• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    DIVER
    DIVER --- ---
    TAPINA: málo rohlíků. a taky musíš mít boršč:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ALMAD: ale ano, ať tu neřešíme blbosti - vyjádřil jsem se DIVER: dost zkratkovitě a omlouvám se za to. snad jsem to později lépe vysvětlil.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ALMAD: to by nebylo "bez ohledu, jestli se jim to líbí". zkrátka bych to nabízel jako druhý jídlo: máme tady koprovku s knedlikam a vajíčkem. nechutná ti kopr? fajn máme tu ještě boršč/fazolovou/pho-bo/gulášovku a dva rohlíky. praxe by asi kuchařkám pak ukázala, co jede.

    a s tímhle "bez ohledu, jestli se jim to líbí" bych byl opatrnej a nepoužíval bych to jako argument. jak myslíš, že se bohužel ve většině školních jídelen asi tak vaří?

    já jsem mluvil nebo chtěl mluvit jen o tom, že mi přijde fajn ty děti spíš ty polívky naučit jíst. klidně i tímhle mírným podtlakem. až se půjdeš najíst do hospody, taky tam nenajdeš čápy s mákem, ale omezený menu.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DIVER: Nic. Ja jenom rikam, ze razit ze to musi bejt bez ohledu na to, zda se to tem detem libi…mi pripomina nektery jidelnovy traumata.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DIVER: Mě teda polívka k obědu nezasytí.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ALMAD: upřímně - co je špatného na polívce pro děti? možná je to jen to skupenství. ale jinak může být teplá, studená, masová, vege, huštěná a nehuštěná, zeleninová, rajčatová, s krupkama nebo luštěninová etc...

    já v tom třeba i s nějakou přílohou ve formě pečiva vidím normální plnohodnotný jídlo, co dokonce možná bude odpovídat i spotřebnímu koši. jak moc daleko je guláš od gulášovky (pomíjím, že v Maďarsku je to obráceně než u nás:). nebo jim dát fóčko - to občas ani nesnim, natož abych si dal další jídlo. k tomu hůlky, ať se zabaví :)

    zkrátka bych i ve školních jídelnách začal považovat/nabízet polivky jako hlavní jídlo. a mohlo by to mít i edukativní efekt. sakra, neříkejte mi, že mě to jako dospělého nasytí k obědu a dítě ne.

    a jako se to říkalo o Kartágu, tak musím ještě říct:

    ostatně soudím, že boršč je nejlepší polívka na světě. a je to skoro hlavní chod.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DIVER: Ja jsem polivkovej, takze budete vsichni hajzlici? To zni jako geneze tohohle klubu :D
    DIVER
    DIVER --- ---
    TOOMIX: já jsem polívkovej. dal bych fakanům klidně jako hlavní jídlo boršč a dva rohlíky a nazdar.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Co na tom, že dětem nechutná? Školní polévka přežije i reformu - Vitalia.cz
    https://www.vitalia.cz/clanky/skolni-polevka-prezije-i-reformu-i-kdyz-ji-nikdo-neji/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX:

    Z Hiltonu do nemocniční kuchyně: Bral jsem 6 ibalginů denně a skoro se popral s řezníkem. Je to mise
    https://youtu.be/Auy91K8rosU?si=6KX8ij4r23LX4m7E
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Morava šmakuje aneb ochutnávání jídel z regionu ve školní jídelně - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/katerina-slabikova-morava-smakuje-aneb-dnes-ochutnate-jidlo-z-regionu-84109

    Aby měla spolupráce družiny se školní kuchyní hlavu a patu, vznikl „malý velký“ projekt s jasnou vizí, rozvržením úkolů pro jednotlivá oddělení a přesně stanoveným časovým harmonogramem. Nazvali jsme ho příznačně – Morava šmakuje. A v čem projekt spočíval? Jeden den v měsíci jsme jídelníček na jedničku i dvojku sestavili z typických pokrmů moravské kuchyně z konkrétního kraje.

    Spolupráce se školní družinou spočívala ve vytvoření výzdoby jídelny na náměty daného regionu a ve výrobě malých vlajek (znaků) centrálního města daného regionu. K výzdobě nástěnky patřily i zajímavé informace o regionálních jídelních zvycích a strávníky vítal velký barevný nápis „Dnes ochutnáte jídlo z regionu…“

    Vybraný den jsme na oběd připravili moravskou cibulačku, na jedničku moravské koláče (vdolečky z kynutého těsta plněné tvarohem, zdobené povidly a posypkou) a na dvojku moravského vrabce, červené zelí a bramborový knedlík. Na začátku každého dalšího měsíce pak už následovaly konkrétní kraje, např. Valašsko, Strážnicko, Kyjovsko, Uherskobrodsko či Luhačovické zálesí.

    Typickým valašským jídlem je také kontrabáš, což je pokrm z brambor, pohanky, uzeného masa, vajec, mléka, cibule, česneku, koření a sádla. Tento pokrm jsme měli jako druhé hlavní jídlo a ten den si jej objednalo 80 strávníků.

    Dále jsme opět zařadili sladký pokrm – ušmúraný (ušpiněný) regiment neboli šlíšky z bramborového těsta s povidlovo-makovou omáčkou.

    Kuřecí plátek, ogarková máčka (okurková) a houskový knedlík se špaldovou moukou byl na výběr jako druhé jídlo. Tradiční pokrm je připraven s klasickým houskovým knedlíkem, my jsme ho vylepšili špaldovou moukou. U této kuchyně si dala polovina strávníků sladký oběd a druhá polovina oběd masový.

    Paní kuchařky uvařily zasmaženou kmínovou polévku, zapečené horňácké maso s kysaným zelím a bramborami. Druhý oběd byly báleše z kynutého těsta s ovocnou náplní. Báleše jsou vzhledem i chutí podobné známým bavorským vdolečkům.

    Nechyběla polévka chábovica (zelná s bramborem). Cibulovou omáčku jsme u nás ještě nevařili, tak jsme byli všichni zvědaví, jak bude strávníkům chutnat. Cibuli jsme očistili, oloupali, nakrájeli na drobné kostky a na oleji osmažili. Podlili jsme vodou a pět minut povařili. Následně jsme ji rozmixovali a podle potřeby zahustili hladkou moukou. Na dochucení jsme zjemnili smetanou, cukrem a citronovou šťávou. Omáčka i pohanková kaše byly výborné a zejména omáčku si děti chodily hojně přidávat.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Výjimečný den výjimečné kuchyně aneb Vietnamské pokrmy ve školní jídelně - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/katerina-slabikova-vyjimecny-den-vyjimecne-kuchyne-aneb-vietnamske-pokrmy-ve-skolni-jidelne-83772

    Tentokrát mne napadlo seznámit strávníky s kuchyní poměrně exotickou – vietnamskou. Nejdříve jsem tento nápad probrala s paní ředitelkou. Paní ředitelka můj návrh sdílela a poté už nic nebránilo tomu oslovit kuchaře a domluvit se na podrobnostech. Vietnamskou kuchyni jsem zvolila proto, že k nám do ZŠ chodí dva chlapci, jejichž rodiče mají ve městě vietnamské bistro. Zkusila jsem je oslovit a nabídkou byli nadšeni.

    Když jsme prezentovali, že oběd budou vařit Vietnamci, moc nám děti ani dospělí nevěřili. O to více pak byli všichni překvapení, když kuchaře viděli v kuchyni i při výdeji.

    Školáci ten den měli možnost ochutnat nudlovou polévku Xúp ga. Jde o masovou polévku, jejíž základ tvoří pomalu tažený kuřecí vývar, dále obsahuje rýžové nudle, jarní cibulku a koření badyán, hřebíček a skořici. Jako hlavní pokrm se podávaly smažené rolky v rýžovém papíru Neman rán. Rolky naplněné směsí masa, hub, nudlí a dalších ingrediencí si dalo 145 strávníků. Jako druhý pokrm na výběr byly restované nudle s kuřecím masem Mý xáo thit gá, které u dětí zvítězily.

    Kuchaři ještě stihli při vaření vyřezávat krásné stromečky, ptáčky a kytičky z mrkve, které pak děti dostaly ke každému pokrmu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Rostoucí náklady a personál v krizi. Školní jídelny mnohde zdražují obědy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/skolni-jidelny-rok-2024-2025-podpora-znevyhodnenych-rodin.A240828_120114_domaci_pukk
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TOOMIX: sad story, a ted si to predstavte trochu jinak, a jen si misto jidla janevim, predstavte treba stavebni rizeni, DANYSKU
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZUZKAOU: hele co s těma kridylkama dělala?! 11.000 balení, to dělala party pro celý okolí? :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: Inu jak uživatelé nyxu stárnou... Jasně
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Klidně bych to tu rozšířil i na nemocnice

    Prošel Ambiente i Kobe, teď vaří pro nymburskou nemocnici - CzechCrunch
    https://cc.cz/varil-v-ambiente-ted-v-nymburske-nemocnici-malem-jsem-se-popral-s-reznikem-vozil-nam-odpad-rika/

    „Začal jsem vařit po svém, jak jsem byl zvyklý, takže jsem všechno od základu restoval. Tady se věci dělaly jinak. Když byl španělský ptáček, omáčka se dělala tak, že se napustil kotel vodou, dal se do toho prášek, zaprášilo se to paprikou a bylo,“ líčí střet s realitou šéfkuchař. Ale vydržel. Po třech měsících si ho k sobě zavolala ředitelka nemocnice Nela Kvačková. 

    ...

    Místo vyhazovu mu ale ředitelka řekla, že s ním půjde zkusit vařit, a na základě toho pak Kratěna dostal celý provoz kuchyně na starost. Za ty tři měsíce si zaměstnanci nemocnice všimli, že jedí jinak. A logicky už se ke starým pořádkům, kdy se podávala voda s práškem, nechtěli vrátit. „Tehdejší vedoucí personálního, dnešní náměstkyně, mi říkala, že máme šikovného kuchaře, ale že dostal mizernou výplatu a bude asi odcházet,“ vypráví dnes Kvačková. K situaci se postavila jako ke zbytku nemocnice. S novou pozicí a hlavně s výsledky přidala i peníze.

    ...

    Ve starém složení totiž nechtěli jeho novou roli akceptovat. „Jedl jsem asi šest ibalginů denně. Ze všech těch lidí mě bolela hlava. Nejvíc z toho, že se o něco snažím a celý tým mě bojkotuje. Vymyslel jsem třeba nové jídlo. Krkovici na grilu, k tomu chipotle majonézu a brambory grenaille. Těsně před servisem mi tu majonézu schovali. Nebo se dělaly řízky, měl jsem objednaných asi 180 řízků, a oni mi dva plechy vyhodili do koše. Jenom proto, aby mi to nevyšlo. Dneska už se tomu směju, ale bylo to docela hustý,“ vypráví.

    ...

    V porodnici je rovněž kuchyňka, kde je 24 hodin k dispozici vývar. Táhne se přes noc. 
    ...

    „Při prvním závozu jsem se s řezníkem málem popral. Vozili sem odpad,“ vysvětluje šéfkuchař.
    ...

    „Třeba každé úterý nám vozí padesát kilo čerstvého lososa, kterého si tu sami rozbouráme. Náklad tím vyroste, ale pak máme třeba špagety se špenátovým pestem, které vyjdou na sedmnáct korun na porci. Vaříme je v zeleninovém vývaru, navrch přijde trocha parmazánu a je to moc dobré jídlo. Takže se to vyvažuje,“ říká Kratěna.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Šéfka školních jídelen nakradla v USA kuřecí křidélka za 34 milionů, ve vězení si posedí devět let - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-sefka-skolnich-jidelen-nakradla-v-usa-kureci-kridelka-za-34-milionu-ve-vezeni-si-posedi-devet-let-40484212
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TOOMIX: je mi z toho smutno.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    FRENNET: taky tomu fandím. Když tehdy 3.5 letá dcera chodila do malé dětské skupiny (co byla jen dopoledne) a děti si nosili svoji svačinu, tak nám učitelka říkala, že je jedna z velmi mála dětí, která má denně ke svačině ovoce a zeleninu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam