• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ve vedlejší diskuzi [ Obezita ] se strhla debata o jídelnách a objevilo se tam nosné téma - luštěniny a pod téma - luštěniny a děti.

    Já jsem v klasické poloze, kdy školní čočka a hrachovka mi prostě nechutnaly, protože obsahovaly moc mouky a uzené. Ale doma jsem určitě jedla obyčejný vařený hrách se spoustou (!) smažené cibulky. Bez masa. Čočka se doma dělala klasická na kyselo, nijak jsem ji nemilovala ale jedla.

    Teď si čočku dělám pravidelně - jednak jako čočkovou polévku - klasickou - tj. kořenová zelenina, čočka, nové koření, bobkový list, cibule, česnek a majoránka a s kvasnicovejma knedlíčkama. A nebo indickou z červené čočky - cibulka, indické koření (rozhodně kumín, černou hořčici, zázvor, kurkumu- případně garam masaluu), čočka, mrkev, rajčata/protlak a případně trocha smetany.

    Zároveň jsem tedy objevila drobnozrnnou zelenou čočku - náhodně krabice v Tesco a podle všeho ta od probia tmavě zelená by měla být ta samá odrůda. Chuť je naprosto skvostná a to jsem se zatím dostala jen k základnímu receptu

    - orestovat najemno nakrájenou mrkev, cibulku a řapíkatý celer, přisypat čočku, zalít vývarem a přidat bouquet garni (v tomto případě stačí bobkový list, listová petržel a tymián) a vařit tak 20-25 minut.
    Část jsem použila teplé jako přílohu k pečenému masu, zbytek jsme snědli zastudena jako čočkový salát - jen jsem přidala balzamikový ocet a olivový olej a syrová rajčata.

    Stejně tak si myslím, že by dětem šly dobře propašovat fazole v chilli con/sin carne - bez chilli, aby to nepálilo, ale s dostatečnou motivací o indiánech a kovbojích. A navíc teda zeleninové chilli s rýží je levné a dobré, takže neexistuje důvod, proč ho nevařit v jídelnách.


    Až budu mít na starosti synovce, zkusím na nich otestovat nějaké indické verze luštěnin.

    Stejně tak děti (synovci s neteří) mají rádi cizrnu - takže vyměnit hrachovou betonáž za cizrnu v račatové omáčce a děti se budou olizovat až za ušima.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Výborný zjištění! Koprovka je nejlepší, když se člověk vykašle na jíšku a rozpustí uleželou goudu!:)

    BTW. kdo byste chtěl do nvého klubu o koření a jeho možnostech využití v kuchyni a léčitelství, písněte do pošty, přidělím práva.
    POLINA
    POLINA --- ---
    Vyborny kvetak je i upraveny tak, ze se rozebere na ruzicky, v hrnci se osmahnou platky cesneku, a na to se da dusit kvetak s kousky rajcat, jen se to osoli, pusti dost stavy a ja to jim s varenyma bramborama posypany strouhanym syrem, klidne staci eidam nebo gouda.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEANDER: Chystam se kokosove mleko opatrit pri nejblizsim nakupu, protoze ho beztak nutne potrebuju do polevky tom kha gai:-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Květákové kari jsem zkoušela, ale přišlo mi, že v tom přes všechny ty ingredience není moc cítit květák. Špatné to nebylo, ale s květákem radši jiné věci.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    EDERA: Ta vejce nejsou povinná :-)
    Kokosové mléko mají za velmi levno v Albertu, ale my ho kupujeme hlavně u Vietnamců nebo si ho vozíme z Německa. Nepřichází v úvahu, abychom neměli doma aspoň 4 plechovky, jsme po něm jak diví :-D
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEANDER: My neradi natvrdo vařená vejce, takže ta mi v tom nechyběla. Kokosové mléko bych přidala, kdybych ho měla. A čerstvý zázvor tam přihodil muž, který byl pověřen dochucením.

    ZUZKAOU: Bylo to fantastické, děkuju za recept. Junior měl shodou okolností dneska ve škole taky květák s bramborem a remcal, že to bylo hnusný. Skoro se rozplakal, když viděl, že si připravuju stejné suroviny. Takže to byla okamžitá rehabilitace ještě čerstvého zločinu.:-))
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    EDERA: Tohle je naše stálice http://apetitonline.cz/recepty/728-kvetakove-kari-s-vejci.html
    Děláme k tomu jogurt s česnekem a koriandrem.
    IKA
    IKA --- ---
    (a k pecenemu karfiolu je super omacka z tahini a citronovej stavy.)
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: zaujimavy je aj peceny karfiol - zachova si vela chuti, trochu dokonca zosladne, a nie je taky blatovy (ako ked ho niekto rozvari.)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Květákové kari zní úžasně a shodou okolností jsme zrovna dneska koupili květák. A navíc je tenhle týden popeleční středa, takže se bezmasé jídlo bude hodit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdyby náhodou někdo neměl rád květák tak zde jsou nějaké rehabilitační recepty.
    Tartaletky hříšné madame du Barry | Šárčina "škola" vaření
    http://dolcevita.blog.cz/0908/tartaletky-hrisne-madame-du-barry

    Určitě taky květákové kari.

    Na oleji (přepuštěném másle) opražit římský kmín, černou hořčici, zázvor, česnek, kurkumu a chilli papričky. (při zjednodušení prostě nějaké žluté kari) Přidat cibuli a nechat zesklovatět.
    Přidat na kostičky nakrájené brambory a taky nechat orestovat. Zalít trochou vody či vývaru a vařit do poloměkka. Přidat rozebraný květák na malé růžičky a udusit do měkka, respektive brambory do trochu rozvařena. Přidat jogurt, česnek, čerstvý koriandr a tak. Jako příloha rýže či placky.

    Kromě květáku se do toho dá docela dobře zamaskovat taky bílá ryba. Filety (i mražené) se nakrájí na kousky a přidají se spolu s květákem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nesnáším anýz a fenykl. A to zrovna z konkrétního traumatu, kdy v nějaké 2 třídě jsem měla kašlíček (čti zánět průdušek) a maminka mě mínila léčit spařenou cibulí s fenyklem. Ale blbě to zabalila do tenké gázy a rozuteklo se to po celé posteli a přes převlékání a praní smrděla ta postel skoro dva měsíce - brrrrrrrrrrr.

    Ale letos experimentuji s bulvama fenyklu a ačkoliv tam je jasně fenyklová chuť, tak to neaktivuje ty vzpomínky.

    Kuře s fenyklem je moc dobré
    Pečené kuře s fenyklovými cibulkami - Pollo Arrosto con Finocchio recept - Labužník.com
    http://www.labuznik.com/recept/pecene-kure-s-fenyklovymi-cibulkami-pollo-arrosto-con-finocchio/


    Skvělý je syrový fenykl s vařenou řepou, balzamikovým octem a olivovým olejem. A pak mě teda moc nadchl sicilský pomerančový salát. Překvapivá kombinace pomeranče-fenyklu - pepře a cibule. A překvapivě to je docela zahřejvací jídlo i přes ty pomeranče.
    Sicilský pomerančový salát s pepřem a cibulí (Apetit - Web, který chutná)
    http://www.apetitonline.cz/recepty/4690-sicilsky-pomerancovy-salat-s-peprem-a-cibuli.html
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    PIGSTER: Já ti rozumim, ty česneky znám a používám zásadně českej /a čerstvej/... ale na to, že je tenhle sušenej z číny, je dost slušnej, čekala jsem něco bez chuti a zápachu a má to kus od obojího:)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Taky kupuju španělský, když se mi nepodaří někde na trhu sehnat český.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: to zní dost logicky.

    Španělský a italský česnek celkem česnekuje, v bille mají španělský bio česnek za cca 160 kč/kg, která je zcela plnohodnotný a běžný čínský stojí 140 kč/kg.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Někde jsem četla, a nevím, co je na tom pravdy, že v Číně se z česneku používá především nať, pěstujou jinou odrůdu, než známe tady, použijí nať jako koření, a to, co by vyhodili, posílají do Evropy. Inu, jako obvykle.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ANIQUE: Ceska republika je doslova zaplavena cinskym cesnekem a ten je slusne receno odporny (nema chut, nema vuni - tam, kam se normalne dava strouzek cesneku se musi tehle cinske hnusoby dat cela hlavicka a porad to neni ono).
    Jestli jsou ty platky z toho sameho, tak to potes koste.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ANIQUE: ještě mě napadá - koření je z čech, eu, různých zemí světa... z číny je minimum produktů a ty které z číny jsou (např. plátkový česnek), jsou skvělé..
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Ahoj, mám tu spam... Jde o to, že jsem si zkusila pár kamarádům prodat koření, zjistila jsem, že se mi podařilo najít dobrého dodavatele a chci se tím začít živit, jenže potřebuji investovat např. do obalů, skladovacích nádob atp., takže prodávám už při ne úplně vybudovaném obchodu, abych mohla zdokonalovat... tak vám to někomu třeba udělá radost:) Objednávky do pošty, prosím.


    Krásný den!:)
    Je mi ctí oznámit, že chuťové, čichové, vizuální i hmatové zkoušky mého nového sortimentu koření dopadly výborně (vlastně i sluch si lebedil za zvuku přesýpání semínek). Koření je voňavé, čerstvé, barevné, dobře usušené a velmi chutné. Díky tomu, že mi tak učarovalo, bych chtěla investovat do poskytování kvalitních služeb... To ale bude chvilku trvat, takže zatím využíváme systém "trvá to dlouho, ale stojí to za to".
    Máte k dispozici seznam nejrůznějších druhů koření, kořenících směsí a doplňkového sortimentu hub, semínek atd. Některé druhy začínají být pomalu skladem, jiné je nutno objednat. Půjde-li obchod dobře, můžete se těšit na rychlá dodání (do 24 hodin, za předpokladu, že si zboží vyzvednete, nebo ho přiblížím v rámci Prahy 1). Přiobjednávání zboží bude probíhat dle aktuálního zájmu.
    Tak tedy- ve středu 16. února chystám objednávku. Pokud by se stalo, že bych některá přání mohla vyřídit z čerstvých skladových zásob, budu informovat.

    Balíčky se snažím dávkovat tak (základní množstevní jednotka u konkrétního druhu), aby si každý mohl vybudovat ve své kuchyni zázemí chutí a vůní, které se nemusí bát použít, protože jen tak nezmizí. Pro výhodnější větší balení (při dlouhodobějším odběru i různých druhů) se neváhejte ptát. Pozor, pokud chcete 2 balení, připište k Vámi vybranému druhu údaj "2 balení".
    Pokud chcete dvojnásobnou dávku v jednom balení, uvádějte údaj o váze (např. Chcete 2 balení černého pepře a jedno 100 g balení bazalky, která se prodává po 50 g -> černý pepř 2 balení, bazalka 100 g)

    Koření je ručně baleno (zatím) v celofánu a v různých dočasných obalech, všechno hodláme zdokonalovat. Pro pomoc s návrhem a realizací kořenek se neváhejte ptát.
    Děkuji za důvěru a přeji dobrou chuť:)



    BYLINKY:
    Bazalka 50 g za 40,-
    Bobkový list 25 g za 40,-
    Citronela (citronová tráva) 25 g 30,-
    Estragon 25 g za 30,-
    Majoránka 50 g za 40,-
    Oregano 50 g za 50,-
    Rozmarýn 50 g 50,-
    Saturejka 50 g 50,-
    Tymián 50 g 50,-

    (Sezónní rýmičky a kašel? Čaj z hrstky majoránky, dvou špetek tymiánu a trochy mletého kmínu odvede dobrou práci:)



    SEMÍNKA A PLODY:
    Anýz 25 g za 30,-
    Černucha setá 25 g za 30,-
    Fenykl 25 g za 30,-
    Horčice bílá 100 g za 50,-
    Hořčice černá 100 g za 60,-
    Jalovec 25 g za 30,-
    Kardamom 25 g za 50,-
    Kmín 50 g za 40,-
    Kmín římský 50 g za 50,-
    Koriandr 50 g za 35,-
    Nové koření 25 g za 30,-
    Pískavice 50 g za 50,-

    (Pamatujte, že v každém semínku je nový život. Semínka jsou koncentrované zdraví:)

    Dýňové semínko 100 g za 30,-/0,5 kg za 135,-
    Lněné semínko 100 g za 16,-/0,5 kg za 70,-
    Sezam 100 g za 20,-/0,5 kg za 85,-
    Slunečnice 100 g za 15,-/0,5 kg za 65,-



    PAPRIKY A CHILLI
    Drcené chilli 50 g za 50,-
    Mleté chilli 50 g za 40,-
    Cayenský pepř (hodně ostré chilli) 50 g za 50,-
    Paprika sladká maďarská (velmi vysoká kvalita) 100 g za 70,-
    Paprika ostrá španělská 100 g za 60,-
    Paprika uzená 50 g za 50,-
    Paprikové floky 50 g za 50,-

    ---Pojďte se mnou vyzkoušet---
    Chilli paričky celé - zatím neochutnané, zatím neviděné:)
    (balení 50 g za 40,-)
    Aji Mono
    Ancho
    Bird´s eye
    Cascavel

    (pokud se sortiment chilli papriček chytne, uvažovala bych i o oslovení dalších dodavatelů, k odběru dalších druhů)



    PEPŘ
    4 barevný 25 g za 40,-
    Bílý 25 g za 30,-
    Černý 25 g za 25,-
    Růžový 25 g za 50,-
    Sečuánský (naprostá lahůdka - pepřuje, ale nepálí, s masem se dá baštit na kila:) 25 g za 40,-
    Zelený 25 g za 40,-



    KOŘENÍ NA SLADKÉ:
    Badyán 25 g za 40,-
    Citronová kůra 50 g za 45,-
    Hřebíček 25 g za 40,-
    Muškátový oříšek 25 g za 40,-
    Pomerančová kůra 50 g za 50,-
    Skořice 50 g za 50,-
    Skořice 40 cm 50 g za 60,-
    Zázvor mletý 50 g za 45,-



    KOŘENÍCÍ SMĚSI:
    Adžika 50 g za 40,-
    Dátá masala (na mléčný nápoj) 50 g za 70,-
    Garam masala 50 g za 50,-
    Kari 50 g za 40,-
    Kari (THAJSKÝ TYP, obsahuje méně kurkumy a převažuje koriandr, paprika a chilli) 50 g za 50,-
    Provensálské 25 g za 35,-
    Tandoori masala 50 g za 50,-
    Tzatziky 50 g za 40,-


    SŮL:
    Bambova sůl (Česnek, kardamom, koriandr, kurkuma, kmín, paprika, pepř bílý a zelený, petržel, majoránka, sezam, kořenová zelenina, sůl (max.32%) - studená kuchyně, bílé maso, přílohy 50 g za 60,-
    Sůl mořská hrubá 0,5 kg za 45,-


    ZELENINA SUŠENÁ A SPOL.:
    Cibule plátková 100 g za 50,-
    Cibule granulovaná 100 g za 50,-
    Cibule restovaná 100 g za 50,-
    Celer sušený, kostka 50g za 40,-
    Celer sušený, list 50 g za 45,-
    Česnek granulovaný 50g za 30,-
    Česnek plátkový 50 g za 40,-
    Kopr list 25 g za 40,-
    Libeček 25 g za 40,-
    Medvědí česnek 25 g za 50,-
    Mrkev kostka 50 g za 40,-
    Pastiňák kostka 50 g za 40,-
    Pažitka 25 g za 40,-
    Petrželová nať 50 g za 40,-
    Petržel sušená kostka 50 g za 50,-
    Pór plátky 50 g za 50,-
    Zelenina sušená mix (mrkev, celer, petržel, cibule, pórek) 50 g za 40,-

    (Na copak je taková zelenina dobrá? Do omáček, polévek i k masu, aniž byste museli cestou z práce řešit návštěvu zelináře a následné zpracování.)



    HOUBY
    Hlíva ústřičná 20 g za 50,-
    Hřib hnědý 20 g za 60,-
    Hříbková směs 20 g za 50,-
    Hřib smrkový 20 g za 60,-
    Jidášovo ucho 20 g za 40,-
    Liška obecná 20 g za 60,-
    Žampión zahradní 20 g za 40,-



    Sortiment se průběžně aktualizuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam