• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TAURUSProkrastinace - výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů (zejména těch nepříjemných) na pozdější
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETGRIDUS: pozitivní motivace! :-)

    u jiného obzvlášť odporného předmětu jsem se motivovala jednou ledovou čokoládkou za přečtení jedné stránky výpisků. Ty ovšem byly tak chaotické, že tato motivace stačila jen na prvních 15 stránek, zbylých 20 stránek už vyžadovalo motivaci ve formě 1 čokoládky za každou půlstránku.

    A pak se mám divit, že jsem promovala s osmi kilama navíc :-)))
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    POZITRON: a co třeba si dát třeba za hodinu učení nějakou odměnu?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PETGRIDUS: zkusila jsem a nepomohlo, cumet do blba se da i v knihovne.
    TRISSIE: to je teda horor! ses skvela, zes to nevzdala. tyhle dva predmety jsou snadny, na kazdej se da v klidu a pohode naucit za odpoledne a o to potupnejsi tahle situace je a o to vic si pripadam jako zoufalec.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    POZITRON: já vždycky razil heslo, že čtyři hodiny přípravy na zkoušku mezi probuzením a napsáním musej bejt akorát...a když ne teďka, tak příště určitě. Nějakou záhadou to fungovalo i u bakalářskejch zkoušek...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POZITRON: to už není až tak prokrastinace, jako psychický blok. Je ten předmět složitý/nepochopitelný/obzvlášť odporný?

    Mě kvůli jednomu takovému vyhodili ze školy. Na konci čtvrťáku, moc super zážitek. Na první zápis ve třeťáku jsem to zkoušela dvakrát, na třetí pokus jsem nešla s tím, že to prostě nezvládám a že příští rok to půjde líp. Na druhý zápis jsem se na každý pokus fakt poctivě učila, ale zírala jsem do skript, nechápala absolutně nic, nedokázala jsem si zapamatovat ani jednu rovnici. Já, která za normálních okolností dám 70% textu na první přečtení.
    Poté, co mě ze školy vyrazili, jsem si daný předmět zapsala v institutu celoživotního vzdělávání, absolvovala další dva pokusy o vykonání zkoušky, a když jsem dohromady na svém 7. pokusu zjistila, že jsem to zase neudělala (8,5 bodu místo 10), tak jsem se totálně sesypala. Seděli jsme všichni v jedné učebně, zkoušející postupně zapisoval známky, já brečela jak želva asi patnáct minut, než jsem tam zůstala poslední. ten chudák se ze mně snažil dostat, co se děje, tak jsem mu to v slzách vysvětlovala, že tuhle zkoušku prostě nikdy neudělám, že jinak už bych byla v páťáku a před státnicema, ale že prostě přes tohle neprojdu. Začal mě zkoušet ještě ústně, zjistil, že já vlastně všechno umím, jen to prostě nedokážu dát dohromady, našel tam někde toho chybějícího 1,5 bodu a poslal mě domů s tou nejodřenější trojkou, jakou kdo kdy dostal.

    Moc radu nemám, ale nejsi v tom sama.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    POZITRON: a jít třeba někam do knihovny?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PETGRIDUS: neni s kym
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    POZITRON: a domluvit se třeba s někym a učit se ve dvou?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    rekli byste, ze kdyz se nejste schopni naucit na zkousku, prinutite se az v ten den rano, nasledne jste po zasluze vyhozeni a za 14 dni mate dalsi termin, u kteryho se opakuje presne totez, takze jste opet vyhozeni, je to vrchol prokrastinace? nebo jeste ne? :) ve stredu je posledni termin, tak jsem zvedava, zatim jsem na to nesahla, nedokazu to proste. a v pondeli mam zkousku, ze ktery jsem minule byla taky vyhozena, protoze jsem se neprinutila se na to podivat. nejhorsi je, ze ono se snadno rekne "ta je lina, vysrala se na to", ale ja jsem z toho psychicky dost vyrizena, vim, ze musim, ale nedokazu si tu knihu vzit a cist a kdyz uz to udelam, tak nevnimam. no chapete to? sla jsem do skoly s predstihem, ze si nekde stranou sednu a jeste si to prectu, ale sedela jsem tam jak trubka a cumela vic nez hodinu do blba, v hlave prazdno. fakt me vytaci k nepricetnosti, kdyz nekdo tvrdi, ze je prokrastinace "jenom vymluva, aby byl clovek jako zajimavej." bych chtela videt, jak by tem dotycnejm bylo, kdyby po dobu celyho zkouskovyho travili x hodin denne sezenim na posteli, v ocich slzy, uzkost jako prase, vedomi, ze musim, sakra musim se jit ucit, nebo psat seminarku, ale nejde to. proste to nejde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vztah Pirátů a prokrastinace je zapeklitější, než by člověk řekl:
    TwitLonger — When you talk too much for Twitter
    http://www.twitlonger.com/show/fk93tr
    "Zde leží popel muže, jenž měl ve zvyku všechno odkládat na další den. Na smrtelné posteli se ale polepšil a 31. ledna 1972 skutečně zemřel."
    Fritiof Nilsson Piraten, epitaf.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    „Kdybych nebyl tak pevně rozhodnut, že se pustím do práce, možná bych se pokusil zčistajasna začít. Ale protože moje rozhodnutí bylo nezlomné, a protože v příštích čtyřiadvaceti hodinách, v prázdném rámu zítřka, kde všechno tak dokonale ladí, jen proto, že to není dnešek, se moje nejlepší úmysly tak snadno zhmotňovaly, bylo příhodnější nepomýšlet na to, že bych něco začínal ještě dnes večer, kdy nejsem úplně připraven – a samozřejmě ani následující dny nebyly lépe uzpůsobeny k tomu, abych cokoli začal. Nicméně byl jsem rozumný. A když už jsem čekal celé roky, bylo by dětinské neodpustit si odklad o pár dnů… Naneštěstí se ukázalo, že ani zítřek není tím jasným, zřetelným, k cíli mířícím dnem, na který jsem se tak horečně těšil…“

    Marcel Proust, nalezeno na Stastnem blogu.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    View and Download 1600 x 900 Misc Motivational Wallpapers and Backgrounds
    http://wall.alphacoders.com/big.php?i=203998
    REK11
    REK11 --- ---
    OMI: :-DDDDDDDD
    OMI
    OMI --- ---
    Dneska jsem nějak vůbec nestíhal.
    Tak jsem si tu prokrastinaci nechal na zejtra...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRAKTALEK: když telefonuju někomu do práce, tak si to počítám celé, i když část rozhovoru jsou nepracovní věci nebo kancelářské drby, zas takovej magor nejsem :-)
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    OMI: zajímavá interpretace
    OMI
    OMI --- ---
    tak jsme v rámci firemního vymejvání mozků (něco jako přednášky Amway) utrpěli dlouhatánské vyprávění o tom, jak je důležitá motivace v práci, jak je radost důležitou zodpovědností chlebodárci a takovýdle ty normální kydy, za který firmy platěj statisíce, místo aby nám zvedly morálku tím, žeby nám ty prachy rozdaly na prémiích.

    A ten námezdnej Génius zmínil i existenci prokrastinace.
    Vzal jsem ji navědomí už když se tohle forum zakládalo, ale teď mě to spojilo drátky.
    "Chronické odkládání úkolů na potom."
    A ten můj pokoj až po strop zavešenej nezpracovaným materiálem, těch pár lidí, kterým doteď dlužím věci, co jsem jim přes bazar slíbil, kvanta nevyřízenejch jednoduchejch papírů a mailů na tři minutky laždej...

    No a protože jsem frreudián a šťoura, hned jsem plul po proudu podvědomí.
    Kdy to začalo -- no zhruba, co začla krise. nejistota.
    Co to jakoby přináší -- no jistotu, že i zejtra bude co dělat. Co jednoduchýho dělat.
    "Práci a dluhy ti nikdo nesebere."
    Ergo kladívko -- já myslím, že to bude o tom, že si člověk odkládá jako do špajzky "na horší časy", na ty "chudší". Kdyby náhodou zejtra, v tá nejistotě, nebylo do čeho snadnýho kousnout.

    Takže jsem si v tm podvědomí přerovnal trochu schema, jako krátkodobej cíl jsem tam zadal obraz "prázdnej stůl"... a zatím to funguje.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Bylo?

    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    TRISSIE: slysel jsem, ze velke firmy delaji pro zamestnance pracujici z domu spis kurzy jak se neprepracovat, protoze vetsina se snazi byt poctiva a pracuji vic nez normalne v praci... navic, jestli obcas treba jen tak zachatujes s kolegy z prace...tak to je taky v podstate prace :) udrzovani vztahu... kolik casu tim clovek stravi v normalnim kanclu pri pauzach, obedech, prichodech, odchodech... :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAMILLOS: nemít na výběr funguje...

    já to momentálně pozoruju na své pracovní prokrastinaci. Z regulérního zaměstnance 40 hodin týdně v kanceláři jsem přešla na home-office placený od hodiny, protože jsem na mateřské s miminkem.
    A protože reálně mám na práci čas tak akorát buď mezi 6-8 ráno, nebo pak hodinu odpoledne, když dítě spí, tak si nějakou prokrastinaci dovolit nemůžu (a protože jsem v jádru osoba poctivá, tak když už mám ten home office, který nikdo nehlídá, tak si počítám opravdu jen čas strávený prací). A tak za 2 hodiny denně zvládám to, co jsem dřív v kanclu dělala 8 hodin... příšerný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam