• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TAURUSProkrastinace - výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů (zejména těch nepříjemných) na pozdější
    Prokrastinace, otálení před započetím práce nebo během dokončování nějakého úkolu, je v populaci studentů vysokých škol poměrně rozšířena. Myslím, že trpící prokrastinací by měli dosáhnout společenského uznání jejich svízele. Škoda jen, že se k tomu asi nedokopeme...
    rozbalit záhlaví
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    POZITRON: ja jsem na tom dneska stejne :] Dorazil jsem z prace, jsem nevyspalej, zitra mam zkousku a jeste jsem se nezacal ucit :D Akorat je to 50 otazek...
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    POZITRON: no a jak to dopadlo? ,)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    priklad ze zivota: zejtra rano mam celkem tezkou (alespon pro me) zkousku, ze ktery uz jsem byla jednou vyhozena, je to celkem 27 otazek a co myslite? teprv uvazuju, ze se zacnu ucit. jak typicke...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NAVARA: add u dospelych neni moc prozkoumana, je s tim cela rada potizi viz
    KIWWWI:

    ale zacina se s tim neco delat. v podstate mas dve moznost - medikace (detem s ADHD se dava tusim metylfenidat) nebo urcity typ terapie, coz ale neni bezna terapie jako ze "pochopte ze chcete zabit otce a tim se vam ulevi" ale spis jako by self management - clk s odbornikem koucuje svuj zivot aby byl schopen proste plnit ukoly ktere realita prinasi, aniz by ho to neustale odvavalo nekam do prdele

    v cestine vyslo napr.

    http://www.amazon.com/Driven-Distraction-Recognizing-Attention-Childhood/dp/0684801280/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1234726239&sr=1-1

    vydal navrat domu jako

    http://www.knihkupectvi.biz/product_info.php?products_id=577

    POZOR neni to tak prokrastinace = ADD. prokrastinace IMO muze mit spoustu duvodu
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    YMLADRIS: nemyslel jsem "acceptance", ale co dal - v tvem prikladu tedy napr. koupi naslouchatek.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NAVARA: zacit s tim pocitac jako kdyz clovek zjisti ze je barvospely nebo nachluchly

    prestat si myslet "jsem demotivovany" nebo "jsem lempl" nebo "jsem proste nevhodny pro zivot v teto spolecnosti - prilis genialni" atd.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    a i kdyby ADD byl, co s tim?
    DHA
    DHA --- ---
    CATHERINE: syndrom poruchy pozornosti bez hyperaktivity, myslím...
    KIWWWI
    KIWWWI --- ---
    YMLADRIS: Elektronická verze testu na ADD? Zajímavé, ale jak chceš zajistit, aby měřil právě přesně jen ADD a ne třeba i prokrastinaci nebo prostě jen lenost? To bude muset být hodně propracovaný a dlouhý test. ADD je sice moc hezký koncept, ale těžko zmapovatelný. Samotné diagnostikování ADD/ADHD doktory bývá dost pochybné.

    Tím nemyslím, že “symptomy“ (projevy) popsané pro diagnózu ADD neexistují, ale myslím, že odhalují poruchu hrubě na základě pozorování chování, což může dost zkreslovat. Subjektivní hodnocení, zvlášť co se týče produktivity bývá ještě mnohem víc vedle.

    K víceméně objektivnímu hodnocení ani nemůžeš spoléhat na symptomy. Kamkoliv vejdeš potkáš lidi s ADD symptomy, přitom důvody geneticky dané je může mít jen nepatrná menšina..může to být kvůli nadměrné konzumaci cukru, chemka v jídle, vedlejší účinky jiných léků..nebo jen nudní učitelé, nezájem, nedostatečné schopnosti k zvládnutí úkolu, citové problémy, problémy v rodině...atd.

    Být označkován ADD poruchou jen proto, že nemám zájem věnovat pozornost tomu, co většina společnosti pokládá za důležité, normální, správné...blbost. A naopak přístup “mám ADD, já za to nemůžu“ taky není úplně košer.

    Podle mě si s takovým testem dost foukáš, ale jako experiment by to mohlo být zajímavé. Jen aby ten výsledek lidi nebrali moc vážně.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MASLIX: to co pises na mne zapusobilo ze mas mozna ADD ;-)

    to je ted muj oblibeny koncept. je to (zrejme) geneticky kodovana odchylka - lidi s ADD jsou obvykle talentovani a schopni zajimavych vykonu ale zaroven maji velke problemy se soustredenim a podrizovani se nezajimavym ukolum

    jestli se dokopu, nekdy udelam elektronickou verzi testu na toto
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    LALAITHWEN: Taky tak.
    Dneska v sedm ráno jsem si řekl, že už je na spánek moc pozdě...
    A pak jsem se v jedenáct doma zhroutil a usnul... do jedný.
    MASLIX
    MASLIX --- ---
    CONTINUITY: Uf, takova lavina :) Obecne mam problem komunikovat a vyjadrovat se, natoz neco sepsat smysluplneho :)

    ad Přijde mi, že klíčem k problému celkově jsou ty "tvé" vlastnosti, cos tam vyjmenoval. Proč si o sobě myslíš takové věci? Kdo říkal že jsi takovej?
    Proc si o sobe myslim to co si myslim? Protoze takhle ziju uz peknych par let a za tu dobu jsem na sobe udelal peknych par 'analyz'. S osobni disciplinou jsem mel problemy uz na stredni a to takove, ze jsem musel opakovat rocnik, bez moznosti reparatu ;) Ze by me to nejak poucilo a vyfackovalo do budoucna? V 18ti tezko. Dalsi stupen vzdelani jsem proste jenom absolvoval, tzv 'ojebal' ;) Vsechno diky odkladani neceho na prvni pohled neprekonatelneho a nezvladnutelneho.

    ad ad odkládání práce a klikání
    - V podstatě to samý... Budeš to dělat tak dlouho, až tě ten stres, kterej to vytváří, přestane bavit, a zvolíš si počínat si nějak jinak, aby ses cítil nějak líp ;)

    Od te doby, co jsem v pracovnim procesu, cca 7 let, jsem se naucil delat veci na posledni chvili, pod tlakem a urcite i pod podvedomym stresem. A bud mam stesti a vychazi mi to, nebo jsou moje schopnosti natolik vysoko, ze si to proste muzu dovolit. A to jsem prosim pekne puntickar a vsechno co delam, se znazim delat mozna az moc poctive a poradne. Takze ten stres a zpusob jakym plnim svoje povinnosti vedu uz hodne dlouho. Ted mam a mysli hlavne praci. V osobnim zivote jsem staromodni, tzn vsechno pekne po poradku a co nejdriv mit z krku.

    A když si vyzkoušíš nějaký nový způsoby chování, můžeš klidně zavést nějaký ty pozitivní nálepky, třeba se vnímat jako člověka, kterej trénuje svou sílu vůle a má jí čím dál silnější, a připomínat si, co všechno už jsi změnil k lepšímu :) Až se časem stane naprosto samozřejmý, že kde je třeba, vůli použiješ.
    Jak si muzu zkouset novy zpusoby chovani? Mam si nastavit zrcadlo a pokouset se na sobe neco zmenit? Mam zmenit svoji osobnost, svuj charakter? Jsem jakej jsem a jak jsem byl vychovanej. To se asi zmenit neda.

    Mimochodem, snazim se na sobe precejen nejak pracovat. Trpelivost pri diskuzich, neskakat lidem do reci, vic si dopredu rozmyslet co rict atd. Tohle je taky o vuli myslim.
    LALAITHWEN
    LALAITHWEN --- ---
    tenhle tyden odkladam i spani, uz sotva vidim, hruza
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MASLIX: Znám obojí, nutkavý klikání i nedokopání se k dobrým věcem, z dlouholeté zkušenosti, něco jako nyx používám cca 12let. Už je to mnohem lepší, jógu a jakžtakž i meditaci praktikuju, na nyx otupěle klikám většinou jen, když jsem tak unavená, že mám velmi malej výběr možných činností, nebo když se o něčem těžce nemůžu rozhodnout ;) (ale na to už vyvíjím rozhodovací mechanismy spíš na bázi technik mimo comp...).

    Pár názorů na základě zkušenosti z celý tý doby:
    ad jóga, meditace, "dokopávání se"
    - Necvičit bolí, cvičit je příjemný. Když to zkusíš, tak to zjistíš. Jakmile to zjistíš pořádně a opravíš si ten chybnej předpoklad, že cvičení je namáhavý nebo nepříjemný (získanej na školním tělocviku....?;) a zjistíš, že ti naopak energii dává, nebude problém.... S meditací podobný, velmi příjemná aktivita zlepšující řadu věcí během dne a celkově... K takovým věcem se není potřeba "dokopávat" (neboli nutit se do nějaký otravný hrůzy). Jde je dělat pro radost, protože jsou prostě fajn a tělo a duše si o ně samo říká. Akorát abys toto prakticky zjistil, musíš to vyzkoušet. Trocha teorie - např. zážitky jiných lidí - může trochu podpořit a inspirovat. Jde o to přestat si myslet, že k tomu potřebuješ vůli, a chtít to testnout jen tak z chuti :))

    ad odkládání práce a klikání
    - V podstatě to samý... Budeš to dělat tak dlouho, až tě ten stres, kterej to vytváří, přestane bavit, a zvolíš si počínat si nějak jinak, aby ses cítil nějak líp ;)

    Na nyx u práce na PC, zvlášť pokud je práce stereotypní, se dá dívat i pozitivně ;) Mně třeba připadá trochu jako druh psychický hygieny. Když mám sedět spoustu hodin u kompu a provozovat fyzicky nepřirozenou činnost, při který v podstatě celý tělo trpí deprivací (nemá pohyb, nemá normální podněty), velice pomáhá mít k dispozici alespoň virtuální otevřenej obzor internetu, kde si jde povídat s živýma lidma, následovat různý nápady a myšlenky, vytvářet vlastní....
    Ale je potřeba najít rovnováhu mezi tím a prací, tak aby práce postupovala vpřed rozumným tempem a byla hotová včas....
    Když to nešlo, často to bylo třeba o strachu z něčeho na tý práci, nebyla jsem si jistá jak to udělat, pochybovala, že to zvládnu....na to pomáhá samozřejmě všechno si vyjasnit a rozvrhnout, mít realistickou představu, kolik času je třeba, včetně právě prostoru třeba na protažení se nebo napsání něčeho do nyxu - a podle toho plánu pak postupovat, části si odškrtávat - je to dobrej pocit, vidět kolik jsi už udělal, vědět rozumně přesně, kolik zbývá.....
    Tohle bude aplikovatelné jen na některé práce, ber s rezervou ;)

    Přijde mi, že klíčem k problému celkově jsou ty "tvé" vlastnosti, cos tam vyjmenoval. Proč si o sobě myslíš takové věci? Kdo říkal že jsi takovej? IMHO jsi takovej, jenom pokud se tak sám definuješ. Nic takovýho jako lenost jako vlastnost neexistuje, je to jen návyk nedělat nebo odkládat věci, kterej velmi posiluješ, když tomu ještě ke všemu dáváš jméno a opakuješ si "jsem línej". Ten zvyk můžeš IMHO změnit, je to otázka motivace, jestli to chceš nějak jinak a proč, a pak novýho jednání.... Dobrej začátek je začít se vnímat jako inteligentní samostatnou osobnost, která se svobodně rozhoduje, co a jak bude v životě dělat. Žádnej dosavadní zvyk nemusíš povinně provozovat do smrti....(ani proto, že většina lidí kolem si myslí, že oni musej...)... A když si vyzkoušíš nějaký nový způsoby chování, můžeš klidně zavést nějaký ty pozitivní nálepky, třeba se vnímat jako člověka, kterej trénuje svou sílu vůle a má jí čím dál silnější, a připomínat si, co všechno už jsi změnil k lepšímu :) Až se časem stane naprosto samozřejmý, že kde je třeba, vůli použiješ.
    Jde znova spadnout do zvyku nepoužívat ji.....a znova se z toho probrat. Ten tvůj obraz sebe je asi rozhodující. Stojí za to ho prozkoumat. Co si o sobě myslíš a proč, kde se to vzalo, a jestli to tak chceš nechat, nebo jestli by ti třeba líp sloužilo myslet si něco jinýho.
    hodně štěstí :o)
    (chich, teď už bych mohla být natolik vzpamatovaná z čehosi, že bych mohla třeba vytáhnout ten kabel a věnovat se abstraktnímu tvoření textu důležitého a proto lehkou trémou opředeného;)
    VANEK
    VANEK --- ---
    MASLIX: Netušil jsem, že mám mulťáka :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    YMLADRIS: to je trapne monotonni :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MASLIX: no a k te meditaci... neni lepsi napad. congrats. bohuzel budes muset byt hodne v prdeli, aby ses tomu fakt poddal... pochopit ze svou mysli sam sebe nevyresis, musis se vyresit necim hlubsim. mas-li potize se soustredenim, budes asi zpocatku dost v haji, ale o to rychleji uvidis jakej to ma prinos

    [ TADEAS @ oO( ) psychedelické memy ( )Oo.. ॐ ..oO( ) psychedelic memes ( )Oo ]
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    nekdy klikam donekonecna na nyx (ap.) i kdyz vicemene vim, ze tam nic neni, ale inu furt klikam

    70 hlasy od 70 respondentů

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jinak to nutkave klikani na "neco na internetu", to ma (asi) na svedomi tvoje dopaminove centrum - fetujes 'novelitu'. abstraktne myslet boli. konzumovat nejaky (novy, zajimavy, ...) obsah je 'fix' na tu bolest. bohuzel je to urcity typ zavislosti... pokud jses ve stresu (z vetsich nevyresenych ukolu), tak ten stres generuje nepohodli, ktery jeste zvysuje chut "odejit z teto reality nekam do internetu"

    to ti pisu jen abys vedel, ze jsme v tom vsichni

    samo to neprestane, musis s tim pracovat
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MASLIX: to, co ti ale navrhuju, je neco jneho, nez "vykonavat praci". nabizim ti metodu jak prekonat ten moment "strme svisle steny bez uchytu" kterej te v podstate paralyzuje a abys na to nemusel myslet tak kliknes na libovolnou blbost.

    nebo ty vis jak mas ten odkladany ukol zpracovat? predpokladam ze ne. jde o to aby ti najednou vyvstalo ... aha, udelam to v podsatte takhle a takhle. dekomponovat to na konkretni soucasti.
    MASLIX
    MASLIX --- ---
    YMLADRIS: Ja prave mysi a klavesnici praci vykonavam.
    Nejhorsi je, ze nyx a obecne brouzdani po netu je pro me neco jako odmena za hotovou praci. Jenze si tu odmenu dopravam az moc casto a ne za hotovou praci, ale skoro za kazdou sebemensi cast. A pak mam problemy se soustredit nejen na samotny ukol v praci, ale celkove na sobe pozoruju obecne problem se soustredit na jednu vec. Resp se porad nechavam necim rozptylovat. Uz jsem i uvazoval nad jogou nebo meditaci, ale nejsem schopnej se k tomu dokopat. Lenost, slaba vule, nedisciplinovanost, strach z prekazek, to je oc tu bezi.

    Jen tak pro poradek, nestezuju si tady jak mam tezkej zivot. Jenom mozna se v tom nekdo najde a zjisit, ze neni sam ;)

    Apropo si za to stejne muzem sami. Takze jedine sami si muzem pomoct.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MASLIX: jo to je zaklad, fakt nedelat po tu dobu nic jinyho nez byt s tou zalezitosti.

    natozpak klikat.

    dej si mys do supliku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam