhý Kamrmapa je politická figurka; snaha Číny ovládnout i tenhle směr budhizmu.
    Chápu proč ho Dalajláma chce uznat - udělal by cokoliv, aby se s Čínou nějak dohodl.
    A taky chápu, proč ho diamanťáci sami nikdy neuznají; taky by se mi nelíbilo, kdyby přišel nějaký Číňan a řekl "všechno je jinak, kámo - tohle je tvůj pravý táta"...:)
    LILY
    LILY --- ---
    Taxem vcera prijela po % dnech ze shiatsu, resp. ze skoly, a boli me bedra, ze nemuzu skoro ni chodit, natoz tkanicky zavazovati..
    REVAN
    REVAN --- ---
    LODBROG: a co ten druhej Karmapa ? :)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    REVAN: Kdekdo ne. Aspoň co se Karmapy týče.
    Ne že bych měl slabost pro Diamanťáky, ale v tomhle stojím za lámou Olem...
    REVAN
    REVAN --- ---
    LODBROG: To víš že jo, když dneska může být kdekdo Karmapou, proč by nemohl být Dalajlámou :-D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LODBROG: Jdi do toho!! :-D :-D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LODBROG: Ne-e. Po Deshimaruově smrti bylo vybráno pět jeho nejbližších žáků, kteří zaujímali vedoucí pozice v AZI a ti byli ze strany Soto-šu důkladně vyslechnuti a "prozkoumáni" a třem z nich pak Rempo Niwa Zenji, opat kláštera Eihei-ji, v roce 1984 udělil Deshimaruovým jménem šiho. Byli to Etiene Zeisler, Roland Rech a Kosen Thibaut. Poslední dva jmenovaní ještě žijí, Etiene Zeisler zemřel v roce 1990.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    GOBERS: Takže nebyl ani mezi těmi v AZI, kteří dostali šiho jménem Dešimarua po jeho smrti?
    Prostě nic?
    :)

Ty jo, že bych se prohlásil dalajlámou? :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LODBROG: To je trochu složitější problém.

Nějaký čas A. Krystaszek skutečně v Deshimaruových centrech ve Francii praktikoval a obdržel mnišskou ordinaci. V AZI (tj. v Deshimaruove misi ve Francii) nikdy žádnou funkci nezastával a brzy po sve ordinaci začal jet po vlastní ose a zakládat - zprvu zejména mezi stoupenci bojových umění - zenové skupinky v jejich čele stál on sám. V té době se začal titulovat roši a tvrdit, že dostal od Deshimarua předání Dharmy - šiho. To Deshimaru za svuj zivot neudělil nikomu a teprve po jeho nečekané smrti bylo jeho jménem uděleno třem jeho nejvýznamnějším žákům, kteří stáli v čele AZI z rukou opata kláštera Eihei-ji, tj. jednoho z dvou mateřských klášterů Soto-šu.

V součastosti má pan Kaisen centra svých příznivců hlavně ve Francii a Polsku. Vůči škole Soto je v pozici katolického kněze, který se prohlásil kardinálem a diví se, že mu to ve Vatikánu nežerou. :-D :-D
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    :)

Samozvaný róši? Já myslel že je napojený na Taisena Dešimarua...

Osm hodin v meditační poloze... Tuším že na to vymyslel Ta-mo nějaké cviky v jednom nepodstatném klášteře v Číně ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    REVAN: Samozřejmě, že to zenouši provádějí. Alespoň ve škole Soto, kterou já znám (ke které se tak nějak více či méně hlásí i samozvaný roši, pan Alain Krystaszek, řečený Kaisen ;-))). Ono je to čistě účelová záležitost, když na sešinu sedíš osm hodin denně v meditační poloze, tak prostě potřebuješ s těmi zády něco dělat, protože jinak bídně zhyneš. Pomáhá šiacu a pomáhá kjosaku (hůl, kterou tě při meditaci zkušený mnich praští).
    REVAN
    REVAN --- ---
    Zjistil jsem, že zenový mistr Roši Kaisen, který jezdí i k nám do čech, vydal knížku "Zenové masáže". Slovo shiatsu tam sice nepoužívá, ono to také shia-tsu není, protože tam neprovádí onen "tlak-prsty" při práci s meridiány, ale soubor protahovacích a uvolňovacích technik repertoáru shiatsu dosti odpovídá.
    Takže faktže to ti zenouši provádějí... :)
    Gobersi ty jsi to zažil někde ve švýcarsku že? To asi nebyl Roši Kaisen..?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam