• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    DIVER
    DIVER --- ---
    úplně nudnej a předvídatelnej blogovej příspěvek, nic moc novýho, samý klišé. ale vlastně těm lidem stejně fandím, psaní kultivuje ducha možná víc než čtení.

    nicméně jsem tam narazil na něco úplně neznámého:

    Postrach školní jídelny. Obědy, které se nám protivily a dosud je nemusíme - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/jana-melisova-postrach-skolni-jidelny-obedy-ktere-se-nam-protivily-a-dosud-je-nemusime-90999

    (...) "Brambory na kyselo. Jediné, co z toho bylo jedlé, byly jen ty brambory. Pokud k nim byla sekaná, bylo to ještě fajn, ale dají se najít i exempláře s vnitřnostmi jako kuřecí srdce, žaludky či játra." (...)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    v naší jídelně byla většinou "polévka z kostí" a ten vývar byl slanej, mastnej a moc kořeněnej. jako děcka sme se jí vyhýbali, ale jako osmáci/deváťáci sme si nekupovali stravenky a chodili jen na tu polívku.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DIVER: Zajimavej je urcite a me by zajimalo jestli to nesouvisi taky s tim presolovanim. Kdyz sem se odstehoval z domova, zacal sem solit i sladit o dost min a tim se pro me stalo hodne stravy fakt nepozivatelnou…mozna je to dusledek toho ze se to naopak doma hlida vic, nez driv?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DIVER: Mně přístup "polívka je grunt" dost polívky znechutil. Zeleninová nebo vývar mi prostě nikdy nechutnaly a stejně mě to doma nutili jíst.
    V jídelně jsem polívku často ignorovala, protože mě ji nikdo nemohl přinutit sníst. A stejně to byla často jen hodně slaná voda s pár slizkými nudlemi nebo kouskem rozblemcané zeleniny.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DIVER: Naše děti polívky neodmítají.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TAPINA: fajn, fóčko a je to vyřešený :)

    sry, ale nechci řešit kdo se po čem jak moc nají a komu nechutná tohle a tamto a jaký má limity čeho. zakousneš to okurkou a jabkem :)

    ten článek od TOOMIX: je zajímavý. vůbec jsem netušil, že děti mají v nějaké větší míře averzi k polévkám.

    udivuje mě to a myslím si, že se s tím dá pracovat. a stále trvám na tom, že hutná polévka v dostatečném množství a s přílohou může být i chutným hlavním jídlem a možná může splňovat i ten spotřebitelský koš. každej dělňas už od komárů se takhle naprásknul držkovou, zajed rohlíkama a šel svařovat nebo rubat.

    jen tak mimochodem - dneska jsem obědval kulajdu s dalamánkama a zatím stačí. večer budou bedly. není to asi úplně výživový, ale nehubnu ani netloustnu.

    a zajímalo by mě, co tyhle děti "polívku ne" jedí u nich doma právě teď v sobotu. v tomhle případě mi fakt přijde něco nezdravého doma, ne ve školních jídelnách. my jsme jako děti polívku nejen jedly, ale taky ji milovaly a občas se na tom vaření i podílely nebo nosily z pole "zelený" navrch.

    (ostatně soudím, že jako musí být Kartágo zničeno, děti by měly jíst polívky. a boršč je nejlepší polívka na světě)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DIVER: Když si dám k položce víc rohlíků, tak se ale živím těma rohlikama, ne? A to teda úplně nechci, mám limit jeden kus pečiva k libovolnému jídlu a očekávám, že se najím toho jídla.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TAPINA: málo rohlíků. a taky musíš mít boršč:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ALMAD: ale ano, ať tu neřešíme blbosti - vyjádřil jsem se DIVER: dost zkratkovitě a omlouvám se za to. snad jsem to později lépe vysvětlil.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ALMAD: to by nebylo "bez ohledu, jestli se jim to líbí". zkrátka bych to nabízel jako druhý jídlo: máme tady koprovku s knedlikam a vajíčkem. nechutná ti kopr? fajn máme tu ještě boršč/fazolovou/pho-bo/gulášovku a dva rohlíky. praxe by asi kuchařkám pak ukázala, co jede.

    a s tímhle "bez ohledu, jestli se jim to líbí" bych byl opatrnej a nepoužíval bych to jako argument. jak myslíš, že se bohužel ve většině školních jídelen asi tak vaří?

    já jsem mluvil nebo chtěl mluvit jen o tom, že mi přijde fajn ty děti spíš ty polívky naučit jíst. klidně i tímhle mírným podtlakem. až se půjdeš najíst do hospody, taky tam nenajdeš čápy s mákem, ale omezený menu.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DIVER: Nic. Ja jenom rikam, ze razit ze to musi bejt bez ohledu na to, zda se to tem detem libi…mi pripomina nektery jidelnovy traumata.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DIVER: Mě teda polívka k obědu nezasytí.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ALMAD: upřímně - co je špatného na polívce pro děti? možná je to jen to skupenství. ale jinak může být teplá, studená, masová, vege, huštěná a nehuštěná, zeleninová, rajčatová, s krupkama nebo luštěninová etc...

    já v tom třeba i s nějakou přílohou ve formě pečiva vidím normální plnohodnotný jídlo, co dokonce možná bude odpovídat i spotřebnímu koši. jak moc daleko je guláš od gulášovky (pomíjím, že v Maďarsku je to obráceně než u nás:). nebo jim dát fóčko - to občas ani nesnim, natož abych si dal další jídlo. k tomu hůlky, ať se zabaví :)

    zkrátka bych i ve školních jídelnách začal považovat/nabízet polivky jako hlavní jídlo. a mohlo by to mít i edukativní efekt. sakra, neříkejte mi, že mě to jako dospělého nasytí k obědu a dítě ne.

    a jako se to říkalo o Kartágu, tak musím ještě říct:

    ostatně soudím, že boršč je nejlepší polívka na světě. a je to skoro hlavní chod.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DIVER: Ja jsem polivkovej, takze budete vsichni hajzlici? To zni jako geneze tohohle klubu :D
    DIVER
    DIVER --- ---
    TOOMIX: já jsem polívkovej. dal bych fakanům klidně jako hlavní jídlo boršč a dva rohlíky a nazdar.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Co na tom, že dětem nechutná? Školní polévka přežije i reformu - Vitalia.cz
    https://www.vitalia.cz/clanky/skolni-polevka-prezije-i-reformu-i-kdyz-ji-nikdo-neji/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX:

    Z Hiltonu do nemocniční kuchyně: Bral jsem 6 ibalginů denně a skoro se popral s řezníkem. Je to mise
    https://youtu.be/Auy91K8rosU?si=6KX8ij4r23LX4m7E
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Morava šmakuje aneb ochutnávání jídel z regionu ve školní jídelně - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/katerina-slabikova-morava-smakuje-aneb-dnes-ochutnate-jidlo-z-regionu-84109

    Aby měla spolupráce družiny se školní kuchyní hlavu a patu, vznikl „malý velký“ projekt s jasnou vizí, rozvržením úkolů pro jednotlivá oddělení a přesně stanoveným časovým harmonogramem. Nazvali jsme ho příznačně – Morava šmakuje. A v čem projekt spočíval? Jeden den v měsíci jsme jídelníček na jedničku i dvojku sestavili z typických pokrmů moravské kuchyně z konkrétního kraje.

    Spolupráce se školní družinou spočívala ve vytvoření výzdoby jídelny na náměty daného regionu a ve výrobě malých vlajek (znaků) centrálního města daného regionu. K výzdobě nástěnky patřily i zajímavé informace o regionálních jídelních zvycích a strávníky vítal velký barevný nápis „Dnes ochutnáte jídlo z regionu…“

    Vybraný den jsme na oběd připravili moravskou cibulačku, na jedničku moravské koláče (vdolečky z kynutého těsta plněné tvarohem, zdobené povidly a posypkou) a na dvojku moravského vrabce, červené zelí a bramborový knedlík. Na začátku každého dalšího měsíce pak už následovaly konkrétní kraje, např. Valašsko, Strážnicko, Kyjovsko, Uherskobrodsko či Luhačovické zálesí.

    Typickým valašským jídlem je také kontrabáš, což je pokrm z brambor, pohanky, uzeného masa, vajec, mléka, cibule, česneku, koření a sádla. Tento pokrm jsme měli jako druhé hlavní jídlo a ten den si jej objednalo 80 strávníků.

    Dále jsme opět zařadili sladký pokrm – ušmúraný (ušpiněný) regiment neboli šlíšky z bramborového těsta s povidlovo-makovou omáčkou.

    Kuřecí plátek, ogarková máčka (okurková) a houskový knedlík se špaldovou moukou byl na výběr jako druhé jídlo. Tradiční pokrm je připraven s klasickým houskovým knedlíkem, my jsme ho vylepšili špaldovou moukou. U této kuchyně si dala polovina strávníků sladký oběd a druhá polovina oběd masový.

    Paní kuchařky uvařily zasmaženou kmínovou polévku, zapečené horňácké maso s kysaným zelím a bramborami. Druhý oběd byly báleše z kynutého těsta s ovocnou náplní. Báleše jsou vzhledem i chutí podobné známým bavorským vdolečkům.

    Nechyběla polévka chábovica (zelná s bramborem). Cibulovou omáčku jsme u nás ještě nevařili, tak jsme byli všichni zvědaví, jak bude strávníkům chutnat. Cibuli jsme očistili, oloupali, nakrájeli na drobné kostky a na oleji osmažili. Podlili jsme vodou a pět minut povařili. Následně jsme ji rozmixovali a podle potřeby zahustili hladkou moukou. Na dochucení jsme zjemnili smetanou, cukrem a citronovou šťávou. Omáčka i pohanková kaše byly výborné a zejména omáčku si děti chodily hojně přidávat.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Výjimečný den výjimečné kuchyně aneb Vietnamské pokrmy ve školní jídelně - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/katerina-slabikova-vyjimecny-den-vyjimecne-kuchyne-aneb-vietnamske-pokrmy-ve-skolni-jidelne-83772

    Tentokrát mne napadlo seznámit strávníky s kuchyní poměrně exotickou – vietnamskou. Nejdříve jsem tento nápad probrala s paní ředitelkou. Paní ředitelka můj návrh sdílela a poté už nic nebránilo tomu oslovit kuchaře a domluvit se na podrobnostech. Vietnamskou kuchyni jsem zvolila proto, že k nám do ZŠ chodí dva chlapci, jejichž rodiče mají ve městě vietnamské bistro. Zkusila jsem je oslovit a nabídkou byli nadšeni.

    Když jsme prezentovali, že oběd budou vařit Vietnamci, moc nám děti ani dospělí nevěřili. O to více pak byli všichni překvapení, když kuchaře viděli v kuchyni i při výdeji.

    Školáci ten den měli možnost ochutnat nudlovou polévku Xúp ga. Jde o masovou polévku, jejíž základ tvoří pomalu tažený kuřecí vývar, dále obsahuje rýžové nudle, jarní cibulku a koření badyán, hřebíček a skořici. Jako hlavní pokrm se podávaly smažené rolky v rýžovém papíru Neman rán. Rolky naplněné směsí masa, hub, nudlí a dalších ingrediencí si dalo 145 strávníků. Jako druhý pokrm na výběr byly restované nudle s kuřecím masem Mý xáo thit gá, které u dětí zvítězily.

    Kuchaři ještě stihli při vaření vyřezávat krásné stromečky, ptáčky a kytičky z mrkve, které pak děti dostaly ke každému pokrmu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Rostoucí náklady a personál v krizi. Školní jídelny mnohde zdražují obědy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/skolni-jidelny-rok-2024-2025-podpora-znevyhodnenych-rodin.A240828_120114_domaci_pukk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam