[HONZA09 @ Věci Veřejné - Jsem hrdý občan Brna a líbí se mi na něm, že vždy dokázalo přemýšlet jako velké město.]Zrovna nedávno jsem uvařila hrachovou kaši, která byla fakt neskutečná.
Základní trik u luštěnin je namočit, pak dát do studené vody, přivést k varu, pár minutek, než se zformuje pěna vařit, slít a propléchnout. Tím se člověk zbaví spoustuy oligosacharidů, co se po nich prdí a co dělají takovou tu mýdlovitou chuť v luštěninách.
No a pak to znovu zalít studenou vodou a tentokrát tu vodu osolit a přidat koření, případně použít vývar a uvařit luštěninu do měkka.
Ta hrachová kaše byla z loupaného zeleného hrachu a pak jsem do ní dávala máslo a miso. Ideální by bylo pochopitelně hrachové miso, ale obyčejné
světlé z asijské speciálky taky super. Jinak z loupaného hrachu jsou moc fajn třeba krokety
Uvařený hrách a uvařené brambory (tak jedna ku jedné) pomačkat na kaši, přidat vejce, tuk, strouhaný sýr, sůl, pepř a bylinky co má člověk po ruce. Pak se to obalí v trojobalu a smaží.
Samozřejmě že když se z libovolné luštěniny udělá dhál, tak s rýží to je dobrý.
How To Cook Yellow Split Pea Dalhttps://plantbasedfolk.com/yellow-split-pea-dal-recipe/Creamy split pea curry recipe | BBC Good Foodhttps://www.bbcgoodfood.com/recipes/creamy-split-pea-curryA švédský hrachová polévka, kde se ten hrách vaří v uzeném vývaru je taky super. Trik tam vážně dělá ta hořčice, kremžská je v pohodě.
Pea soup (Ärtsoppa)https://swedishfood.com/swedish-food-recipes-starters/134-pea-soupHummus z hrachu aka řecká fava je taky moc fajn
Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu | Prima Freshhttps://fresh.iprima.cz/recepty/fava-recka-pomazanka-ze-zluteho-hrachuA teda skvělé je uvařit neloupaný hrách a pak ho osmažit či upéct - to co děláte s cizrnou, jde s kteroukoliv jinou luštěninou.
Křupavá cizrna pečená s oblíbeným kořením – Bohyně kuchyněhttps://www.bohynekuchyne.cz/krupava-cizrna-pecena-s-oblibenym-korenim/