• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BESSAYAjezevčíkáři :-)
    GIO
    GIO --- ---
    čtyři psi? ne, nejsem silenec, uz tak me zvirata stoji 8 000 mesicne:))) a to jeste nemam toho kone..
    stop stav z jeho hlavy rozhodne neni, my se umime na vsem domluvit, tkaze jsme se spolu usnesli, ze uz toho jako je azaz.))


    jaky hafani, dve zizaly a mini pes.)(do dvaceti kilo je pes mini.)
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    GIO: hehehe, tak já být na Tvém místě, tak ho nechám si prosadit to slůně a ukecat ještě mrňouse - to je fér, ne? :-) Pokud je stop stav z jeho hlavy a on by ho porušil první... :-D Já vím že to není tak jednoduchý ;-) když jsem si pořídila besinu tak jsem věděla že chci k ní časem ještě kamarádku. Ale netušila jsem že za další rok k nám ještě přibude Iola :-D To už prostě šílenství je, v pidibytě tři hafani, ale co má člověk dělat když má ty obludky malý rád :-D
    GIO
    GIO --- ---
    noco, pes ma kocce dt pokoj, ja mam taky prudiveho kocoura, a vsichni vi, ze ho maj brat s nadhledem.)) psi si ho nevsimaj, a kdyz je fackuje, delaj, ze to nevidi.)
    CHAJDA84
    CHAJDA84 --- ---
    hlavně aby to pochopil i Vašek (kocour) a neprudil ho...dokáže být totiž dost protivnej a žárlivej :-)
    GIO
    GIO --- ---
    no, jakmie udes mit saláma od stenete, mylsim, ze nebdue problem, aby pochopil, ze kocour je jeho kamos, z toho bych si vubec nedelala hlavu.)
    CHAJDA84
    CHAJDA84 --- ---
    tak až takové poloprofesionální cíle bych pro svého potencionálního jezevčíka neměla :-) ale doufám, že když jsou to takový lovci, aby se nám neporvali s kocourem...ten k nám přišle sám a strašně si brání svoje území - nesnese na zahradě ani jinou kočku, tak jsem zvědavá, co s ním udělá pes :-)
    A možná ještě víc jsem zvědavá na manžela, co s ním udělá, až začně norovat - asi se rozplynou jeho sny o anglickém trávníku! :-)
    Ale co, ten beztak na českej venkov nepatří :-)
    GIO
    GIO --- ---
    no jasne, ta posuzovatelska strategie je tak postavena na hlavu, ze si o tom taky myslim svy, ale treba s kockou(kde je to obdobne sahly, a funguji tam spis kamaradsofty) si to jedou v breznu zkusim, jestli mame sanci uspet, protoze jako bila siamka je docela specifick nositelka barevneho genomu a bylo by fajn mit jednou kotatka, protoze je hodne povedena... ale z duse s emi rpici se tam predvdet mezi tou hordou blaznu.. jinak je nazvat neumim.. jak taky furt melu o zviratech, ale snazim si zachvat spetku zdraveho rozumu a tyhle psi/kocici predvadecky rozum skoro pozbyvaji.. to je fakt.

    hele ja jak nas znam, tak treti pes zas bude slune, protoze muz malem minuly tyden privez ze shuczky s regionalnim reditelem stene tibetske dogy, byl uplne nalomenej, strasne se mu libili, takze jezvecik mi myslim si hned tak neprojde.. :)) ale rada je mam moc:) palice dubovy
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    GIO: S tím lovem je to těžký - Besina je papírák - a pokud bych ji chtěla nechat uchovnit, jako že to asi neudělám protože mě hrozně nebaví výstavy, tak by musela mít i lovecké zkoušky, jako ostatně každý jezevčík, který má být zařazený do chovu. Když byla Besina malá, tak jsem tyhle ambice měla - jenže mě to přešlo, protože u těch jezevců je to fakt hodně složité - musí to být jedna vyhraná výstava myslím v minimálním stáří pejska 16 měsíců, úspěšně splněné lovecké zkoušky a následně musí pejsek ještě projít bonitací. No a když jsem právě ještě myslela že tohle zvládnu, začali jsme jezdit na norování. Podstata se mi popravdě taky moc nelíbí, ale museli by kompletně změnit podmínky pro uchovnění jezevčíků (a platí to i pro jiná lovecká plemena) kdyby to zrušili, nebo aby to zrušili. Je pravda že je víc druhů loveckých zkoušek ale to je prašť jako uhoď. No každopádně, jen tak pro info - tihle tygrovaní jezevčíci jsou z drtivé většiny psi s rodokmenem, protože jsou relativně vzácní, a tím pádem bys musela skousnout fakt že jeho rodiče určitě lovecké zkoušky mají. Každopádně je to trošku paradox, na výstavě to vypadá tak, že i když tam je jezevčík třeba sebešikovný, nemá šanci vyhrát, pokud je s ním ve skupince tygrouš, který se chová aspoň trošku rozumně - a už jen pro tuhle podstatu mě výstavy přestaly bavit - trénovali jsme hodně moc, ale polud člověk nemá pejska od známého chovatele nebo není známý chovatel nebo nemá známého rozhodčího, je to spíš zázrak když vyhraje. Je mi to docela líto že tohle funguje i v téhle oblasti. Ale to jsem trochu odbočila :-)
    GIO
    GIO --- ---
    jinak at furt nezvanim, mi se strasne libi blue merle pejsci, a samozrejme hladkaci

    by se mi hodil k doze.))
    GIO
    GIO --- ---
    nas jezevcik hrabal jak divej, ale jako nic strasnyho. aspon lovil krtky.)

    jinak nechat psa lovit.. je pro me neprijatelny.
    s tim neco delejte.



    o norovani pomlcim radsi uplne. je fuk, zda je kontaktni, ci bezkontaktni, nejaka prepazka mezi ni a psem lisku toho kruteho stresu opravdu nezbavi. meli by to konecne zakazat uplne. sily maji byt v prirode vyrovnane, tak nevim, proc by pes mel na lov lisky trenovat.... myslivci mi posledne tvrdili, ze musi byt trenovani, kdyz pak treba v nore potkaji jezevce, nebo chyti jeho stopu.. a na to ja odpovidam, ze pes ma poslechnout, nebo byt na voditku, pokud se o nej boji, ze jim ho nekde zazdi...
    pardon za ty litanie, ale uz jsem taky zaznamenala, ze myslivci na norovani pouzili kocku, kterou si nekde odyhctili a to ja zcinam videt rude.


    ad loveni zvirat obecne..., opet, mam doma psy i kocky, moje kocky jsou naprosto zvykle na psa/y, ktery/i jim neublizi, s jinymi je seznamovat ani nemohu, protoze proste k tomu s bytovyma(kocouri co chdi ven to docela chapou) neni jaksi prilezitost...

    a jde to, mela jsem toho jezevce, ktery mel taky tendence kocky zrat, dostali jsme ho asi v peti letech po babicce, resp. i s babickou. a doma jsme meli dva kocoury... jezevcik musel velmi rychle pochopit, jak se k nim ma chovat, jinak by skoncil ve vyhnanstvi na zahrade.. a pochopil.)
    takze nehazet flintu do zita.) a trenovat.) morče určo něčí bylo, cokdyž ted nejake ditatko plače?.)))
    nee to je extrem samo, tos asi nemohla ovlivnit, to je pravda, a nejspis to morce nekdo i vyhodil.. kdovi..ale je fakt ze jezevcici jsou tlamy nedovrene a furt by neco rdousili, pokud jim teda clovek k tomu da prostor...



    konec hlaseni:)
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    CHAJDA84: Většina jezevčíků prý hrabe hodně, jenom ti moji ne, a abych pravdu řekla, je mi to trošku líto :-) myslím že to k jezevčíkům patří, aspoň podle toho že všichni ostatní co znám, to fakt dělají :-) Ale v čem se Besina nedá zapřít, že je to lovec se vším všudy.. Loni dokonce na sílišti ulovila morče - je to zvláštní, měla jsem strach že mě za to majitel tohohle hlodavce ukamenuje, žádný nikde nebyl - no a tak ten strach trochu přebila hrdost :-D protože to morče bylo skoro poloviční co Besina. Ne že bych neměla morčata ráda, ale co jsem mohla dělat, Besi zaběhla kamsi do křoví a tam to jenom písklo a když přiběhla, tak už bylo pozdě něco dělat. jinak jsme zkoušeli taky bezkontaktní norování a to nám taky jde moc dobře, takže možná letos zkusíme zkoušky, když bude čas a nálada ;-)
    CHAJDA84
    CHAJDA84 --- ---
    takže samé kladné informace :-) je to jasný, jezvčíka budeme mít, jenom nabývám dojmu, že jich všichni máte víc :-) A nerozhrabávají vám zahradu? Toho se, musím přiznat, bojím trochu i já, nejen manžel :-)
    TYNA_DOLITA
    TYNA_DOLITA --- ---
    pro jezevciky ale dlouhy behani u kola moc neni, vzhledem k delce jejich patere...ted v mladi pohoda, ale kdyz se to prezene, ve vyssim veku se to muze vymstit...takze bych je prave i trochu setrila... ale zas aspon maj kondicku, to je zas k dobru veci...
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Naše holky uběhnou třeba deset kilásků vedle kola, nijak je nešetřím - a zjevně je to baví, protože pak nechcou ani zpět do ruksaku když už si myslím že maj uběhaný nožičky :-) takže tohle problém rozhodně není. V zimě sice tolik pohybu nemají, ale ony si to vynahradí samy, hrozně spolu doma řádí, když je chytne amok, tak se honí po bytě a vyblbnou se :-) Jo a ta mladší sice neaportuje, ale ta staší teda ano - nosila míčky nebo klacky odmala, ale ne tak intenzivně, dokud nezačla bydlet ještě se svojí kamarádkou Iolou od které to okoukala a teď nedělá pomalu nic jiného než že nosí míčky :-D Takže už jsou doma míčkocvoci dva :-) jo a hladkáče bych venku na zimu asi moc nenechávala - myslím že by jim byla zima. Ale zase to beru jen podle těch mých rozmazlených potvor :-)
    N_I
    N_I --- ---
    dlouhosrstaci vydrzej venku v poho..
    zae mluvim za adama a tondu..ale oba jsou v zime jak ŕyba ve vode a snih milujou..v noci jsou doma okolo krku natoceny to je jasny..:)

    ale tury a zimy daj uplne v klidu..:)
    CHAJDA84
    CHAJDA84 --- ---
    a ještě otázečka - vydržejí v zimě normálně venku, nebo by bylo lepší mít je vevnitř? to by mi totiž asi neprošlo... :-/
    CHAJDA84
    CHAJDA84 --- ---
    tak to je super zpráve :-) jsme docela akční a chodíme na dlouhý procházky a o víkendech příležitostně vyrážíme na různý túry, takže když ho na to zvykneme od mala, tak to bude v pohodě :-)
    N_I
    N_I --- ---
    co vim tak adam si dava horsky tury na bezkach a je to docela fraja co ubehne..

    tonda taky miluje vychazky..ale pokud je zahrada..tak se vylitaj tam...

    pater je vec osemetna..vic schodu treba je problem..je lepsi vynaset..ale jinak se dozivaj podle me uctyhodnyho veku...
    CHAJDA84
    CHAJDA84 --- ---
    taky si myslím :-), a jak jsou na tom se zdravíčkem - slyšela jsem, že potřebují moc a moc pohybu, aby se z nich nestali opravdu ty salámci a pak mají problémy s páteří...jsou třeba schopni běhat u kola? to asi ne, že jo... :-)
    N_I
    N_I --- ---
    velka zahrada je pro jezevce ideal...

    tak hura do toho..manzel si ho zamiluje..sazim stovku..:)

    hmm...my na prochazce nestekame vubec..:) ale na voditku je porad protoze by zdrhnul za srnou nebo zajicem..to me trochu stve..ze nemuze na volno...

    a taky mi prijde ze jezevci neradi klacickujou...:) je to pro ne pod uroven..nosit klacek sem tam..:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam