YMLADRIS: Elektronická verze testu na ADD? Zajímavé, ale jak chceš zajistit, aby měřil právě přesně jen ADD a ne třeba i prokrastinaci nebo prostě jen lenost? To bude muset být hodně propracovaný a dlouhý test. ADD je sice moc hezký koncept, ale těžko zmapovatelný. Samotné diagnostikování ADD/ADHD doktory bývá dost pochybné.
Tím nemyslím, že “symptomy“ (projevy) popsané pro diagnózu ADD neexistují, ale myslím, že odhalují poruchu hrubě na základě pozorování chování, což může dost zkreslovat. Subjektivní hodnocení, zvlášť co se týče produktivity bývá ještě mnohem víc vedle.
K víceméně objektivnímu hodnocení ani nemůžeš spoléhat na symptomy. Kamkoliv vejdeš potkáš lidi s ADD symptomy, přitom důvody geneticky dané je může mít jen nepatrná menšina..může to být kvůli nadměrné konzumaci cukru, chemka v jídle, vedlejší účinky jiných léků..nebo jen nudní učitelé, nezájem, nedostatečné schopnosti k zvládnutí úkolu, citové problémy, problémy v rodině...atd.
Být označkován ADD poruchou jen proto, že nemám zájem věnovat pozornost tomu, co většina společnosti pokládá za důležité, normální, správné...blbost. A naopak přístup “mám ADD, já za to nemůžu“ taky není úplně košer.
Podle mě si s takovým testem dost foukáš, ale jako experiment by to mohlo být zajímavé. Jen aby ten výsledek lidi nebrali moc vážně.