Jablkovec
Housky nebo nesypané rohlíky nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Dortovou formu nebo kastrol vymažeme dobře máslem a vysypeme strouhankou, klademe vrstvu navlhčených housek, vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme je krupicovým cukrem se skořicí, rozinkami a sekanými oříšky. Na to dáme opět nakrájené housky, pokapeme máslem, přidáme jablka, cukr se skořicí, rozinky a sekané oříšky. Povrch poklademe opět navlhčenou houskou, pokapeme máslem a celek zalijeme trochu mlékem, ve kterém jsme umíchaly 1 vejce. Jablkovec pečeme v mírnější troubě asi 3/4 hodiny.
Mezi pečením jej poléváme zbylým mlékem s rozmíchaným vajíčkem. Před podáváním jej upravíme na mísu a ozdobíme sněhovým krémem.
Krém: Ušleháme tuhy sníh a do něho zašleháme po kávových lžičkách 5 dkg krupicového cukru, pak metlu vyndáme a zlehka vařečkou zamácháme 15 dkg krupicového cukru. Tuhy krém rozetřeme na jablkovec a rychle jej necháme v horké troubě 2 minuty zarůžovět.
Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg housek (6 kusů) — 330 ml mléka — 50 dkg jablek — 6 dkg cukru — skořice — 6 dkg másla — 4 dkg rozinek — 3 dkg oříšků — 130 ml mléka — 1 vejce na zalití — 3 dkg másla a 2 dkg housky na vymazání
Na krém: sníh ze 3 bílků — 20 dkg krupicového cukru
-------------------------------------------------------
Tvarohová žemlovka
V míse v mléce umícháme dobře žloutky, krupicový cukr a rozehřáté prochladlé máslo. Pak tam vložíme na plátky nakrájené housky nebo rohlíky necháme je, až se dobře navlhčí. Pekáč vymažeme máslem, do něho vložíme vrstvu navlhčených housek, vrstvu dobře upraveného tvarohu (viz Nádivky), navrch dáme opět housky a pokapeme je máslem. Poté žemlovku pečeme zvolna asi 3/4 hodiny. Podáváme ji na míse pocukrovanou.
Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg housek (6 kusů) — ½ l mléka — 2 žloutky — 2 lžíce cukru — 2 lžíce rozehřátého másla
Na nádivku: 50 dkg tvarohu — 3 dkg másla — 3 dkg cukru — 1 vejce — citronová kůra — 2 dkg sladkých mandlí — 5 dkg rozinek — na pekáč 2 dkg másla — 2 dkg cukru na posypání
-----------------------
Třena žemlovka
Do umíchaného másla s cukrem zamícháme žloutky, sekané opražené oříšky, očištěné rozinky, načež přidáme na plátky nakrájené, dobře mlékem navlhčené housky a tuhý sníh z bílků. Pak rozetřeme polovinu hmoty do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče, poklademe ji na plátky nakrájenými jablky a na to přidáme druhou polovinu hmoty. Žemlovku pečeme zvolna ½ hodiny. Upečenou bud’ pocukrujeme nebo ozdobíme jako jablkovec, ale také ji můžeme upéci i bez jablek a pocukrovanou podávat s jablkovým kompotem.
Rozpočet pro 5 osob: 6 dkg másla — 4 dkg cukru — 2 loutky — 3 dkg oifki0i — 4 dkg rozinek — 30 dkg housek — 1/2 1 Smetany nebo mléka — ze 2 bílků sníh — 3 dkg másla na pekáč — 1 dkg cukru — 2 dkg strouhanky — 50 dkg jablek
Snad to pomůže.