• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    REVANSHIATSU - japonské umění masáže
    DADKA
    DADKA --- ---
    Nechysta sa dnes niekto na Pletanka?
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Díky za zprávu!
    REVAN
    REVAN --- ---
    Čerstvé zprávy přímo z Orientálního ústavu: reedice Andovy Klasické čínské medicíny je právě v tisku! Čekejte ji v blízké budoucnosti.
    REVAN
    REVAN --- ---
    Napsal jsem přehled s krátkými recenzemi na knihy, které u nás vyšly o shiatsu:
    http://www.oazamimocas.cz/soubory/clanky/shiatsu_knihy.htm
    (Připomínky a návrhy na doplnění prosím klidně sem)
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Tak já se tam zkusím nějak vměstnat, každopádně hlasuju pro tuto možnost: LILY, kdyby se někdo ptal. :))
    REVAN
    REVAN --- ---
    LILY: Nešla. Ale po posledních zkušennostech jsem dal každému dva hlasy, tak věřím, že je zvládneš nakombinovat :-) Taky je hlasování veřejné, tak uvidíme kdo jak - tuším, že si to posledně někdo také přál.
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Jéé, šla by tam přidat možnost "převážně jemnou masáž, která ale občas může i bolet, s prací na fyzickém těle i na energetické úrovni"?
    REVAN
    REVAN --- ---
    Podnícen poslední diskuzí, přidal jsem novou anketu do záhlaví o tom, jak silnou masáž si shiatsu vlastně představujeme. To jsem vážně zvědav na výsledky.
    LILY
    LILY --- ---
    LODBROG: Mno já třeba nejsem klasický masér a ani po tom netoužím dělat "obyčejnou" masáž. Aspoň prozatím. Ale je fakt, že se to hodí (ten cit), páč pak dotyčný aspoň nebude zklamán, když se předem dozví, že žádné brutality nebudou..
    GAF
    GAF --- ---
    Můj názor je, že vnímání lidí je užitečná věc, stejně jako třeba čich, rovnováha nebo zrak, pro orientaci v prostředí, kde jeden žije.

...protože lidi jsou setsakra složité množiny jevů a projevů, je tahle schopnost jednou z ...nejcennějších? Asi tak něco.

A zatím neumím přesně vysvětlit proč, ale cítim, že umět se pohybovat ve vztazích k okolí pomocí vnímavosti, empatie atd... dělá prostě z člověka už tak nějak samo od sebe toho "jééé, to je ale hodný člověk".
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    LILY: Ale tendlencten cit (pro potřebu druhého) se hodí vždycky :)
    Nebo ne? ;)
    LILY
    LILY --- ---
    LODBROG: No to by ses divil. :) Ono taky záleží, esi chce velký těžký chlap hrubohmotnou masáž nebo energeticky porovnat.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    LILY: Ono to asi chce mít tendlencten cit, aby se člověk domákl, jak na koho... :)

Je pravda, že ženský-masérky velkýho a těžkýho chlapa moc neuspokojej...
    LILY
    LILY --- ---
    Mně právě zase vyhovuje přístup DSS. To, o čem se zmiňují dva předchozí příspěvky mi připomnělo thajskou masáž, u níž jsem brečela bolestí a už bych ji vskutku nemusela absolvovat znova.
    Holt každému co jeho jest.
    FIN
    FIN --- ---
    GOBERS: nemohu než potvrdit. to, čím jsem častován já, je prostě brutální nářez - ale účinný. povolí zatuhlá místa, o kterých člověk už ani nevěděl, že je má, a nějakou dobu poté vím, že mám záda. esoterika = 0, ale pomůže to ohromně. je pravda, že někdy to dost bolí, žádná sranda. ale funguje to. dráhy nedráhy, čakry nečakry, prostě to funguje.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    REVAN: Trochu tím zase přilil do mého podezření, že shiatsu vyučované ve škole DSS má k shiatsu běžnému v japonsku dosti daleko. A ačkoli je shiatsu esoteričtější než třeba čínská medicína, zas tak žhavé to s tou esoterikou nebude.

Bingo! :-D :-D Já znám tedy akorát zen-šiacu, kterým jsme se navzájem častovali v klášteře (tam to byla otázka přežití), a tam to bylo nula ezoteriky a 100 účelnosti. Někdy to bolí jako čert a jde se do toho hodně velkou silou. Takové to jemňounké šmrdlikání, s tím bys tam hrubě nepochodil. Konec konců i kjosaku, tj. hůl, kterou Tě při meditaci mlátí přes záda, když to potřebuješ, je založená na principech šiacu a přál bych Ti tu řachu ztichlým dodžo pokaždé slyšet, když dopadne... ;-))
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    REVAN: jo to ja se ucil od japonce a ten to ucil tak ze tlacis na body v souladu z dechm pacienta.Vydech(relax)=ztlacit.Tlacis az cistis pulsovani,nebo se pacient nadechne (prilisna bolest).Nadech,najdes si dalsi bod/y a pritlacis znovu na vydech..Po te co ses naladenej a dech mas sladenej s pacientem(dychate ve stejnem rytmu) tak se clovek dostane do takovyho tranzu,ze vetsinou cejtis jaky body se maj pritlacit vice.V Japonsku je Shiatsu asi dost intenzivnejsi a bolest k tomu nevyhnutelne patri myslim.Oni asiati vubec maj vetsi toleranci k bolesti,ktera podle me k tomu patri.Ona je to preci jenom bolest,takova uzdravujici....
    REVAN
    REVAN --- ---
    Včera jsem měl na shiatsu japonce :)
    Mno tedy musím říci, že rozhodně nybyl zvyklý na nějaké jemné energetické propojování, jak to propaguje Darja Havelková. Naopak očekával silnou presuru a la akupresura a žádal mne, abych na ty body přitlačil více. A to tedy ne že bych do těla nešel, na poměry žáku DSS jdu docela dost, ale normálně nejdu do bolesti.
    Trochu tím zase přilil do mého podezření, že shiatsu vyučované ve škole DSS má k shiatsu běžnému v japonsku dosti daleko. A ačkoli je shiatsu esoteričtější než třeba čínská medicína, zas tak žhavé to s tou esoterikou nebude.
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    REVAN: diky
    REVAN
    REVAN --- ---
    Peter Deadman - A Manual Of Acupuncture Points
    tady na té adrese je zcela funkční. Poloha bodů je výborně zpracována a popsána. Nevím, co doporučit více.
    http://allfreedownloadlinks.com/audiobooks/a-manual-of-acupuncture-peter-deadman/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam